Francoski jadralec Francois Gabart je postavil nov svetovni rekord v samostojni neprekinjeni plovbi okoli sveta.

Gabart se je na plovbo podal 4.11.2017 ob 10.05 uri. Iz francoskega mesta Quessant je izplul s svojim 100 čevljev dolgim trimaranom, ki je bil prilagojen za samostojno plovbo. Najprej se je podal proti jugozahodu, proti Brazilski obali in prvič prečkal Atlantik. Nato je zaplul proti jugovzhodu in še južni Atlantik. Plovbo je nadaljeval preko južnega dela Indijskega oceana, plul južno od Avstralije po Južnem oceanu in zaplul v Pacifik. Ko je obplul rt Horn se je obrnil proti severozahodu, ter plul vzdolž Brazilske obale. Prečkal je ekvator, zaplul preko področja Doldrums v severni Atlantik, ter danes ponoči, ob 02:48 uri preplul ciljno črto.

Gabart je postavil nov rekord v samostojni plovbi okoli sveta. Nov dosežek znaša 42 dni 16 ur 40 minut in 35 sekund. Dosedanji rekord Tahomasa Coville, ki je znašal 49 dni 3 ure in 7 minut je izboljšal za 6 dni 10 ur in 23 minut in 53 sekund. Njegov rekord je trenutno še neuradni svetovni rekord. Počakati bo potrebno še na potrditev rekorda organizacije WSSRC, ki bdi nad rekordnimi jadralskimi dosežki.

Francois Gabart je s svojo plovbo okoli sveta postavil še številne druge rekorde. Med njimi je tudi najhitrejša samostojna plovba od Ekvatorja do Ekvatorja. Od prečkanja Ekvatorja, ko je na začetku plovbe plul s severne na južno poloblo in do njegovega ponovnega prečkanja, ko je plul z južne poloble na severno je znašal 30 dni 04 ur in 45 minut. Prejšnji najboljši dosežek Thomasa Coville , ki je znašal 35 dni 21 ur in 39 minut je izboljšal za 5 dni in 17 ur.

Kako je potekala njegova plovba, si lahko preberete v članku: Bo padel nov rekord v samostojni plovbi okoli sveta?