Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Sobota, 28.4.2018

V Hyèresu so na svetovnem pokalu jadralke v ženskem olimpijskem dvosedu 470 danes odjadrale zadnja dva plova pred jutrišnjo regato za odličja, ki se je bo udeležilo le deset najbolje uvrščenih posadk, med njimi tudi naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat). Dekleti sta danes še nekoliko izboljšali svojo skupno uvrstitev, prijadrali sta si 17. in 9. mesto in sta pred jutrišnjo zaključno regato, ki prinaša dvojne točke, na skupnem 5. mestu z 80 točkami. Z odličnim jadranjem si jutri še lahko pridobita stopničke.

Po današnjem nastopu je Tina Mrak povedala: “Težki dnevi v Hyeresu se kar nadaljujejo. Danes smo uspeli izpeljati dva plova po zelo šibkem in nestabilnem vetru med 5 in 7 vozli, ponekod so bile tudi luknje s popolnim brezvetrjem, tako da so bile regate ponovno zelo zahtevne. V prvi regati sva zelo slabo startali, na levi strani startne linije, takoj po startu pa je bilo več pritiska z desne strani, tako da sva bili že takoj v ozadju, morali sva obrniti in se celo regato prebijati naprej. Uspeli sva priti do 17. mesta. Zelo sva se trudili, saj sva vedeli, kako pomembno je vsako mesto, saj sva imeli od prej UFD in si nisva smeli privoščiti dodatnega odbitka. V drugi regati je bil start nekoliko boljši, ne pa odličen, imeli pa sva vsaj več možnosti jadrati na čistem vetru in izpeljati taktiko, ki sva si jo zadali. Celotno regato sva bili v ospredju, a je bilo spet zelo napeto vse do cilja, saj je vmes v krmo veter povsem oslabel, veliko jadrnic je bilo na kupu, s špinakerji smo si kradli veter in nekajkrat bili v brezvetrju. V drugi stranici v veter sva odjadrali zelo dobro, šli na stran z več vetra in nekoliko pridobili ter končali kot deveti.”

Zaradi zahtevnih, nestabilnih razmer so imele danes velika rezultatska nihanja tudi druge posadke.

Tina Mrak: “Mislim, da nisva najbolje odjadrali, a tudi konkurenca je imela danes po kakšen slabši plov, tako da so se naredile kar velike razlike v točkah. Trenutno sva na petem mestu in jutri startava na vso moč, da si pridobiva stopničke.”

Veronika Macarol dodaja: “Teden regat v Hyeresu je bil res zelo naporen, predvsem zaradi dolgih ur čakanja na morju. Prevladoval je šibak veter. V celotnem tednu sva imeli tako dobre kot tudi slabe trenutke. Z določenimi stvarmi še nisva popolnoma zadovoljni in jih morava izboljšati. Za vse posadke so bile regate zelo težke, zato sva kljub nekaterim slabim uvrstitvam še vedno na skupnem 5. mestu. Za jutri je predviden močnejši veter s startom ob 14.15. Poskusili bova odločno in sproščeno odjadrati regato za medalje in si izboriti 3. mesto.

V vodstvu ostaja francoska posadka Lecointre / Retornaz (42 točk), drugi sta Britanki Mills / Mcintyre (51 točk), tretji pa Japonki Kondo Yoshida / Yoshioka (74 točk).

V ženskem enosedu laser radial so jadralke danes odjadrale zadnja dva plova pred jutrišnjo regato za medalje. Kim Pletikos je z današnjima uvrstitvama na 50. in 44. mestu na koncu skupno zasedla 45. mesto med 64 jadralkami. V vodstvu tudi danes ostaja Nizozemka Marit Bouwmeester.

Zadnja dva plova na tem svetovnem pokalu je odpeljal tudi Žan Luka Zelko v razredu laser standard, ki je z uvrstitvama na 47. in 21. mesto v skupni razvrstitvi  zaključil na 38. mestu med 68 tekmovalci, pred jutrišnjim bojem za odličja pa v vodstvu ostaja Francoz Jean Baptiste Bernaz.

V rarzedu 49er, kjer sta nastopila Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič, so že včeraj zaključili s plovi, naša posadka je svetovni pokal zaključila na 30. mestu. V boj za odličja se s prvega mesta podajata Poljaka Dominik Buszak in Szymon Wierzbickl.

