Ameriški oblikovalec Lujac Desautel je z novim projektom SALT šokiral navtično javnost. Dnevni prostor na jadrnici je uspel z novo idejo približati morju.

Lujac Desautel je leta 2014 že predstavil svojo idejo steklene ladje kot luksuzne bivalne hiše. Ideja je navdušila navtično javnost in si prislužil nominacijo za oblikovalsko nagrado leta 2014. Sedaj pa je predstavil svoj nov projekt, ki je osupnil navtično javnost. Oblikoval je jadrnico imenovano SALT. Smel projekt, ki ga do sedaj še nismo videli in je inovacija na področju oblikovanja superjaht.

Prvi cilj pri oblikovanju jadrnice, je bil, da poruši mejo med plovilom in naravo. Zamislil si je široke bočne stopnice, ki se spustijo vse do vodne gladine in povežejo dnevni prostor na jahti direktno z morjem. Dodatno ima jadrnica na krmi plažo in klub, ki nastane s spuščanjem krmnega dela plovila na vodno gladino. Velika platforma bo marsikateremu lastniku superjahte, ki ima krmno platformo veliko le 2 ali 3 m2 vzbudila veliko mero zavisti.

Na jadrnici ne manjka prav nobena stvar, ki smo je navajeni pri superjahtah. Ima posebne prostore za posadko, lepotni salon, kino, ter garažo za dva pomožna čolna. Le ta je tokrat v premčnem delu plovila. Prostora je dovolj za en 7 in en 5 metrski pomožni čoln.

Funkcija bočnih stopnic ni le povezava bivalnih delov z morjem. Je mnogo več. Ker se spustijo do vode, se širina plovila z 11 metrov poveča na 21, kar je več kot smo vajeni pri katamaranih. Jadrnici služi kot upora in zmanjšuje bočno gibanje.

Novost je tudi oblika jader, ki si jo je sposodil s tradicionalnih japonskih jadrnic iz 17. stoletja. Na dveh visokih jamborih bodo visela kvadratna jadra.


Kdaj se bo našel kupec in kolikšna bo cena jadrnice ni znano.

Tehnični podatki:

Dolžina trupa: 55 m
Dolžina vodne linije: 48 m
Širina: 11 m
Ugrez: 4.65 m
Teža: 335 t
Velikost glavnega jambora: 55 m
Velikost mizzen Jambora: 46 m
Glavno jadro: 955 m²
Mizzen jado; 675 m²
Genoa: 665 m²
Spinnaker: 1650 m²