Yoann Richomme

Francoski skiper Yoann Richomme je danes osvojil svojo drugo zaporedno samostojno čezatlantsko zmago, ko je s svojim PAPREC ARKÉA kot prvi prečkal ciljno črto na zgodovinski severnoatlantski regati Transat CIC od Lorienta v Bretanji do New Yorka.

Richomme je na svoji jadrnici PAPREC ARKÉA, ki jo je zasnovala ekipa Finot Conq-Antoine Koch, v ponedeljek prečkal ciljno črto ob 18:23:32 UTC (14:23:32 po lokalnem času v New Yorku), s čimer je zaključil tesen dvoboj z nemškim skiperjem Borisom Herrmannom (Malizia Seaexplorer), ki je zaostal za manj kot 30 navtičnih milj. Richomme je 2950 navtičnih milj od Lorienta, ki jih je zapustil v nedeljo, 28. aprila, preplul v času 8 dni, 6 ur, 53 minut in 32 sekund.

Z zmago na svoji prvi samostojni regati IMOCA Transat, Rétour à La Base, od Karibov do Lorienta decembra, Richomme znova dokazuje svoj izjemen talent za samostojne neprekinjene regate okoli sveta, kot je Vendée Globe, ki se začne v začetku novembra.

Letošnja regata je bila organizirana prvič po letu 2016. Ta zgodovinska čezatlantska regata je bila ustanovljena leta 1960 v Angliji kot Observer Transatlantic Race. 40-letni Richomme sledi uspehu Armela Le Cléac’ha, ki je po zmagi na regati Transat CIC leta 2016 nato osvojil Vendée Globe 2016-17.

Yoann Richomme

Richommejev čas je primerljiv z Le Cléac'hovimi 12 dnevi in 2 urami, kaže na to, koliko hitrejša je nova generacija jadrnic razreda IMOCA opremljenih s hidrokrili v primerjavi z Le Cléac'hovo Banque Populaire VIII, eno prvih IMOCA jadrnic opremljenimi s hidrokrili.

Večino dirke je bil na drugem mestu, za svojim dolgoletnim tekmecem Charliejem Dalinom (MACIF Santé et Prévoyance), ki je po vrnitvi k samostojnemu dirkanju veljal za verjetnega zmagovalca, še posebej potem ko je zaradi zdravstvenih težav izpustil dva Transata prejšnjo jesen. Richomme je prevzel vodstvo, ko so se prebijali skozi severno stran grde atlantske depresije, medtem ko je imel Dalin tehnične težave, ki so ga prisilile, da se je naslednji dan za nekaj ur ustavil.

Francoski jadralec, rojen v Fréjusu, ki je tri leta in pol preživel v zahtevni javni šoli blizu Filadelfije, medtem ko je tam delal njegov oče, je znan kot perfekcionist, ki se osredotoča na podatke, podobno kot Dalin, ki je tudi oblikovalec jaht, izobražen v Southamptonu. Poleg francoskega govori tudi angleški jezik z izrazitim ameriškim naglasom. V preteklosti je izjavil, da je njegov ključ do uspeha v tem, da ostane zvest svojim ciljnim številkam, živi v svojem mehurčku in jadra svojo dirko, kar mu je prineslo dve zmagi na solo Route du Rhum v razredu 40 in dva naslova na La Solitaire du Figaro.

Vir: Transat CIC