Mladinskega svetovnega prvenstva v razredu finn na Blatnem jezeru na Madžarskem je konec. Liam Orel ga je zaključil na fantastičnem 3. mestu v starostni skupini do 19 let ter na 19. mestu skupno, Jan Orel pa na 31. mestu skupno v konkurenci skoraj 50 jadralcev iz 21 držav. Mladinski svetovni prvak je postal Oskari Muhonen iz Finske, drugo mesto je osvojil Argentinec Facundo Olezza, tretje pa Irec Fionn Lyden.

Zaradi visokih temperatur in brezvetrja zadnja dva dneva, v soboto in nedeljo, ni bilo več izpeljanih plovov, tako se je prvenstvo zaključilo z uvrstitvami po šestih plovih, ki so jih     mladi finnaši opravili do petka. Še danes zjutraj so sicer načrtovali dva plova, vendar jih tudi tokrat veter ni osrečil. Trener Jure Orel je ob tem povedal: “Izkušnja je bila za oba Orla odlična, za Liama pa tudi izreden rezultat. Jan je imel nekaj zapletov, vendar sem prepričan da bo to, kar zna, pokazal naslednji teden med člani.”

Danes po podelitvi priznanj se naši Orli vračajo v Slovenijo, nato pa se v petek zgodaj zjutraj zopet podajo na Madžarsko, kjer Jana in Liama čaka naslednji veliki izziv, to bo svetovno prvenstvo v članski kategoriji v razredu finn.

Za razliko od razreda laser so v razredu finn jadralci lahko stari 23 in 19 v letu prvenstva za udeležbo v starostnih skupinah U19 in U23, torej ima Jan Orel še eno leto jadranja v U23, Liam pa še dve leti v U19 ter šest let v U23.

VIR: JZS.si