optimist laser 4.7

V Kopru je od petka, 16. marca, do nedelje, 18. marca, potekala kriterijska regata za razreda optimist in laser 4.7. Organizatorjem je v treh dneh uspelo izpeljati osem plovov za razred optimist in devet plovov za razred laser 4.7.

Prvi dan je pretežno pihal nekonstantni jugozahodni veter, ki je regatnemu odboru povzročal obilo preglavic. Tako so v celem dnevu uspeli zaključiti le po dva plova za razred laser 4.7 in rdečo skupino optimistov, modra skupina pa je uspela dokončati le en plov.

V soboto se je že delno ohladilo, zapihal pa je zmernih vzhodnik. Optimisti modre skupine so nadoknadili zaostanek prvega dne. Obe skupini optimistov sta odjadrali tudi p  redvidene tri plove, laseristi pa so uspeli dokončati štiri plove.

Nedelja je minila v znamenju burje, ki je pihala z močjo več kot 15 vozlov, prav tako pa se je precej ohladilo. Zaradi konstantnega vetra je tekmovanje potekalo hitro, tako da so se jadralci v koprsko marino vrnili že do dveh popoldan.

Med več kot 100 optimisti iz osmih držav sta prvo in drugo mesto v skupnih rezultatih z enakim številom točk zasedla Luka Zabukovec – prvi in Alja Petrič – druga, oba iz JK Jadro Koper, tretji skupno pa je bil Avstrijec Florian Kroemer, KYCK. Med dečki je torej zmagal Luka Zabukovec, drugi je bil Florian Kroemer, tertji pa Martin Fras, JK Izola, ki je bil sicer skupno četrti, medtem ko je med deklicami zmagala Alja Petrič, druga je bila Caterina Sedmak, JK Izola in tretja Yelyzaveta Levandovska, JK Pirat, ki sta v skupnih rezultatih osvojili 17. in 18. mesto.

V razredu laser 4.7 se je pomerilo 12 jadealcev iz Slovenije, Italije in Avstrije. Zmagal je Janez Zabukovec, JK Jadro Koper, drugi je bil Italijan Filippo Costa, SVBG, tretji pa Klemen Petrović, JK Jadro Koper. Med dekleti se je najbolje odrezala Maja Žibert, JK Ljubljana (skupno na 7. mestu), druga je bila Anastasia Golik, SAF iz Avstrije (skupno na 9.mestu) in tretja Gaja Kolarič, JK Ljubljana (skupno na 10. mestu)

Tekst in foto: JK Jadro Koper

Torek 20 Mar 2018

Lumba Match race Team - Dejan Presen

Na drugi regati letošnje evropske turneje jadralnega dvobojevanja – European Match Race Tour, ki je potekala ta konec tedna v črnogorskem zalivu Boka Kotorska, je zmagovalna ekipa prve regate Lumba Match Race Team s skiperjem Dejanom Presenom na čelu po tem, ko je prvi dan vodila, na koncu osvojila drugo mesto.

Dvobojevanje se nadaljuje najprej v Avstriji aprila, nato na Švedskem in Danskem maja ter junija na Poljskem preden se konec poletja zopet vrne v južne vode.

Program regat v  European Match Race Tour 2018

 • Regata 1 – 16-18 februar 2018 – Šibenik, CRO
 • Regata 2 – 16 – 18 marec 2018 – Tivat, MNE
 • Regata 3 – 6-8 april 2018 – Podersdorf, AUT
 • Regata 4 – 5-6 maj 2018 – Gothenburg, SWE
 • Regata 5 – 26-27 maj 2018 – Copenhagen, DEN
 • Regata 6 – 22-24 junij 2018 – Swinojuscie, POL
 • Regata 7 – 31 avgust-2 Sept 2018 – Ravenna, ITA
 • Veliki Finale 2018 – 13-16 september 2018, Tivat, Porto Montenegro, MNE

Foto: Dalibor Sevaljevic

Torek 20 Mar 2018

Jeanneau Sun Odyssey 490, jp storitve

Nova serija jadrnic Sun Odyssey iz ladjedelnice Jeanneau žanje uspehe po celem svetu. Model 440 je bil na salonu plovil Boot izbran za plovilo leta 2018, nekoliko večja sestra, model 490 pa je postala Slovensko plovilo leta 2018.

