Nedelje, 28.1.2018

MRAKOVA IN MACAROLOVA PREVZELI VODSTVO

Danes so v Miamiju na regati svetovnega pokala za olimpijske razrede dekleta v olimpijskem dvosedu 470 odjadrala še zadnje tri plove pred jutrišnjo regato za medalje. Veter je bil ponovno močan, kar našima jadralkama Tini Mrak in Veroniki Macarol (JK Pirat) ustreza, in z odličnim jadranjem sta dve današnji regati zmagali, eno pa končali na tretjem mestu, kar je bilo več kot dovolj tudi za skupni prevzem vodstva.  

Po prihodu na obalo sta povedali:
Tina Mrak: “Danes je vse tri regate prevladoval močan veter okoli 20 vozlov, v sunkih tudi do 25, tako da sva se kar dobro znašli, tudi startali sva dobro, hitrost je bila dobra, tudi v krmo sva popravili malenkosti, zaradi katerih sva v prejšnjih dneh slabše odvozili. Za nama je res super dan in jutri greva z vsemi močmi v "medal race", da obdrživa vodstvo.”

Z odličnim jadranjem v zadnjih treh plovih sta se Tina Mrak in Veronika Macarol zavihteli na prvo mesto

Veronika Macarol: “Danes je za nama odličen dan, zabeležili sva tri odlična mesta, prvo, tretje in še eno prvo, trenutno sva vodilni in greva s te pozicije v regato za medalje. Danes sva na prvo bojo vedno prihajali v ospredju in v takih pogojih je bila celotna regata toliko bolj enostavna.”

Tina Mrak in Veronika Macarol se v jutrišnjo regato za medalje odpravljata s skupnim izkupičkom 33 točk, drugouvrščeni Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen jih imata 46, na tretjem mestu pa sta aktualni svetovni prvakinji Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska z enakim številom točk (46). Regata za medalje, ki bo na sporedu ob 21.15 uri po slovenskem času, prinaša dvojne točke. 

V razredu laser standard je Žan Luka Zelko s tekmovanjem zaključil na 49. mestu, v soboto je zasedel dve 42. in eno 32. mesto. Že dan pred koncem je z velikansko prednostjo 33. točk pred prvim zasledovalcem zmagal Avstralec Tom Burton.

Z jadranjem v Miamiju sta zaključili tudi Kim Pletikos ter Lin Pletikos, ki sta v razredu laser radial zasedli 58., oziroma 63. mesto. Dan pred koncem ima Britanka Alison Young pet točk prednosti pred drugouvrščeno jadralko.

V razredu 49er, kjer sta Peter Janežič in Sebastian Prinčič zasedla 30. mesto, sta v skupnem seštevku zmagala Britanca Dylan Fletcher-Scott in Stuart Bithell.

Sobota, 27.1.2018

Zaradi premočnega vetra jadralci v Miamiju ostali na kopnem

Miami. Jadralci so zaradi premočnega vetra četrti dan regate za svetovni pokal v Miamiju zaman čakali organizatorja, da jih pošlje na morje. Rezultati tako ostajajo enaki včerajšnjim. Tina Mrak in Veronika Macarol se bosta v prihodnjih dveh dneh borili za najvišja mesta.

Skladno z vremenskimi napovedmi je bilo morje v zalivu Biscayne Bay močno razpihano. Veter, ki je v sunkih dosegal tudi 40 vozlov, je bil za varno jadranje enostavno premočan.

V razredu 470, kjer odlično jadrata Tina Mrak in Veronika Macarol so za jutri napovedani trije plovi, v nedeljo pa najboljših deset čaka še plov za odličja. Dekleti, ki dva dni pred koncem zasedata četrto mesto, imata enako število točk kakor drugouvrščena posadka in le točko več od drugouvrščene.

V razredu laser radial Kim Pletikos zaseda 54. mesto, Lin Pletikos pa 57. Žan Luka Zelko je v razredu laser standard 59. Pred vsemi tremi jadralci je še vsaj en tekmovalni dan.

Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič sta s tekmovanjem na 30. mestu zaključila že danes, saj se nista uspela uvrstiti med najboljših deset. Ti se bodo jutri pomerili v plovu za odličja.

Petek, 26.1.2018

Tina Mrak in Veronika Macarol napredovali na 4. mesto

Na prvi letošnji regati za svetovni pokal sta po treh tekmovalnih dneh Tina Mrak in Veronika Macarol napredovali na četrto mesto in sta tik za najboljšimi tremi posadkami.

V zalivu Biscayne Bay pred obalo Miamija je skladno z vremenskimi napovedmi močno pihalo. 17-20 vozlov močan veter je organizatorjem omogočil izpeljavo vseh predvidenih plovov. Tini Mrak in Veroniki Macarol so tekmovalni pogoji ustrezali, saj sta s petim in četrtim mestom napredovali na skupno četrto. V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida ter Miho Yoshioka. Na drugem mestu sta z le točko manj od Mrakove in Macarolove Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes van Veen, tretji pa z enakim izkupičkom točk kot Slovenki aktualni svetovni prvakinji Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska.