 

Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Petek, 27.4.2018

Danes so dekleta v olimpijskem dvosedu 470 v Hyèresu odjadrala naslednja dva plova. Vetra je bilo sprva nekoliko več in kazalo je, da jim bo morda uspelo izpeljati celo tri regate, a je ta skozi dan slabel in zadnjo, tretjo regato, so morali predčasno prekiniti. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) s svojim današnjim nastopom nista zadovoljni - končali sta na 7. in 13. mestu in tako ostajata na skupnem sedmem (55 točk).

Tina Mrak: “Danes je bilo vetra nekoliko več, v prvi regati do 15 vozlov, vendar je iz regate v regato padal in na koncu, v tretji regati, čisto upadel. Regato so prekinili v drugi orci. Prvi start je bil dober, na prvi boji sva bili že v ospredju, vendar jadranje v krmo ni bilo najboljše in sva z borbo končali šele 7. Drugi start je bil katastrofalen, na slabi strani, nato sva morali vložiti ogromno energije, da sva prehitevali eno jadrnico za drugo in na koncu prišli v cilj kot 13. Ponovno nisva izkoristili dneva v najin prid in podarili kar nekaj točk.” 

Veronika Macarol: “Dnevi v Hyeresu so zelo dolgi in naporni. V večji skupini jadrnic in na daljših startnih linijah so dobri starti ključnega pomena za dobro uvrstitev. Zato se bova jutri popolnoma skoncentrirali na starte. V najino hitrost jadranja sva sigurni, tako v močnem kot v šibkem vetru, če lahko jadrava na čistem vetru. Jutrišnji dan bo zelo pomemben, da lahko greva v nedeljo v borbo za medalje.”

Med vodilno trojico sta po današnjem nastopu mesti zamenjali drugo- in tretje uvrščeni. V vodstvu ostaja francoska posadka Lecointre / Retornaz (33 točk), drugi sta sedaj Britanki Mills / Mcintyre (40 točk), tretji pa Španki Mas Depares / Cantero Reina (44 točk).

V ženskem enosedu laser radial so jadralke odjadrale dva plova. Kim Pletikos je bila v prvem 37., v drugem pa 55. in skupno zaseda 41. mesto. V vodstvu ostaja Nizozemka Marit Bouwmeester.

Dva plova so odjadrali tudi v moškem enosedu laser standard, kjer v vodstvu ostaja Francoz Jean Baptiste Bernaz,  Žan Luka Zelko pa je z uvrstitvama na 49. in 46. mesto v skupni razvrstitvi  sedaj na 38. mestu.

V rarzedu 49er, kjer nastopata Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič, so tudi danes odjadrali le en plov. Naša posadka je z uvrstitvijo na 26. mesto sedaj v skupni razvrstitvi na 30. mestu. V vodstvu sta zopet Poljaka Dominik Buszak in Szymon Wierzbickl.

Jutri čaka jadralke še zadnji nastop pred nedeljsko regato za medalje za najboljših deset posadk. 

Četrtek, 26.4.2018

Danes se je Hyèresu odvijal tretji regatni dan na regati svetovnega pokala za olimpijske razrede, ki ga je zaznamovalo malo vetra. 
 
Dekleta v olimpijskem dvosedu 470 odpeljala zgolj dva namesto treh predvidenih plovov. Naši jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes jadrali veliko boljše kot v preteklih dneh. V cilj prve regate sta prijadrali kot zmagovalki, a se jima žal rezultat zaradi napake na startu ni priznal, v drugi regati sta bili tretji. Skupno sta tako napredovali na 7. mesto (35 točk) v konkurenci 36 posadk.
 
Veronika Macarol: “Danes je bil ponovno dolg dan. Dolgo smo čakali na obali in na morju. Start smo imeli šele pozno popoldne, ko je zapihalo 6 do 8 vozlov. Prvo regato sva odlično odvozili in zmagali, vendar sva bili čez linijo (UFD). Drugo regato sva odlično startali, prispeli na prvo bojo kot prvi, zadnjo krmo slabše odvozili in končali na tretjem mestu. Kjub UFD-ju in slabši zadnji krmi v drugi regati sva bili danes v šibkem vetru kar hitri.”
 
