V ponedeljek, 3.7.2017, se je v Tržaškem zalivu pričelo Svetovno prvenstvo ORC. Flota jadrnic se je najprej podala na dvodelno dvodnevno regato po odprtem morju.

Jadranje po odprtem morju je lahko zelo zahtevno. Pa ne nujno zaradi premočnega vetra. Razlog je lahko tudi premalo vetra. Vremenske razmere, ki so včeraj in danes ponoči vladale v Tržaškem zalivu, so od jadralcev zahtevale ogromno moro potrpežljivosti.

Štart za floto 116 jadrnic se je pričel v šibkih vetrovih. Preko dneva so še nekoliko padli in se preko noči skoraj umirili. Jadrnice so se počasi premikale s severnega dela Tržaškega zaliva proti Slovenski in Hrvaški obali, ter se še počasneje vrnile nazaj, pred marino San Rocco v Miljah. Zaradi težkih pogojev so se na vrhu lestvice znašli nekateri, ki niso veljali za favorite in prav tako so nekateri favoriti končali bistveno slabše, kot je bilo pričakovati.

Celotna dvodnevna regata je bila razdeljena v dva dela in se šteje kot dve ločeni regati. Prva je merila 40 nmi, druga 104.

Prvi del so slovenski predstavniki pričeli zelo zadržano. Najbolje je jadrala jadrnica Taia 2 & White Goose s krmarjem Goranom Djordjevičem za krmilu. Cilj so prečkali kot 24 ekipa. Kot 31 je prvo etapo zaključila jadrnica All4One iz jadralnega kluba Aurora. Slovenski jadrnici Elan 450 sta za prvi del potrebovali še dobro uro več. Na 44 mestu je končala ekipa Sky, ki jo vodi Marjan Kočila. Mesto za njimi, sicer z eno minuto boljšim časom, pa je zaključila ekipa Dušana Ušeničnika.

Drugi del, oziroma druga etapa je bila našim ekipam bolj naklonjena. Ekipa Sky je v cilj priplula kot deseta, le 4 sekunde za njimi pa je prečkala cilj rivalska ekipa Karpo. Jadrnica All4One je končala na 27, Taia2 in White Goose pa na 42 mestu.

»Glede na vremenske napovedi, ki niso bile obetajoče in dolžino navigacijskega plova, smo bili v strahu, da se ponovi Cres 2011, ko smo obstali v brezvetrju sredi odprtega morja. Tokrat je bilo drugače. Uspešno smo prestali težko preizkušnjo, 115 Nm dolgo navigacijo, saj smo dosegli nepričakovano 11. mesto po skoraj 26-ih urah jadranja. Vetrovi so bili na naši strani. Z nekaj drznimi taktičnimi odločitvami smo presenetili velike favorite tega Svetovnega prvenstva. Zal v prihodnjih dneh ne pričakujemo prav veliko vetra, kar nam nikakor ni  v prid. Borili se bomo s srcem do konca.« je povedal Dušan Ušeničnik, skipper ekipe Karpo, po zaključenem navigacijskem delu regate.

Danes so se jadralci pomerili v dveh priobalnih regatah. Po skupno štirih dogodkih je v vodstvu hrvaška ekipa Nube na jadrnici X-41 s krmarjem Diegom Zančo za krmilom. Sledi jim italijanska ekipa Selene Alifax, ki jo vodi Massimo de Campo. Tretje mesto prav tako pripada italijanski ekipi Horus Tempus Fugit in Jadralnega kluba Čupa.

V razredu A jadra le ena slovenska jadrnica, Megaenergija. Trenutno je uvrščena na 15. mesto med 17 jadrnicami. V razredu najmanjših jadrnic, 32. mesto zaseda jadrnica Shark iz JK Pozejdon, Aurora Pirnar iz JK NASA je na 40. mestu, Fad0-Nika Sailing Team iz JK Ljubljana pa je na 48. mestu.

Tekmovanje se jutri nadaljuje s priobalnimi regatami.