Med 21. in 24.9. 2017 je na Danskem potekala regata Silverrudder 2017.

Regata poteka okoli otoka Fyn. Jadralci morajo sami s svojo jadrnico obpluti otok in v optimalnih razmerah prepluti 134 nmi. Navigacija je na prvi pogled enostavna. Vedno je potrebno pluti desno ali pa levo od otoka, odvisno od izbrane smeri regate. Kljub temu pa regata ni tako enostavna. Okrog otoka tečejo močni morski tokovi, po katerih je težko in nevarno pluti, kadar pihajo šibki vetrovi.

Regata je tradicionalna. Nanjo se vsako leto prijavi večje število jadralcev. Že leta 2105 se jih je prijavilo 330, zaradi česar je regata postala največja na svetu za enočlanske posadke. Na letošnjo regato se je prijavilo preko 400 jadralcev. Med njimi je pred štartno linijo čakalo kar 28 plovil slovenske ladjedelnice Seascape, ki je največja flota jadrnic iz ene ladjedelnice, ki se je kdajkoli nastopala na tej regati.

Pogoji za jadralce so bili vse drugo kot lahki. Okoli otoka so pihali le šibki vetrovi in manj kot polovici plovil je uspela pripluti do cilja. V skupini najmanjših jadrnic Mini (18-25 čevljev) je regato pričelo 14 plovil Seascape 18 in dvanajstim je uspelo pripluti do cilja. Med njimi je bil tudi zmagovalec skupine Mini. Za dodaten uspeh ladjedelnice Seascape so poskrbeli tudi jadralci v skupini Small (25-30 čevljev), kjer je jadrnica Seascape 27 zasedla odlično drugo mesto.

V skupini Mini je prvo mesto zasedla danska jadrnica Seascape 24 z imenom Danish Seascape II, ki jo je krmaril Per Caderberg. Slovenski jadralec Jure Jerman je s svojo jadrnico Lenčina (Seascape 18) zasedel 18 mesto. Na 26. mesto se je uvrstila druga slovenska jadrnica Bullit (seascape 18) na kateri je plul Miha Bajič. Jan Kobler letos ni imel sreče in ni priplul do cilja.

V skupini Small je prvo mesto pripadlo danski jadrnici Charole (X79), drugo pa švedski jadrnici My (Seascape 27), ki jo je krmaril Peder Edman.

Za jadralce na jadrnicah Seascape 18 je bil izziv izjemno naporen. Regato, ki se je plula 50 ur, so prepluli sami, brez pomoči avtopilotov in elektronskih navigacijskih kart.