Nekoliko se je spremenil vrstni red tudi med prvo trojico. Vodstvo je prevzela francoska posadka Lecointre / Retornaz (17 točk), drugi sta Španki Mas Depares / Cantero Reina (23 točk), tretji pa Britanki Mills / Mcintyre (25 točk).

V ženskem enosedu laser radial so jadralke odjadrale oba predvidena plova. Kim Pletikos je bila v prvem 47., v drugem pa 52. in skupno zaseda 34. mesto. V vodstvu ostaja Nizozemka Marit Bouwmeester.

Dva plova so odjadrali tudi v moškem enosedu laser standard, kjer je prišlo do spremembe na vrhu lestvice, vodstvo je prevzel Francoz Jean Baptiste Bernaz, doslej vodilni Hrvat Tonči Stipanović pa je zdrsnil na 6. mesto. Boljši dan je imel naš Žan Luka Zelko, ki je z uvrstitvama na 30. in 15. mesto v skupni razvrstitvi napredoval kar na 28. mesto.

V dvosedu 49er, kjer nastopata Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič, so odjadrali le en plov. Naša posadka je imela nekoliko slabši dan in s 35. mestom zabeležila najslabšo uvrstitev doslej, ki se jima je brisala,  v skupni razvrstitvi pa sedaj zasedata 27. mesto. Vodstvo sta prevzela Avstralca David Gilmour in Joel Turner.

Jutri naj bi bilo vetra spet nekoliko več. Pred jadralci sta še dva regatna dneva, v nedeljo pa najboljših deset v posameznih razredih čakajo regata za medalje.
 
Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Sreda, 25.4.2018

Drugi regatni dan v Hyèresu, kjer se ta teden odvija tretja regata svetovnega pokala za olimpijske razrede v letošnji sezoni, jadralcem ni bil naklonjen. Vetra je bilo malo, zato je ženska flota 470 morala na svoj nastop čakati do poznega popoldneva, ko so dekleta uspela odjadrati en sam plov. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol sta ga zaključili na 9. mestu in ostajata na skupnem 11. mestu (19 točk) v konkurenci 36 posadk.

Tina Mrak: "Danes je bil zelo dolg dan. Na morje smo odšli šele pozno popoldne, saj so pred nami imeli na našem polju start še finni. Uspeli smo izpeljati samo eno regato v lahkem vetru do 8 vozlov. Danes sva boljše startali in tako je bilo lažje tudi taktično odvoziti celotno regato. Borili sva se vse do cilja, ko je veter že zelo slabel. Končali sva na 9. mestu."

Veronika Macarol: "Start je bil dober, vendar sva taktično malo prepozno obrnili, da bi držali vse jadrnice, ki so nam šle po krmi na desno stran polja. Zelo favorizirana je bila desna stranica, tako sva prvo bojo obrnili kot 13. ali 14. Dobro sva odvozili krmo in drugo orco ter končali kot deveti. Vetra je bilo zelo malo in veliko vala, zato je bila regata zahtevna. Imeli smo dvignjeno zastavo za ‘pumpanje’ in je bilo potrebno zelo živo in agresivno odvoziti po valu. Jutri bomo imeli na sporedu tri regate."

Vodstvo je prevzela izraelska posadka Bar-Am / Amir (3 točke) pred včeraj vodilno kitajsko posadko Wei / Gao (7 točk), tretji pa sta Španki Mas Depares / Cantero Reina (9 točk). 

V ženskem enosedu laser radial so jadralke odjadrale oba predvidena plova. Kim Pletikos je bila v prvem 28., v drugem pa 53. in po štirih odjadranih plovih zaseda 21. mesto. Vodstvo je prevzela Nizozemka Marit Bouwmeester.

Dva plova so odjadrali tudi v moškem enosedu laser standard, kjer še naprej vodi Hrvat Tonči Stipanovič. Žan Luka Zelko je bil 29. in 30. in je v skupni razvrstitvi napredoval na 39. mesto.

V dvosedu 49er kjer nastopata Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič so odjadrali dva plova. Janežič in Prinčič sta jadrala zelo dobro in zasedla 21. ter 9. mesto in v skupni razvrstitvi zasedata 24. mesto. V vodstvu sta Poljaka Dominik Buszak in Szymon Wierzbickl.