Jadrnico smo si ogledali na salonu plovil v Cannesu. Že ob prvem stiku z jadrnico so nas presenetile nekatere nove rešitve, ki jih do sedaj še nismo videli. Oblikovala sta jo Philippe Briand in Jean-Marc Piaton. Njuna naloga je bila jasna. Izdelati plovilo na katerem bo življenje enostavno in udobno. Ko se sprehodimo po plovilu, vidimo, da sta nalogo opravila več kot odlično.

Prva novost, ki jo moramo omeniti, so bočni prehodi s krme na premec plovila. Vse od krmila pa do sidrnega vitla se lahko sprehodimo, ne da bi morali prestopiti eno stopnico. Na krmi je prehod na isti višini kot celotna krma, nato pa se proti premcu počasi dviguje. Druga rešitev, ki nam bo polepšala užitke na sidru so zložljive bočne stranice. Med plovbo služijo kot naslon jadralcem, ki sedijo v krmi, na sidru, pa jih lahko enostavno razpremo in naredimo dve veliki sončni ploščadi. Vsi tisti, ko so do sedaj neuspešno iskali udoben in raven prostor za sončenje na jadrnici bodo končno prišli na svoj račun.

Poleg novosti na krovu je nekaj zanimivih rešitev tudi pod krovom. Jadrnica je na voljo v različnih izvedba. Izbiramo lahko med dvo, tro, štiri ali celo pet kabinsko različico z dodatno kabino za skiperja. Tako so lahko na voljo tudi 2, 3 ali 4 kopalnice. Najbolj zanimivo rešitev ponujata različici z dvema ali tremi kabinami. V teh primerih je lastniška kabina v premcu plovila in ima veliko zakonsko posteljo s prehodom na obeh straneh. Vhod v kabino je pomaknjen nekoliko na levo stran. V levem delu je toaletni prostor z umivalnikom, v desnem pa je elegantno skrita ogromna tuš kabina z lastnim umivalnikom. Ta del kopalnice od spalnice ni ločen z vrati. Vrata ima le tuš kabina, medtem, ko je celotna kopalnica del lastniške kabine. Elegantna a enostavna rešitev.

Jadrnica ima vgrajen motor Yanmar z močjo 59 kW (80 KM). Za gorivo je na voljo 240 litrski rezervoar za vodo pa ker 640 l.

Več o plovilih Jeanneau pri uradnem zastopniku za plovila Jeanneau v Sloveniji: JP Storitve d.o.o., Celovška 130, 1000 Ljubljana, web: www.jeanneau-sailboats.si, tel.: +386 51 604 395

Ponedeljek 19 Mar 2018

Buzzi 38 Stab Corsa Mercury Diesel 6.7l 550hp

Mercury je predstavil nov dieselski vgradni motor z močmi med 370 in 550 KM. Šest cilindrski motor ima po štiri ventile na valj in skupno prostornino 6700 cm3. Za vbrizg goriva skrbi skupni vod, za dotok zraka pa turbina s fiksno geometrijo.

Mercury Diesel 6.7l 550hp

Novi motor ima zelo dobro razmerje teže in moči, ki znaša 1,31 kg/KM, razmerje moči na prostornino znaša 82 KM na 1 l prostornine. Največji navor znaša 1580 Nm, ki ga motor doseže že pri 1900 obratih, lahko pa se zavrti vse do 3200 obratov v minuti.

Motor je združljiv s številnimi Mercury-evimi dodatki. Možno ga je upravljati s sistemom »Joystick Piloting« za vgrajene motorje in »pod« pogone.

Test motorja je potekal na športnem čolnu Buzzi 38 Stab Corsa. V dolžino meri 40 čevljev. Za stabilizacijo plovila pri ostrem zavijanju in v visokih valovih ima v zadnjem delu nameščena dva tubusa. Če spustimo oba, širina čolna znaša zgolj 2,33 m in ga lahko prevažamo po cest kar na prikolici. Testni čoln je opremljen s sistemom za avtomatsko trimanje plovila in ZF površinskim pogonom. Seveda sta za pogon skrbela dva motorja Mercury Diesel 6,7 s 550 KM.

