Izbris plovila iz registra

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvaške je ob koncu leta 2023 iz registra izbrisalo plovila, ki nimajo poravnanih letnih dajatev za leto 2021 in 2022.

Je vaše plovilo med njimi?

Imate plovilo registrirano na Hrvaškem? Preverite, ali je vaše plovilo izbrisano in čim prej uredite nov vpis.

Za plovila, registrirana na Hrvaškem, je potrebno vsako leto plačati dajatev za uporabo pomorskega dobra ter dajatev za varnost plovbe in zaščito morja pred onesnaženjem.  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH je decembra 2023 objavilo spisek 2858 plovil, katerih lastniki v letih 2021 in 2022 niso plačali navedenih dajatev.

Največ izbrisov je posledica neaktivnosti pooblaščencev, ki niso opravili svojega dela in lastnikom niso dostavili položnic. Dogajalo pa se je tudi, da so lastniki dajatve plačali, a so pri plačilu navedli napačen sklic. V slednjem primeru je plačilo v proračunu ostalo kot neprepoznano in tako ni bilo zavedeno pod plovilo, za katero je bila plačana dajatev. Srečali smo se tudi s primeri, kjer bivši lastnik, ki je plovilo prodal, ni poravnal obveznosti, izbrisano pa je plovila sedanjega lastnika. V vseh navedenih situacijah je potrebno urediti t.i. prvi vpis plovila po postopku kot da se plovilo prvič vpisuje v register plovila na Hrvaškem. Za informacijo, ali je vaše plovilo izbrisano, kontaktirajte podjetje Menta.

Ministrstvo opozarja, da bodo prav tako izbrisana plovila, ki nimajo pooblaščenca za sprejem pisemskih pošiljk in zastopanje v komunikaciji s hrvaškimi državnimi organi. V kolikor nimate pooblaščenca ali vaš dosedanji pooblaščenec ne izpolnjuje svojih obveznosti, svetujemo, da izberete novega pooblaščenca.

Za pomoč pri urejanju zadev v vpisniku plovil, pooblaščenca na Hrvaškem, vodenje postopka vpisa ali prenosa lastništva, zavarovanje ali katerokoli drugo storitev v zvezi s vašim plovilom, se obrnite na podjetje Menta. Več informacij najdete na spletni strani www.menta.hr, po telefonu na št. 051 334 696 ali pišite na naslov lena@menta.hr.