Jutri so na sporedu trije plovi, po napovedi naj bi bilo vetra spet malo.

Torek, 24.4.2018

Danes se je v Hyèresu na francoski obali začela tretja regata svetovnega pokala za olimpijske razrede v letošnji sozoni. Do konca tedna, ko bodo na sporedu regate za medalje, se bo na regatnih poljih merilo preko 670 jadralcev iz 46 držav. Slovenci imamo svoji predstavnici tudi v ženskem olimpijskem dvosedu 470, kjer se za odličje borita članici JK Pirat ter aktualni evropski prvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol. 

Jadralci v desetih olimpijskih ter enem paraolimpijskem razredu bodo tokratno regato izkoristili tudi za uvrstitev v finalno regato svetovnega pokala junija v Marseillu ter kot trening pred prihajajočim svetovnim prvenstvom letos poleti v danskem Aarhusu, kjer se bodo že potegovali tudi za prve olimpijske norme.

V ženskem dvosedu 470 tokrat nastopa 37 posadk, med njimi pa ni nekaterih najboljših. Vetrna napoved za regatni teden je nepredvidljiva, a kot kaže, vetra ne bo prav veliko. Mrakova in Macarolova s svojim uvodnim nastopom nista najbolj zadovoljni - prvi dve regati sta zaključili na 13. oziroma 10. mestu, trenutno na skupno enajsti. (23 točk). 

Tina Mrak: “Za nama je prvi regatni dan, v prvi regati je bilo vetra nekoliko več, do okoli 14 vozlov, potem pa je v drugi regati slabel, na koncu ga je bilo le še za kakšnih sedem, osem vozlov. V obeh regatah se nisva najbolje znašli. Prvi start je bil zelo slab, zato sva tudi morali izbrati desno stran polja, ki je bila v danem trenutku slabša. Nato sva skozi celotno regato pridobivali in končali 13. V drugi regati je bil start nekoliko boljši, tudi prvo stranico v veter sva bolje odjadrali, bili sva okoli petega mesta, a sva potem v prvi krmi in drugi orci nekaj mest izgubili in končali kot deseti.”

Veronika Macarol: “Najin prvi današnji start je bil zelo slab, zato sva se celo prvo orco trudili, da bi se prebili v ospredje, a sva bili vedno v gneči, tako da nisva mogli hitro jadrati. Vseeno sva skozi celo regato pridobivali in končali kot 13. Tudi drugi start ni bil najboljši, vendar sva se lahko postavili na čisto in vozili hitreje, na prvo bojo sva uspeli priti peti, potem sva naredili veliko napako ter se čisto ustavili, s tem pa izgubili veliko mest in končali kot deseti, Čeprav z današnjim jadranjem nisva najbolj zadovoljni, pa sva vseeno skupno enajsti in imava do konca še veliko možnosti, da se prebijeva v ospredje.”

Po prvem dnevu je v vodstvu kitajska posadka Wei / Gao (7 točk), druga je angleška posadka Mills / Mcintyre (8 točk), tretja pa francoska posadka Lecointre / Retornaz (11 točk). Jutri sta na sporedu naslednja dva kvalifikacijska plova. 

V razredu laser radial je po prvem dnevu Kim Pletikos z odličnim jadranjem končala na skupno 9. mestu med 64 tekmovalkami z uvrstitvama na 10. in 13. mestu v današnjih plovih. Z zmagama v obeh plovih vodi Američanka Paige Railey.
 
V razredu laser je po prvem dnevu Žan Luka Zelko osvojil skupno 48. mesto (35., 53), medtem ko z dvema zmagama prepričljivo vodi hrvaški kolega Tonči Stipanović v konkurenci 68 tekmovalcev.
 
V razredu 49er sta Peter Janežič in Sebastian Prinčič odjadrala tri plove (29., 30. in 18., pri čemer se najslabša uvrstitev briše) in končala na skupno 31. mestu med 40 posadkami. Vodi poljska posadka Buksak/Wierzbicki z enakim številom točk kot drugouvrščena avstralska posadka Gilmour/Turner.
 
Peter Janežič, Sebastian Prinčič, 49er
 
WindPress, foto: FB Tina mrak - Veronika Macarol; 2018 World Cup Seiries Hyeres