Plovilo s skupno močjo motorjev 1100 KM zelo hitro izglisira. Takoj ko se trup dvigne na vodno površino, moramo odvzeti plin, sicer bi lahko kar poleteli. Pri hitrosti 27 vozlov plovilo potroši zgolj 54 l dieselskega goriva. Če porabo preračunamo, plovilo porabi zgolj 2 l goriva na prepluto miljo. Flapi so bili še vedno nekoliko spuščeni in čuti se upor vode. Pri nekoliko višjih obratih, doseže hitrost 30 vozlov in flapi niso več potrebni. Pri 1950 obratih v minuti, motorja dosežeta največji navor. Hitrost plovbe se poveča na 36 vozlov poraba pa naraste na  75 l/h oziroma na prepluto miljo le 2,08 l. Pri hitrosti 45 vozlov se motorji vrtijo z 2200 obrati na minuto. Poraba naraste na 90 l/h a na prepluto miljo ostaja 2 l. Ko ročico plina potisnemo do konca, plovilo postane lahko in dobesedno drvi po vodni gladini. Pri 3100 obratih doseže hitrost 70 vozlov. Poraba naraste na 218 l na uro oziroma na 3,11 na prepluto miljo. Za takšno hitrost plovbe na vodi je pravzaprav poraba goriva izjemno majhna. Da so motorji izjemno ekonomični, se je pokazalo tudi na 17 m dolgi in 25 ton težki barki, ki je pri hitrosti plovbe s tem motorjem porabila zgolj 7 l goriva na uro pri plovbi s hitrostjo 7 vozlov.

Poraba goriva na testu

Hitrost (vozli) Poraba (l/h) Poraba (l/nmi)
27 74 2,00
36 75 2,08
45 90 2,00
70 218 3,11

Videoposnetek testa

Vir: The Boat Show

Ponedeljek 19 Mar 2018

Hinckley Dasher

Hinckley Dasher je 28 čevljev (8,5m) dolgo luksuzno plovilo, ki ga poganja zgolj elektrika.

Dual Imbord electric engine
 Dva vgrajena električna motorja z 80 KM

Stilsko oblikovan, minimalističnih linij a z ogromno najnovejše tehnologije, je čoln, ki pritegne že na prvi pogled. Oblikoval ga je navtični oblikovalec Michael Peters. Pri svojem delu si je pomagal s tehnologijo 3D tiskanja, kar mu je omogočilo oblikovati čoln katerega teža znaša zgolj 2,9 tone. Z električnim pogonom lahko doseže največjo hitrost plovbe 23 vozlov. Pri potovalni hitrosti 20 vozlov pa lahko z enim polnjenjem baterij prepluje kar 40 navtičnih milj, kar je praktično dvakrat več od dosedanjih rešitev.

Dasher ima trup z globoko V obliko dna. Električni motor ima 80 KM, dve li-ion bateriji pa imata kapaciteto 40 kWh. Sta enaki, kot so vgrajene v avtomobil BMW i3. Proizvajalec zagotavlja devet letno dobo delovanja in 9.000 ciklov polnjenja. Baterijo so vodoodporne. Celice so oblikovane v prizme, kar zagotavlja dobro hlajenje in enakomerno razporejanje toplote. So majhne in dobro prenašajo udarce in vibracije.

Električni priklop na obalo je 30 A, če uporabimo dva, potem lahko polnilec bateriji polni s tokom 50 A. Prazne baterije se tako napolnijo v samo štirih urah, kar je nekoliko hitreje, kot se napolni Tesla.

Tehnični podatki:

 • Dolžina čez vse: 8,65 m
 • Širina: 2,65 M
 • Ugrez: 35 cm
 • Teža: 2950 kg
 • Potovalna hitrost: 8 vozlov
 • Hitra potovalna hitrost: 15 – 23 vozla
 • Doseg pri potovalni hitrosti: 40 nmi
 • Doseg pri hitri potovalni hitrosti: 18-22 nmi

Ponedeljek 19 Mar 2018

Volvo Ocean Race 2018

Trenutna situacija: 20.3.2018 ob 09:00

Šprint proti jugu se nadaljuje.. Vse ekipe so še vedno blizu druga drugi. Preko včerajšnjega dneva oziroma naše noči, so v močnih severovzhodnikih pluli proti jugu. Cilju so se približali za dobrih 300 nmi, prepluli pa so jih približno polovico več. S petega mesta se je na vrd povzpela ekipa Vestas. S prednostjo slabe milje plujejo pred ekipo MAPFRE: Akzonobel pluje na tretjem, Dognfeng pa je iz drugega padel na četrto mesto. Brunel in Turn the Tide on Plastic plujeta prav tako zelo dobro. Vse ekipe imajo za vodilno zaostanek manjši kot 6 nmi. Ekipa Sun Hung Kai/Scallywag si je edina nabrala nekaj več zaostanka in pluje 23 nmi za ekipo Vestas. Dirka proti jugu se bo nadaljevala vse dokler ekipe na zaplujejo v področje južnih zahodnikov, ki jih čakajo v področju 50° južno.

