Wally WHY je revolucionaren koncept velike jahte, pri katerem sta moči združila podjetji Wally in Hermes, znana francoska modna hiša.

WHY ni le jahta. Je hiša oziroma kar privatni otok. Njena velikost je prav osupljiva. V dolžino meri 58 v širino pa neverjetnih 38 metrov. Pri oblikovanju jahte je bila pozornost usmerjena prostornosti in vrhunski kvaliteti življenja na morju. Razvili so posebno oblikovan trup, za katerega trdijo, da je najbolj stabilen na svetu. Seveda so pri snovanju jahte pomembno vlogo namenili tudi ekonomičnosti plovila. Oblikovano je na način, ki zagotavlja majhno porabo, je učinkovito in odgovorno do okolja. Glede na dimenzije in razkošje plovila, se postavlja vprašanje o njeni ekonomičnosti oziroma vplivu na okolje. Jahta bo opremljena s solarnimi paneli, ki merijo 900m2 in bodo v normalnih sončnih dneh proizvajali kar 500 kW električne energije. Jahta bo imela vgrajene dieselske in električne motorje moči 2400 kW, kar bo zadoščalo za najvišjo hitrost 14 vozlov, medtem ko bo hitrost križarjenja znašala 12 vozlov. Z gorivom na krovu in sončno energijo bo avtonomija jahte znašala 12.000 nmi. S posebno obliko trupa zagotavljajo med 20 in 30% manjšo porabo energije. 40-50% energije, ki jo bo dnevno porabila jahta, pa naj bi bilo proizvedene s pomočjo solarnih panelov.

WHY (Wally Hermes Yacht) ima skupno površino 3400 m2 in je namenjena bivanju in plovbi dvanajstih oseb. Za njihovo udobje na krovu bo skrbela 20 članska posadka.

Na jahti bo poskrbljeno za vse razkošje. Imela bo 3 krove, 25 metrski plavalni bazen, savno, telovadnico in fitnes, masažni salon, glasbeno sobo, kinodvorano, promenado v dolžini 130 m, plažo, ploščad za pristajanje helikopterja in še bi lahko naštevali. Lastniška kabina bo merila 100 m2, nekoliko manjših bo pet kabin za goste, ki pa bodo vse imele pogled na morje. Krovi bodo med seboj povezani s stopnicami in kot se spodobi za takšno jahto, tudi z dvigalom.

Zaenkrat je WHY samo konceptno plovilo. Ali bo kdaj prišlo do gradnje, je odvisno od kupca, ki bo moral za jahto odšteti skromnih 160 mio EUR.

Fotogalerija: Wally WHY

Tehnični podatki:

Dolžina plovila: 58 m
Širina plovila: 38 m
Ugrez: 3,8 m
Izpodriv: 2.400 t
Motorji: 2.400 kW
Hitrost križarjenja: 12 vozlov
Najvišja hitrost: 14 vozlov
Število potnikov: 12
Posadka: 20
Avtonomija 12.000 nmi
 

Vir:  http://www.wally.com/