Veronika Macarol: “Danes smo imeli nekoliko več vetra, med 20 in 25 vozli. Najine vožnje v veter so bile dobre, medtem ko vožnje z vetrom niso bile najboljše. Predvsem sva v obeh regatah slabo odvozili zadnji dve vožnji z vetrom, prehitro sva naredili obrat in se odmaknili od konkurence, namesto da bi jih držali, tako da sva v obeh regatah izgubili po dve mesti in končali na petem in četrtem mestu.”

Tina Mrak: “Tudi po tretjem dnevu še vedno drživa stik z vodilno trojico. Za jutri spet napovedujejo okoli 25 vozlov, mislim, da sva v teh razmerah med močnejšimi posadkami in bova lahko še izboljšali vožnje z vetrom in pridobili še nekaj točk. Za popraviti imava še nekaj pomanjkljivosti do nedeljske regate za medalje.”

V razredu 49er, kjer nastopata Peter Janežič in Sebastian Prinčič, nad močnim vetrom v slovenskem taboru niso bili najbolj navdušeni:

“Danes so bili pogoji zelo mejni in je bilo najbolj pomembno plov dokončati brez zvračanja. Prvi plov sva ravno zaradi zvračanja na prvi krmi preveč zaostala, da bi ga končala v času 10 minut za prvim. V drugem plovu se nama je na polovici orce odvezala vrv, ki drži trapeze, zato nisva mogla nadaljevati plova. Po hitrem popravilu na morju sva tretji in četrti plov odjadrala brez prevračanja in ju rezultatsko kar dobro končala. Jutri je napovedano še malo več vetra, predvideni pa so trije plovi.”

Kot že omenjeno, sta Janežič in Prinčič v prvih dveh plovih ostala brez uvrstitve, druga dva pa zaključila na 19. oziroma 22. mestu. Skupaj sta trideseta. V vodstvu je britanska posadka Fletcher-Scott in Bithell.

V razredu laser standard, kjer se je po poškodbi hrbta na regatna polja prvič po nekaj mesecih vrnil Mariborčan Žan Luka Zelko, so izpeljali dva plova. V prvem Zelko pristal na 32. mestu, v drugem pa bil zaradi prehitrega štarta diskvalificiran. V skupnem seštevku zaseda 59. mesto. V vodstvu ostaja Avstralec Tom Burton.

V razredu laser radial je Kim Pletikos zasedla 60. in 49. mesto in je skupno 54., njena mlajša sestra Lim Pletikos pa 64. in 56. mesto in je skupno tri mesta za njo na 57. mestu. Vodstvo je prevzela Belgijka Emma Plasschaert.

Četrtek, 25.1.2018

Zaključil se je drugi tekmovalni dan prve letošnje regate za svetovni pokal v jadranju, na kateri nastopa tudi 5 slovenskih posadk. Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 ostajata na odličnem petem mestu.

Potem, ko je prvi tekmovalni dan minil v znamenju zelo šibkega vetra, ki je omogočil izpeljavo le omejenega števila plovov, je bila situacija na morju pred Miamijem drugi tekmovalni dan veliko boljša. Pihal je 8-12 vozlov močan veter in organizatorjem omogočil izpeljavo vseh predvidenih plovov.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 v treh izpeljanih plovih zasedli osmo, šesto ter deveto mesto, kar ju uvršča na skupno odlično 5. mesto.

“Danes je bil kar naporen dan. Vožnje v orco takoj po štartu sva dobro odvozili in prihajali na prvo bojo v ospredju, krme pa sva jadrali solidno. Večkrat sva slabše odjadrali drugo orco. Nisva se prav pozicionirali in sva neučakano jadrali po sredini, namesto da bi se držali svoje stranice polja. Tako sva danes zaključili na 8., 6. in 9. mestu. Jutri nas čakata dva plova po še nekoliko močnejšem vetru,” je drugi tekmovalni dan komentirala Tina Mrak. V vodstvu ostaja japonska posadka Kondo Yoshida in Yoshioka.

Veronika Macarol:“Z današnjim dnem nisva najbolj zadovoljni, čeprav sva vse stranice v veter zelo dobro odvozili, vedno obračali prvo bojo med prvimi, tudi krme so bile kar solidne, največje napake pa sva delali v drugi stranici v veter, ko se nisva pravilno pozicionirali, držali sva se sredine, namesto svoje strani polja, in s tem nekaj bark izgubili.”

V razredu 49er so prav tako odjadrali tri plove. Peter Janežič in Sebastian Prinčič sta jih končala na 24., 29. in 15. mestu, kar ju uvršča na skupno 31. Hrvata Šime Fantela in Mihovil Fantela ostajata na vrhu rezultatske razpredelnice.

Prve tri plove so odjadrale tudi jadralke v razredu laser radial. Lin Pletikos jih je končala na 55., odličnem sedmem in 62. mestu, kar jo uvršča na skupno 43. Njena starejša sestra Kim je zasedla 51., 18. in 54. mesto in je po treh plovih na skupno 47. mestu. V vodstvu je Litvanka Viktorija Andrulyte.

Žan Luka Zelko v razredu laser standard si je prijadral 48., 49. in 50. mesto in je na skupnem 63. mestu. V vodstvu je Avstralec Tom Burton.

Vir: JZS.si