Volvo Ocean Race 2018

  Mesto Ekipa Razdalja do cilja  
  1.  Vestas 6.410,0 nmi  
  2. MAPFRE +0,8 nmi  
  3. AkzoNobel  +4,6 nmi  
  4. Dongfeng +5,0 nmi  
  5. Brunel +5,3 nmi  
  6. Turn The Tide on Plastic +5,9 nmi  
  7. Sun Hung Kai/Scallywag +2,8 nmi  

Volvo Ocean Race 2018

Ponedeljek, 19.3.2018 ob 09:00

Rdeči čolni diktirajo plovbo proti jugu. Ekipa MAPFRE in Dongfeng sta trenutno v vodstvu z minimalno prednostjo. Kot kaže bosta to ekipi ki jih bo treba budno spremljati v 7. etapi regate.

Začetek regate je bil zelo intenziven. V zalivu Hauraki na vzhodni strani Nove Zelandije je zapihal močan vzhodnik s hitrostjo dobrih 30 vozlov. 24 ur so morali pluti v veter. Valovi so udarjali v trupe plovil in se prelivali preko krova. Spanje je bilo nemogoče, želodci so bili močno pretreseni in napor se bo sigurno poznal v jadranju v naslednjih treh tednih.
Danes se je vse to končalo. Vetrovi so se umirili in flota je že priplula mimo rta East na koncu polotoka Coromandel. Ekipe so spremenile smer plovbe in se obrnile proti jugu. Plujejo ob vzhodni obali Nove Zelandije v vetrovih, ki pihajo s hitrostmi med 10 in 15 vozli. MAPFRE in Dongfeng imata majhno prednost treh milj pred zasledovalnima čolnoma ekip AkzonNobel in Brunel. Še nekoliko več zaostajata ekipi Turn the tide on PLastic in Vestas, na zadnjem pa pluje ekipa Scallywag.

»Etapo smo pričeli slabo. Štart je bil slab.  Ves čas se trudimo, da nadomestimo izgubljeno. Do sedaj nismo spali. To sigurno ne bo dobro vplivalo na nadaljevanje plovbe in na priprave za plovbo v področju »Besne petdesete« (Furious Fifties). Vsekakor se pripravljamo, kaj nam pa preostane. To je smisel regate!«, je povedal David Witt, skipper ekipe Scallywag.

Nedelja, 18.3.2018 ob 11:00

Danes ponoči ob 02.00 oziroma ob 14.00 po lokalnem času je vseh sedem ekip izpred novozelandsekga Aucklanda pričelo sedmo etapo regate. Podali so se na 7600 nmi dolgo plovbo preko južnega Pacifika, mimo zloglasnega rta Horna v Atlantski ocean, kjer bodo ob vzhodni obali Brazilije pluli do cilja v mestu Itajai.

Začetek regate pred Aucklandom, ki mu domačini rečejo tudi mesto jader, je bil spektakularen. Sijalo je sonce in veter je pihal s hitrostjo 20 vozlov. Odhod flote na najdaljšo etapo regate je pozdravilo več kot tisoč plovil na morju in preko 500.000 gledalcev na kopnem. Najbolj je pričela ekipa MAPFRE, ki je tudi vodilna v skupnem seštevku. Sledila jim je ekipa Dongfeng, Brunel je izpred Aucklanda izplul kot tretji in Turn the Tide on Plastic kot četrti.

