SLADKO POPOTOVANJE V SVET KOSTANJA

Mesto Lovran je že dolgo znano po svoji bogati zgodovini, ki seže nazaj v čase, ko so lovranski mornarji na poseben način združili divji domači kostanj s sadikami kostanja, prinesenimi s potovanj Daljnega vzhoda. Ta neobičajna kombinacija, znana kot "maruni," se je razvila v nekaj, kar je kasneje postalo najboljši kostanj na svetu. Lovran, znan po lovorju in po katerem je tudi dobil ime, se je tako zapisal v zgodovino kot mesto, kjer raste kostanj, ki ga ni mogoče primerjati s katerimkoli drugim. In tako se vsako leto v oktobru odvija poseben dogodek, ki slavi ta izjemen sadež - Marunada festival.

Festival v čast najboljšega kostanja na svetu

Marunada je kulinarični festival, ki poteka vsako leto v mesecu oktobru. “Marunova” prireditev, ki združuje okusno hrano, zabavo in glasbo, je priložnost za okušanje pečenih sladkih kostanjev, sladic in drugih posebnih jedi, pripravljenih s tem okusnim sadežem. Tukaj lahko poskusite tudi žganje in celo kostanjevo pivo! Marunada je postala tako priljubljena, da jo je ugledni britanski časnik The Guardian uvrstil med deset najboljših evropskih jesenskih gastronomskih festivalov.

Vsak konec tedna v oktobru je v regiji Liburnija rezerviran za tradicionalne festivale. 48. Marunada bo letos potekala v Lovranu. Jesenski festival slavi Lovranski maron, visoko kakovosten sadež, ki je poznan širom sveta. Marunada bo potekala tri vikende, glavni dogodek pa se bo odvijal v Lovranu od 13. do 15. oktobra 2023. Odprtje Marunade je tradicionalno zaupano najmlajšim, ki se skozi delavnice učijo, kako so živeli naši predniki. Med tremi dnevi dogajanja v Lovranu in okolici čaka obiskovalce bogat kulturni, umetniški in glasbeni program, poleg tega pa lahko okusite tudi gastronomske dobrote, ki temeljijo na kostanjih. Poskusite torte, sladoled, koktajle s kostanjem in druge kulinarične specialitete, ki bodo razvajale brbončice.

Lovran vabi

Marunada festival v Lovranu je priložnost za doživetje edinstvenega okusa Lovranskega marona in bogate kulture tega slikovitega hrvaškega mesta. Z zabavo, glasbo, umetnostjo in okusno hrano vas vabi, da se pridružite sladkemu potovanju v svet kostanja. Ne glede na to, ali ste gurman, ljubitelj narave ali zgolj iskalec nepozabnih doživetij, vas Marunada vabi, da odkrijete čar Lovrana in njegovega edinstvenega kostanja.