Ekspedicija Kon-Tiki2 bo na splavu preplula 2000 nmi iz Južne Amerike do Velikonočnih otokov v Pacifiku in nazaj.

Si predstavljate, da plujete na lesenem splavu iz Južne Amerike preko Pacifika do Velikonočnih otokov? Verjetno ne. Ekipa znanstvenikov s pomočjo izkušenih navtikov pa meni, da to ni nič posebnega.

Ekipa 26 znanstvenikov in morjeplovcev se je odločila, da bo izdelala dva lesena splava in na njih izplula iz Lime v Peruju do Rapa Nui na Velikonočnih otokih. Dela so potekala v ladjedelnici Callao. Najprej so s pomočjo ekvadorskega podjetja 3A Composites, ki so eksperti za balzo, posekali in obdelali 44 dreves. Perujska mornarica jim jih je pomagala pravilno zvezati, da so izdelali trdne splave. Nato so namestili še jambor, jadra in krmilo. Za gradnjo dveh splavov so se odločili iz varnostnih razlogov. Na vsakem bo plula 6 -7 članska ekipa. V kolikor se bodo na enem izmed splavov pojavile težave, se bo posadka lahko evakuirala na drugega. Upajo, da se to ne bo zgodilo. Splavi imajo pred drugimi plovili veliko prednost. Če v nekaj trčijo, še vedno ostanejo nad vodo. Za varnost posadke, ki je prioriteta na potovanju, je poskrbljeno tudi z modernimi napravami. Splavi imajo nameščene oddajnike in boje, ki bodo v primeru nesreče oddajali signale in omogočili reševanje posadke. Oba splava sta opremljena tudi v radijskimi postajami in satelitskimi telefoni s katerimi so dnevno v kontaktu s celino.

Osnovni namen ekspedicije je znanstveno raziskovanje. Na šest tednov trajajoči plovbi od Lime v Peruju do Rapa Nui na Velikonočnih otokih bodo izvedli številne znanstvene meritve in eksperimente. Osredotočili se bodo predvsem na kvaliteto vode in raznolikost živalskega življenja v morju. Na povratku bo smer plovbe nekoliko drugačna. Pluli bodo približno 1000 nmi bolj južno v neslavno področje Roaring Forties, ki je znano po močnih vetrovih in močnih morskih tokovih. Zapluli bodo v področje toka Humboldt oziroma Perujskega toka, ki je izjemno močan tok hladne morske vode, ki se ob perujski obali dviga iz Antarktike proti severozahodu.

Do sedaj je podoben podvig poizkušal Eric de Bisschop s svojim splavom  Tahiti-Nui, ki pa je bil za razliko od Kon-Tiki2, izdelan iz bambusa. Iz Polinezije je hotel pluti proti Južni Ameriki. Podvig mu žal ni uspel, saj mu je splav pred obalo razpadel in potonil.

Ekipi sta iz Lime izpluli 7.11.2015. Plujeta s povprečno hitrostjo 2 vozla. Do sedaj so prepluli že 450 nmi. Do prvega cilja na Velikonočnih otokih jih loči še 1680 nmi. Glede na sedanjo hitrost plovbe pričakujejo prihod v Rapa Nui okrog 20. decembra.