Pričetek 7. etape pred Aucklandom

Vsi jadralce se zavedajo, da bo to ena najtežjih etap. Čakajo jih ekstremni pogoji južnega Pacifika, hladno vreme in celo ledene gmote. Organizator je področje dovoljene plovbe omejil na 59 južni vzporednik. Ekipe bodo lahko plule z vetrom v zahodnih vetrovih. Pluli bodo lahko v tako imenovanih Rjovečih štirideset (Roaring Forties) in Besnih petdeset (Furious Fifties), stabilnih zahodnih vetrovih, ki pihajo na južni polobli. Ekipe južneje ne bodo smele pluti zaradi možnosti ledenih gor, ki se gibljejo v območju Antarktike in ogrožajo varnost plovbe.

Plovba v teh neobljudenih področjih bo zelo hladna. Pluli bodo tudi mimo točke Nemo, ki je najbolj oddaljena točka od kopna na svetu. To je točka, kateri  so bliže vesoljske postaje, kot kopno.

"To je del sveta, kjer skiperji v ospredje postavimo posadko pred jadranjem. Plovba v tem področju je nekaj posebnega. Morje je veliko, vetrovi so močni in pluti je treba pametno.", je dejal Charles Caudrelier, skiper ekipe Dongfeng.

Za plovbo preko južnega Pacifika, do rta Horn, bodo jadralci predvidoma potrebovali 11 dni, v cilj v brazilskem mestu Itajai pa naj bi pripluli med 4. in 6. aprilom.

Nedelja 18 Mar 2018

Liam Orel, JureOrel, JZS, FINN

Danes se je v Cádizu v Španiji končalo Evropskego prvenstvo razreda finn, ki se ga je udeležilo 96 jadralcev razreda finn iz 33 držav, med njimi 12 olimpijcev iz Ria, trije nekdanji svetovni prvaki in trije nekdanji evropski prvaki, tudi branilec naslova evropskega prvaka Jonathan Lobert iz Francije in bronasti medalist iz Londona leta 2012.

Iz Slovenije sta se Evropskega prvenstva udeležila naša mlada finnaša, brata Jan in Liam Orel, ter med skoraj 100 jadri razreda finn na koncu zasedla Liam Orel 56. mesto, Jan Orel pa 61. mesto, če upoštevamo le evropsko floto 74 jadralcev pa sta bila na 44. in 49. mestu.

Od ponedeljka do petka, 12. do 16. marca, je bilo načrtovanih 10 regat - po dve na dan, nato pa sobotna regata za medalje in finalna regata za vse ostale. Zaradi izjemno zahtevnih razmer so organizatorji uspeli izpeljati le 8 regat do petka, nato pa v soboto samo regato za medalje med najboljšimi desetimi, za ostale pa finalna regata pri vetru z močjo 30 vozlov ni bila izvedena.

Liam Orel, JureOrel, JZS, FINN
Jan Orel (SLO99) v Cádizu

Naša mlada jadralca Liam in Jan Orel sta na tem prvenstvu jadrala dobro ter vseskozi ostajala pri vrhu druge polovice celotne flote. V izjemno zahtevnih pogojih sta bila prave bitke na valovih.

"Val se dvigne do 3-4m, na njem pa še nekaj manjših od 1-1,5m. Izkušnje so sicer enkratne, Evropsko prvenstvo pa je za letos samo ena izmed regat v ciklusu treningov in priprav čez zimo. Napredek na polju je viden!" je ob tem povedal vodja odprave Jure Orel.

Evropsko prvenstvo se je zaključilo v soboto, ko so se jadralci na regatno polje zaradi slabe vremenske napovedi podali že zelo zgodaj ter začeli z regato za medalje. Na koncu je prvak postal Edward Wright iz Velike Britanije, vseskozi vodilni Nizozemec Nicholas Heiner se je moral sprijazniti s srebrno medaljo, tretji pa je bil Šved Max Salminen, naša jadralca pa sta obdržala uvrstitve skupno Liam Orel 56. mesto, Jan Orel 61. mesto, če upoštevamo le evropsko floto 44. in 49. mesto, v kategorji U23 pa 14. in 18. mesto.

Liam Orel: "Evropsko prvenstvo v Cádizu je bilo zelo zahtevno zaradi močnega vetra in velikega vala. Kljub temu sem odjadral po svojih najboljših močeh in odnesel veliko novih izkušenj. Prvenstvo sem zaključil na 56. mestu v floti skoraj 100 jadrnic. Takoj po prvenstvu pa bom končno dobil svoj, dober jambor, ki je z Miami-ja prispel prepozno, zato sem tukaj jadral z izposojenim."

