V Tallinnu se je v soboto odvil zadnji regatni dan tega svetovnega prvenstva razreda finn. Ne povsem po načrtih, saj je organizatorjem in jadralcem spet nagajal veter. Brezvetrje je trajalo skoraj do tretje ure popoldne, ko se je veter le nekoliko okrepil, za 6-7 vozlov ga je bilo, ter omogočil izpeljavo regate za odličja za deset najvišje uvrščenih iz preteklih regat.

Žal med njimi ni bilo naših Vasilija Žbogarja in Gašperja Vinčeca, ki sta včeraj zaključila na 13. (Žbogar) oziroma 21. mestu (Vinčec). (Opomba – včeraj smo poročali o 23. mestu Gašperja Vinčeca, vendar je kasneje prišlo do popravka rezultata s strani organizatorja).

Po koncu regate za odličja je zmanjkalo časa za izpeljavo predvidenega finalnega plova, v katerem bi se pomerili jadralci, ki so se uvrstili od 11. mesta dalje. Aktualni evropski prvak Vasilij Žbogar tako končuje to svetovno prvenstvo na 13. mestu, Gašper Vinčec pa na 21. mestu v konkurenci 86 jadralcev.

Svetovni prvak je postal Brazilec Jorge Zarif, na drugo mesto se je uvrstil Britanec Edward Wright in na tretje Nizozemec Pieter Jan Postma.

Gašper Vinčec: »Sem zadovoljen, 'comeback' je bil boljši, kot sem pričakoval. Ne rezultatsko, ampak kot vožnja na morju. Septembra se bo treba vsesti, potem pa oktobra dalje z vsemi močmi.«

Foto: www.finneuropeans.org