JK Kočevje v sodelovanju z JK Neptun na Rudniškem jezeru v Kočevju organizira regato z jadrnicami razreda »mini12«.

Rudniško jezero je nastalo z zalitjem odprtega kopa rudnika premoga. Obala je zaradi odlaganja jalovine dvignjena nad jezero in ima obliko amfiteatra, to pa zagotavlja bolj kot ne stalen termični vetrič in idealne pogoje za manjša jadralna plovila. Več o jezeru in Kočevski najdete na spletnih straneh http://www.kocevje.si/

Jadrnica razreda mini12 je eno-osebna jadrnica dolžine 12 čevljev oziroma 3,85 metra. Skupaj s fiksno kobilico in z glavnim jadrom ter flokom simulira jadra večjih sester in čeprav je jadrnica majhna, daje zelo podobne jadralske užitke kot večja plovila običajno na morju. Ob poznavanju osnovnih veščin jadranja je jadrnico mini12 relativno enostavno upravljati.

JK Kočevje poseduje 4 jadrnice mini12 s stalnim privezom na Rudniškem jezeru, ki so na razpolago vsem članom ter podpornim članom kluba. Za potrebe regate bo zagotovljenih še 8 dodatnih jadrnic istega razreda.

Program

Sobota, 20.6.2015; regata za pršut

- 8:00 – 10:00 Prihod tekmovalcev in spremljevalcev ter prijava na regato. Prijavno mesto bo stojnica na obali Rudniškega jezero na pomolu pod lokalom Ribič (45,6458N, 14,8703 E)

- 10:00 žrebanje skupin in skupinsko fotografiranje tekmovalcev

- 10:30 – 19:00 regata

- 19:00 – 19:30 razglasitev rezultatov in podelitev nagrad (takoj po zaključku regate)

- 19:30 poregatno druženje jadralcev in spremljevalcev na rezerviranem piknik prostoru nad lokalom Ribič

- 21:00 Zabava na veselici v okviru prireditve »Jezero Kočevje 2015«.

Jadralci bodo predvidoma razdeljeni v tri skupine po maksimalno 12 tekmovalcev (skupaj 36 tekmovalcev). Prvi štirje v vsaki skupini se uvrstijo v veliki finale, naslednji štirje pa v mali finale. Glede na razpoložljive vetrovne pogoje se regatni odbor lahko odloči o izvedbi samo finalnega plova.

Za vsako skupino sta predvidena 2 plova oziroma skladno z odločitvijo regatnega odbora glede na vremenske oziroma vetrovne pogoje.

Nedelja, 21.6.2015; članska regata JK Kočevje za gušt

- 10:00 – 11:00 prihod tekmovalcev ter prijava na regato. Prijavno mesto bo stojnica na obali Kočevskega jezero na pomolu pod lokalom Ribič (45,6458N, 14,8703 E)

- 11:00 žrebanje skupin

- 11:15 – 16:00 regata

- 16:00 razglasitev rezultatov (takoj po zaključku regate)

Jadralci bodo predvidoma razdeljeni v dve skupini po do največ 12 tekmovalcev (skupaj 24 tekmovalcev). Prvih 5 v vsaki skupini se uvrsti v veliki finale. Za vsako skupino sta predvidena 2 plova oziroma skladno z odločitvijo regatnega odbora glede na vremenske oziroma vetrovne pogoje.

V primeru manjšega števila prijav se organizira regata na izpadanje.

Pravica do spremembe poteka regate

Organizator si pridržuje pravico do spremembe poteka regate.

Pravica nastopa

Pravico nastopa na regati imajo vsi jadralci, ki se prijavijo pravočasno, oziroma do zapolnitve predvidenih prostih mest glede na časovni prejem prijave.

Regatni odbor prijavljenim tekmovalcem potrdi prejem prijave in podeli pravico nastopa na regati.

Prijave in registracija tekmovalcev

Prijava tekmovalcev na regato se sprejema najkasneje do četrtka, 18.6.2015. Prijava mora vsebovati ime in priimek, mobilna telefonska številka, konfekcijska številka tekmovalca in število odraslih spremljevalcev ter otrok. Prijava s temi podatki se pošlje na email naslov: jadralniklubkocevje@gmail.com.

Vsak prijavljeni tekmovalec se mora na dan regate registrirati do predvidene ure žrebanja skupin.

Ob registraciji tekmovalec vplača prijavnino v višini 20 EUR. Prijavnina vključuje nastop na regati, kosilo ter pijačo.

Spremljevalcem tekmovalcev se kosilo in pijača zagotovi za znesek 10 EUR. Otroci spremljevalcev do 15. leta se hrana in pijača nudi zastonj.

Pravila regate

Tekmuje se po pravilih ISAF 2013 – 2016, oglasa regate, navodilih in obvestilih regatnega odbora ter posebnih predpisih za priobalna tekmovanja. Od tekmovalcev se pričakuje »fair play«.

Kategorija

Tekmuje se na jadrnicah razreda mini12. Jadrnice zagotovi organizator. Jadranje na drugih plovilih ni možno.

Točkovanje

Uvrstitev tekmovalcev bo točkovana po sistemu najmanjših točk (low point system) dodatek »A«, JRP.

Kriterij razvrščanja je sistem dodeljevanja točk tekmovalcu po osvojenem mestu v posameznem plovu tekmovalne skupine:

1. Mesto = 1 točka

2. Mesto = 2 točki

3. Mesto = 3 točke

Vsako naslednje mesto = +1 točka

Zmagovalec v posamezni skupini je tekmovalec z najmanj točkami. Če imata dva ali več tekmovalcev enako število točk, se tekmovalci razporedijo glede na vrstni red prvega plova.

Točke se ne prenašajo v naslednjo tekmovalno skupino (mali in/ali veliki finale).

Fair jadranje

Tekmuje se v športnem duhu in v skladu s pravili jadranja, priobalnih tekmovanj ter oglasa regate, ki se po pričakovanju upoštevajo in uveljavljajo. Osnovno načelo športnega vedenja je, da tekmovalec, ki je prekršil pravila nemudoma sprejme kazen ali odstopi.

Pritožba

V kolikor tekmovalec smatra, da so mu bile v posameznem plovu kratene pravice, ki izhajajo iz regatnih pravil in navodil regatnega odbora, poda pisno pritožbo takoj po zaključenem plovu tekmovalne skupine. Kavcija za pritožbo znaša 100 EUR. V primeru, da pritožba na zahtevo tekmovalca ni razrešena v njegovo korist, organizator regate kavcije ne vrne. Regatni odbor pritožbo razreši takoj po podani pritožbi in vplačani kavciji.

Odgovornost

Tekmovalci osebno prevzemajo barke. Vse nepravilnosti na barki je potrebno takoj prijaviti organizacijskemu odboru, da se le te odpravijo. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za kakršno koli škodo ali poškodbo na barki, osebi, oziroma opremi na kopnem in na vodi za čas pred, med in po regati, zanje je odgovoren tekmovalec.

Nagrade

Prvi trije tekmovalci sobotne regate bodo nagrajeni s spominskimi priznanji, ki jih zagotovi organizator. Zmagovalec sobotne regate prejme pršut. Nagrade oziroma priznanja se podelijo takoj po zaključenem velikem finalu ob razglasitvi rezultatov na za razglasitev predvidenem prostoru.

Regatni odbor

- Božidar Peteh
- Uroš Zgonec
- Andrej Janša
- Marjan Zajc