Eldina Knez, JZS

Sobota 17 Mar 2018

MP BOATS, charter, salona, Split, Kaštela

MP Boats je podjetje, ki se ukvarja z izposojo plovil. Imajo lastno floto plovil in številne partnerje, zato lahko ugodijo vsako vašo še tako zapleteno željo.  

MP Boats je čarter podjetje. Njihova baza je v marini v Kaštelih, na severovzhodni obali Kaštelskega zaliva, na pol poti med prelepima dalmatinskima mestoma Splitom in Trogirjem.

Marino Kaštela od slabih vremenskih razmer ščiti hrib Kozjak, polotok Marjan in otok Čiovo, ter s svojim položajem in bližino splitskega letališča, ki je oddaljen vsega 7 km od marine, ter bližino dalmatinskih otokov Brača, Hvara, Šolte, Visa… ustvarja odlično izbiro za začetek dopusta in križarjenja.

Če potrebujete pomoč pri izbiri povila za vaš dopust, se obrnite na MP Boats in priskočili vam bodo na pomoč, ter vam pomagali najti jadrnico, motorno barko, katamaran ali luksuzno jahto iz njihove flote ali partnerske. Potrudili se bodo, da bo plovilo zadovoljilo vse vaše potrebe in želje, da bo cena ugodna in vaš dopust enkratno in nepozabno doživetje.

Flota plovil MP Boats je zelo dobro vzdrževana. Trudijo se da je najem plovila pri njih na najvišji ravni. Plovila so vedno čista, na krovu je veliko inventarja, zaradi česar na dopustu, ne boste pogrešali prav ničesar. Kljub temu, da je flota plovil vsako leto posebej skrbno pripravljena pred sezono, je verjetnost kakršnih koli okvar na plovilih med sezono zelo majhna. Ker pa vsi navtiki vemo, da na morju ne moremo predvideti vsega, bo za vašo varnost poskrbele njihova tehnična pomoč na kopnem in na morju. V vsaki situaciji  vam bodo pomagali s koristnim nasvetom ali informacijo.

Team MP Boats vam je vedno na razpolago tako, da skrb o vsem prepustite njim, saj so tu za vas, vi pa se samo sprostite in uživajte v zasluženem dopustu na morju.

Preverite in jih povprašajte za ponudbo. Za vsa vaša vprašanja je na voljo ga. Tina Milešič, vodja rezervacij, ki je dostopna na vseh spodnjih kontaktih:

MP BOATS – Morske priče j.d.o.o.,  http://www.mpboats.hr/hr/

Tina Milišić, Booking manager, Gsm: +385 91 37 44 218, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (rezervacije)

Marina Kaštela, Kaštel Gomilica, Franje Tuđmana 213, 21213 Kaštel Gomilica

 

Dve izjemni plovili iz njihove ponudbe, ki jih lahko rezervirate direktno pri operaterju (brez posrednikov):

 

Salona 42 (3 kabine)

MP BOATS, charter, salona45, Split, Kaštela
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Salona 42 (3 kabine)

MP BOATS, charter, salona45, Split, Kaštela
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Sobota 17 Mar 2018

Metka Bradetić, Dalibor Cvitković, Sebastjan Zmrzljak, Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj, Lošinjska regatna pasara

V Ljubljani je 15. marca 2018 na predstavitvi »Pomlad v znamenju kolesarjenja na Lošinju« predstavljena bogata pomorska dediščina Lošinja, s poudarkom na prihajajočem Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj.

V posebnem ambientu Makalonce, na reki Ljubljanici, sta po pozdravnem govoru direktorice predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metke Bradetić in direktorice občine Trbovlje Urše Poznić Goršek, direktor Turistične skupnosti Mali Lošinj Dalibor Cvitković in predstavnik MTB Trbovlja Sebastjan Zmrzljak (glavni organizator Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj) predstavila ponudbo otoka vitalnosti in prihajajoče svetovno tekmovanje v kolesarjenju. Predstavitvi ponudbe otoka Lošinja sta se pridružili Valentina Muškardin iz Lošinj Hotels & Villas in Barbara Božić predstavnica podjetja Lošinjska plovba in turizem.

