Zadarska županija letos pričakuje nadaljevanje turistične rasti, čemur bodo zagotovo prispevale številne nove investicije v turistične objekte in njihove vsebine.

Do konca leta v Zadru pričakujejo tudi izgradnjo novega pomorskega potniškega terminala Nove luke Zadar v Gaženici, v kar se trenutno vlaga 31 milijon evrov. To bo tudi nova zadrska trajektna luka, ki bo na 24 tisočih kvadratnih metrih imela terminale za domač trajektni promet in za križarke.  Potnikom križark bo na voljo tudi 178 metrov dolg zračni most (skyway), ki jim bo omogočal nemoten prehod od terminala do križarke.

Lošinjski hotel Bellevue je razglašen za najboljši hotel v Hrvaški

Uporabniki znanega portala TripAdvisor so v štirih kategorijah za najboljšega izbrali lošinjski hotel s petimi zvezdicami Bellevue. Gostje so ocenili, da je hotel Bellevue najboljši hrvaški hotel v kategoriji hotelov, luksuznih hotelov, najboljši hotel za romantiko ter prvi v kategoriji hotelov s kakovostnimi storitvami. Nagrada po izboru potnikov je največje priznanje, ki ga lahko  dodeli portal TripAdvisor.

Ena pomembnejših letošnjih novosti je zabaviščni park Mirnovec, v katerega je vloženih 15 milijonov evrov, ki se bo s svojo zabavno vsebino na skoraj 45 tisoč kvadratnih metrih gostom razkril junija letos.

Zadar je prav tako prepoznaven kot ena boljših kamp regij na Hrvaškem in bo vse ljubitelje kampiranja zagotovo razveselila novica, da Falklensteiner skupina začenja tudi s kamping poslovanjem. Dosedanji kamp Borik bo od junija naprej posloval pod imenom Falkensteiner Premium Camping Zadar. To bo kamp s 5 zvezdicami, 323 kamping parcelami, 100 mobilnimi hiškami, zunanjimi bazeni in drugo zabavno vsebino.

Eden najboljših kamp resortov na Hrvaškem – Zaton Holiday Resort gradi še dva mini golf terena in s tem postaja svojevrsten hrvaški minigolf center.

Pomembna je tudi investicija Dogus skupine v višini 100 milijonov evrov, ki v letu 2018 v Zadru odpira prvi Hyatt hotel na Hrvaškem – Regency Zadar Makarska.  Slednji vlagajo tudi v avtokamp Punta Nova na otoku Pagu, ki bo z investicijo od 18,6 milijonov evrov postal kamp s 5 zvezdicami, 500 kamp parcelami in 250 mobilnimi hiškami za skupno 2 200 ljudi.

Hrvaška kot najperspektivnejša destinacija zdravstvenega turizma

Zdravstveni turizem na Hrvaškem ima dolgo tradicijo, ki jo tudi danes kontinuirano razvija in neguje niz priznanih destinacij kot so Opatija, Lošinj, Crikvenica, vedno bolj pa tudi sever Hrvaške. Najboljša primera za to sta Terme Tuhelj in Terme sv. Martin, ki sta se z rezultati v prvih dveh mesecih letošnjega leta znašla med desetimi najbolj obiskanimi destinacijami na Hrvaškem.

Da je zdravstveni turizem vedno bolj pomemben tudi za notranjost Hrvaške, dokazuje tudi hrvaško glavno mesto Zagreb z velikim številom visokokakovostnih javnih in privatnih zdravstvenih ustanov ter ostalo turistično vsebino. Zaradi boljše promocije, sinergijskega razvoja in krepitve hrvaških gospodarskih subjektov na mednarodnem trgu, je osnovan tudi Klaster zdravstvenega turizma Zagreb.

Letos je v Rovinju potekala sedma HTI (Health Tourism Industry) konferenca, na kateri so podelili nagrado za najboljšo evropsko destinacijo zdravstvenega turizma – „Medical Tourism Indeks“. V kategoriji najperspektivnejših destinacij zdravstvenega turizma je nagrado osvojila Hrvaška.