TU Delft Solar boat po v mesecu avgustu poizkusil postaviti nov rekord na plovbi preko Angleškega kanala, le s pomočjo solarne energije.

Ekipa TU Delft Solar Boat se je letos že udeležila dogodka v Monacu, kjer tekmujejo plovila na solarni pogon. Udeležba je bila kot velik trening pred podvigom, ki ga želijo izvesti v mesecu avgustu. S svojim solarnim plovilom želijo prepluti Angleški kanal v rekordnem času. Seveda le s pomočjo sončne energije. Trenutno izvajajo še zadnje izboljšave plovila in čakajo na najbolj ugodne vremenske razmere.

Nizozemsko plovilo TU Delft Solar Boat je v celoti prekrito s sončnimi celicami italijanskega proizvajlaca Solbian Energie Alternative. Za doseganje visokih hitrosti plovbe in čim manjšega upora, bo plulo na vodnih krilih. Dve sta nameščeni na prednjem delu plovila, in eno na krmi. Prednji dve se lahko obračata in služita tudi kot krmilo. Da bo za pogon zadostvala sončna enrgija, so morali težno plovial zmanjšati na minimum. Da je dovolj trdno in lahko, je trup izdelan iz karbonskega satovja. Za stabilnost plovila bo skrbela elektronika s številnimi senzorji.

Ekipa se bo v kanalu srečala s pogoji, ki so za takšno plovilo velik izziv. Močni tokovi, vetrovi in visoki valovi. Da bo podvig uspešno izveden z minimalnim tveganjem, so si za izvedbo vzeli kar mesec dni časa. Ko bo vreme ugodno, se bo ekipa podala na plovbo.