Metka Bradetić, Dalibor Cvitković, Sebastjan Zmrzljak, Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj

Zahvaljujoč odličnemu sodelovanju med Slovenskim MTB Trbovljem, mestom Mali Lošinj in Turistično skupnostjo mesta Mali Lošinj bo med 19. in 22. aprilom 2018 na Lošinju potekala edinstvena ekstremna kolesarska dirka Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj. Približno tristo tekmovalcev iz vsega sveta bo nastopilo v ekstremni kolesarski dirki. To je prvi primer tekmovanja v svetovnem pokalu po urbanih predelih Veloga Lošinja, s ciljem na obali. Direktor organizacije Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinja in član MTB Trbovlje – Sebastjan Zmrzljak je pohvalil sodelovanje slovenskega MTB Trbovlja in hrvaškega kluba AK Lošinj:

»World Cup bo zagotovo nekaj posebnega za Lošinjce in za tekmovalce, glede na izredno tehnično zahtevno pot, ki jih čaka. Glede na dosedanje informacije lahko pričakujemo veliko število slovenskih tekmovalcev. Največje spletne strani, ki predstavljajo kolesarjenje, se zanimajo za napoved tega dogodka zaradi edinstvenosti dirke in samega zaključka steze, ki je za nekatere kontroverzen, ker se nahaja na rtu, kar se bo zgodilo prvič na svetovnem pokalu. Na omenjenih stezah so že trenirali svetovni prvaki Loic Bruni, Miranda Miller in drugi.«

»Znano je, da so Slovenci številni gostje na Hrvaškem. V Sloveniji pa je morda bolj znano, da je Lošinj otok z večino slovenskih gostov. Lani so prav Slovenci dosegli rekordno število prenočitev in prihodov in upamo, da se bodo tudi letos ponovili odlični lanskoletni rezultati« je dejala Metka Bradetić in obenem poudarila, da se slovenski gosti radi odzovejo na predstavitve Lošinja in kljub temu da jim je aktivni oddih in ponudba Lošinja dobro znana, vedno radi slišijo novosti v ponudbi priljubljenega Otoka vitalnosti.

Poleg zanimive športne ponudbe, Lošinj svojim obiskovalcem ponuja tudi bogato pomorsko dediščino, ki je predstavljena skozi vse leto v muzejih in festivalih. Lošinj je namreč bil edini kraj na vzhodnem Jadranu, kjer so bile posebej izdelane jadrnice za regate in so se uporabljale tudi za izlete in ribolov. Iz teh pasar je nastala nacionalna klasa jadrnic tipa L-5, ki jo je projektiral Lošinjec Anton Martinolić. Ravno na podlagi starih fotografij, ki so prikazovale regate pasar v malološinjskem zalivu in po izvirnih načrtih sta bili izdelani dve lošinjski regatni pasari. Tako je v okviru predstavitve slavna Lošinjska regatna pasara zaplula po Ljubljanici ter vse gledalce in mimoidoče zapeljala v Lošinjski pomorski svet.

Metke Bradetić, Dalibor Cvitković, Sebastjan Zmrzljak

Številni obiskovalci so imeli tudi priložnost, da okusijo lošinjske dobrote v izvedbi vrhunskih kuharjev Melkiora Bašića in Zlatka Belužića ter sommelierja Kristijana Meraskamija. Posebnem doživljaju je prispevala tudi glasbena izvedba lošinjske klape Čikat.

Direktor Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj Dalibor Cvitković je poudaril odlično sodelovanje predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji in Turistične skupnosti mesta Mali Lošinj. Že vrsto let so slovenski gosti najbolj zvesti obiskovalci otoka Lošinja. Posebej so pomembni v obdobju pred in posezone, ko so, zahvaljujoč ponudbi, najštevilčnejši lošinjski gosti. Slovenski delež v prenočitvah znaša 26%, v lanskem letu pa se je iz Slovenije povečalo tako število prenočitev kot tudi prihodov. Radi bi, da tako tudi ostane oziroma da te številke letos še narastejo. Upamo, da bomo v prihajajočem obdobju zabeležili dober odziv glede na pripravljene dogodke v predsezoni na otoku Lošinj.

Predstavitev je pripravljena v sodelovanju mesta Mali Lošinj, Turistične skupnosti Malega Lošinja, predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, podjetja Lošinj Hotels & Villas in MTB Trbovlje ter Atletskega kluba Lošinj.

