Zadnja sobota v maju je bila tradicionalno rezervirana za Regato dvojic v klasi Optimist na reki Ljubljanici v Ljubljani. Regato je že tretjič zapored organiziral Jadralni klub Ljubljana v sodelovanju z Jadralno zvezo Slovenije v okviru programa Razgibajmo Ljubljano in ob častnem pokroviteljstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Z regato so mladi jadralci predstavili lepote jadralnega športa tudi v prestolnici, kjer je ogled tekmovanja precej enostavnejši kot na morju.

Na regato so se letos prijavili mladi jadralci iz devetih klubov s kar 60 tekmovalci. Regata je bila prva v vrsti po zaključku kriterijskih regat za sestavo državnih reprezentanc v razredu optimist, tako da so se je udeležili tudi slovenski reprezentje, kar je zagotavljalo visoko kvaliteto jadranja in napete zaključne boje. Ob lepem vremenu se je na obeh bregovih reke in na Prulskem mostu poleg udeležencev regate in njihovih spremljevalcev zbralo tudi precej mimoidočih meščanov ter gostov, članov in podpornikov Jadralnega kluba Ljubljana, ki so uživali v lepem vremenu in v demonstraciji mojstrskega jadranja mladih tekmovalcev. Rahel pomladni veter, ki je pihal pretežno vzdolžno po reki, je bil ravno pravšnji, da je omogočal taktične manevre mladih tekmovalcev na omejenem prostoru sicer mirne reke v Trnovskem pristanu. Regata se je v dopoldanskem času začela s plovi na izpadanje, v katerih so tekmovali po štirje optimisti, ki so bili razporejeni v skupine z nosilci glede na uvrstitve po kriterijski lestvici. V nadaljevanju so se zmagovalci kvalifikacij pomerili med seboj v dvojicah v osmini finala in naprej vse do polfinalnih plovov, ko so po sistemu na izločanje ostali v igri štirje najboljši jadralci v dveh parih. Zmagovalca parov Alenka Valenčič (JK Burja Izola) in Martin Fras (JK Izola) sta se med seboj pomerila za zmago v dveh plovih, Alja Petrič (JK Jadro Koper) in Peter Koprivec (JK Olimpic Izola) pa za končno tretje mesto. Vsi plovi so bili izredo dramatični, zmagovalci pa so bili odločeni dobesedno v zadnjih metrih, kar je navdušilo številno občinstvo na obali, ki je zagrizeno navijalo za svoje favorite. V plovu za tretje mesto je zmagal Peter Koprivec, za prvo mesto in prehodni pokal Ljubljanskega zmaja pa so bili potrebni kar trije plovi. V prvem plovu je zmagala Alenka Valenčič, v drugem Martin Fras in v tretjem, odločilnem po izjemni borbi ponovno z majhno prednostjo Alenka Valenčič. Tako je prehodni pokal za leto dni ponovno odšel v Izolo, od koder prihaja zmagovalka regate iz JK Burja Izola. Vse kaže, da so mlade jadralke iz Izole specialistke za zmago na tej regati, saj je lanskoletna zmagovalka Špela Hajdinjak tudi članica istega kluba.

o zaključku tekmovalnega dela regate je bila na vrsti še zanimiva revijalna regata starejših s skupinskim startom za jadralce, ki ne jadrajo več v razredu optimist. Zaradi velikega števila prijavljenih udeležencev je bil najprej na vrsti plov na izpadanje in nato še finalni plov s skupinskim štartom 11 “optimistov”. Pravila glede udeležbe so bila tu bolj ohlapna, tako da sta v dveh primerih štartala skupaj kar po dva jadralca, kar je bilo za najmlajše udeležence posebno doživetje. Najstarejši tekmovalec je že presegel abrahama, medtem ko je najmlajši Val jadral še z očetovim spremstvom. Zmagovalka revijalne regate je bila Maja Žibret pred Jankom Virnikom in Nežo Bedene (vsi JK Ljubljana).

Ob zaključku uspešnega jadralnega dne je sledila še podelitev pokalov in nagrad vsem udeležencem. Pokale je podelil predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž skupaj s podžupanom Ljubljane Dejanom Crnekom in predsednikom JK Ljubljana Tomažem Virnikom. Na koncu je za mlade udeležence sledil še after party v Mcdonaldsu Šiška in srečna pot domov.

REZULTATI REGATE DVOJIC 2018 ZA POKAL LJUBLJANSKEGA ZMAJA

SKUPAJ

  1. ALENKA VALENČIČ / JK BURJA IZOLA
  2. MARTIN FRAS / JK IZOLA
  3. PETER KOPRIVEC / JK OLIMPIC

DEKLETA

  1. ALENKA VALENČIČ / JK BURJA IZOLA
  2. ALJA PETRIČ / JK JADRO
  3. ANEJA ŠMAJDEK / JK LJUBLJANA

FANTJE

  1. MARTIN FRAS / JK IZOLA
  2. PETER KOPRIVEC / JK OLIMPIC
  3. DOMEN HOSTNIK / JK LJUBLJANA

REZULTATI PROMOCIJSKE REGATE ODRASLIH

  1. MAJA ŽIBERT
  2. JANKO VIRNIK
  3. NEŽA BEDENE
  4. TANJA DROLC IN ALEKSANDER DOBRAVEC
  5. SIMON VIRNIK
  6. ANDREJ HOSTNIK
  7. VLADIMIR LEBEDEV
  8. VAL IN ANDRAŽ KOŽELJ
  9. MARKO TOPIČ
  10. DAVID HVALINA
  11. MATEVŽ PLANINŠEK

Tekst in fotografije: Jadralni klub Ljubljana