Adriatic Europa, Dušan Puh

Na Jadranski regati je že tretje leto zapored Dušan puh s svojo posadko na jadrnici Adriatic Europa najhitreje prijadral do cilja.

Jadranska regata poteka v organizaciji hrvaškega kluba YC Host z otoka Vis. Nanjo se rade prijavljajo maxi jadrnice. Letos sta se poleg jadrnice Adriatic Europa regate udeležile še jadrnici CleanSport One tipa VOR 60 (jadrnica ki je plula na regati Volvo Ocean Race), in Austria One, ki je tipa IMOCA 60.

Letošnja vremenska napoved je napovedovala šibke vetrove. Organizator kljub temu ni spremenil originalne rute regate, ki že vsa leta poteka od otoka Vis, do Sveti Andrija, do Palagruže in nazaj na Vis.  

Adriatic Europa, Jadranska regata

Štartna pištola se je oglasila točno ob 11.00 uri. Najhitreje je pričela posadka Dušana Puha in popeljala floto proti prvi plovki, ki je bila postavljena v luki Vis. Druga slovenska jadrnica, ki jo krmari Marjan Kočila, je pospešila, uspela prehiteti Adriatic Europo še pred prvo plovko in kot vodilna zaplula iz Viške luke. Na odprtem se je hitro izkazalo, da je jadrnica Dušana Puha modernejša in hitrejša. V lahkem vetru je prevzel vodstvo in z izkušeno ekipo uspel pluti skoraj direktno proti otoku Sv. Andrija. Med jadrnicama CelanSport One in Austria One je potekala prava bitka za drugo mesto. Vse do otoške skupine Lastovnjaki sta plula druga ob drugi . Avstrijska posadka se je odločila, da zapluje proti otoku Mljet, kjer so računali na termične vetrove. Odločitev se je pokazala za napačno, saj so pred otokom ostali v brezvetrju. V tem času je posadka Dušana puha plula po najjužnejši poti in kot ena izmed treh jadrnic priplula do otoka Palagruža. Drugo noč je jadrnica Adriatic Europa uspela ujeti veter, ki je pihal s hitrostjo med 15 in 20 vozli, ter se hitro vrniti v luko Vis. Za plovbo so potrebovali 41 ur 37 min in 28 sekund. Kot druga je v cilj priplula posadka Marjana Kočile. Njihov zaostanek v šibkem vetru je znašal 12 ur in 19 minut. Ostale jadrnice zaradi pomanjkanja vetra niso dosegle cilja.

Naslednja regata, ki se je bo udeležila jadrnica Adriatic Europa in posadka Dušana Puha bo v slovenskih vodah, na regati Marinada, ki bo potekala 19.5.2018 pred Izolo.