Sobota 17 Mar 2018

Nesreče na morju se dogajajo. Kljub stalnemu izboljševanju ukrepov za večjo varnost plovbe, do nesreč še vedno prijaha. V ladijskem tovornem prometu se letno z ladjami preko morja pretovori preko 100 miljonov kontejnerjev blaga. Po dostopnih statističnih kontejnerjih letno v morju konča 1500 kontejnerjev. Če pomislimo na samo številko je ta izjemno velika. Nekateri kontejnerji potonejo, nekateri  plavajo ob vodni gladini in ogrožajo pomorski promet, vsi pa močno onesnažujejo morsko okolje. Če na številko pogledamo z drugega zornega kota, glede na število pretovorjenih kontejnerjev pa je odstotek izjemno majhen. Pa poglejmo v kakšnih pomorskih nezgoda je v zadnjih 10 letih končalo največ kontejnerjev v morjih.

Hyundai Fortune

1. Ladja Hanjin Pennsylvania (slika zgoraj)

Ladja Hanjin Pennsylvania je bila leta 2002 stara zgolj eno leto. Med plovbo iz Singapurja proti Nemčiji, je v bližini obal Šri Lanke prišlo do eksplozije v tovornem prostoru ladje. Štiri dni po eksploziji je prišlo do ponovne eksplozije. Razneslo naj bi kontejner poln ognjemetov. V nesreči sta življenje izgubila dva člana posadke, ladja je bila popolnoma uničena a se k sreči ni potopila. Kasneje so jo rešili, obnovili is sedaj zopet pluje.

2. Hyundai Fortune

Hyundai Fortune je bila 274 m dolga ladja. Meseca marca 2006, ko je ladja plula v Adneskem zalivu, je na krovu eksplodiralo. Številne kontejnerje je odneslo v morje. Ostanke so našli na področju 5 nmi okrog ladje. Ladja je gorela več dni. Vseh 27 članov posadke je bilo pravočasno evakuiranih z ladje. Poškodovano ladjo so odvlekli v Salalah v Omanu. Poškodovanih naj bi bilo med 1000 in 3000 kontejnerji.

MSC Napoli

3. MSC Napoli

MSC Napoli, 275 m dolga ladja je bila na plovbi iz Belgije proti Portugalski. V Angleškem kanalu jo je zajelo slabo vreme z visokimi valovi. Trup ladje se je prelomil in vanjo je pričela udirati voda. Posadko ladje so evakuirali, ladjo pa je odneslo proti obalam v bližini Cornwalla v Angliji. Z ladje so nato odstranili tovor in gorivo in jo poizkušali sploviti . Ker je bila preveč poškodovana, so jo z eksplozivom razrezali na tri dele in nato vsakega posebej odstranili. Celotna operacija je trajala več kot 900 dni.

 

Rena Ship

4. Rena

Oktobra leta 2011 je 224 m dolga ladja Rena trčila ob greben Astrolage na Novi Zelandiji. Ker je proti grebenu plula s hitrostjo 17 vozlov, se je močno poškodovala in povzročila veliko okoljsko škodo. Januarja 2012 se je na grebenu razpolovila. Reševalnik ekipam ni preostalo drugega, kot da ladjo na lokaciji razrežejo in po kosih odstranijo z grebena.

 

5. MSC Flamina

MSC Flaminia, nemška kontejnerska ladja je leta 2012 v severnem Atlantiku doživela tragično nesrečo. V mesecu juliju je prišlo do močne eksplozije v tovornem prostoru. Ladjo je zajel močan požar in pet članov posadke je izgubilo življenje. Ostali člani posadke so se uspeli rešiti z goreče jahte. 300 m dolga ladja je gorela več dni.

 

MOL Comfort

6. MOL Comfort

Leta 2013 se je ladja MOL Comfort prelomila na pol. Nesreča, ki se je zgodila v Indijskem oceanu 17.6.2013 velja za največjo nesrečo kontejnerske ladje. Vsi člani posadke, so ladjo zapustili pravočasno. Po nesreči sta obe polovici ladje še vedno pluli na površini Krmi del se je potopil po 10 dnevih. Premčni del ladje so uspeli privezati in so ga hoteli odvleči proti obalam. Žal je na delu ladje izbruhnil požar in premčni del se je potopil nekaj tednov po nesreči. Skupno je v morju končalo kar 4293 kontejnerjev.

 

 

 

 

 

 

Petek 16 Mar 2018