V soboto 30. maja se je v Marini Veruda pri Puli uspešno zaključil letošnji štiridnevni izobraževalno terapevtski projekt Jadranje za jutri v organizaciji Športnega društva SAPPA iz Kamnika in glavnim pokroviteljstvom Rotary Slovenia. Projekt Jadranje za jutri je namenjen jadranju in letovanju otrok s posebnimi potrebami, ki se na ta način spoznajo z bivanjem na jadrnici in osnovnimi jadralskimi veščinami.

Na letošnjem projektu so sodelovale naslednje vzgojno-izobraževalne ustanove za otroke oz. mladostnike s posebnimi potrebami:

– Vzgojni zavod Kranj, Kranj
– Zavod za slepe in slabovidne Ljubljana, Ljubljana
– OŠ Jela Janežiča, Škofja Loka
– OŠ Preska, Medvode, POŠ Topol
– OŠ Roje, Domžale
– OŠ 27. Julij, Kamnik
– Medobčinsko društvo Sožitje, Mengeš

V sredo, 27 maja se je na 11. pomolu zbralo 36 otrok s posebnimi potrebami, 12 pedagogov/spremljevalcev in 13 članov posadke. Potem ko so se udeleženci okrepčali in odpočili od vožnje je sledilo vkrcanje in razporeditev po kabinah. Sledil je prvi zbor po jadrnicah, na katerem so skipperji dali udeležencem najpomembnejše napotke o jadrnici in plovbi. Kmalu za tem so jadrnice ena za drugo zaplule iz marine. Odpluli so proti odprtemu morju. Ko so zaplule v pravi veter je bil čas, da se razpnejo jadra. Po enournem jadranju so se jadrnice ena ob drugi zasidrale na skupnem privezu v bližnjem zalivu. Kopanje je bila čarobna beseda in skokov v morje ni in ni bilo konec. Sledili so jim veslači v gumenjakih in na supih oz. deskah za veslanje stoje, tako da so si vsi skupaj komaj utegnili vzeti čas za kosilo. Po kosilu in kratkem počitku se je vse skupaj ponovilo znova, tako da je kar prehitro prišel čas za povratek v matično marino, ki je bil, ob naklonjenosti vetra, znova poln jadralskih užitkov. Malo pred sedmo so se udeleženci letošnjega Jadranja za jutri že zasidrani v Verudi in priprave na skupno večerjo so se lahko začele. Ne ravno večerjo, ampak pravi žar piknik.

Naslednji dani smo se zbudili v čudovito sončno jutro. Po zajtrku je bila na vrsti prva morska učna ura. Mladi udeleženci so ob pomoči svojih pedagogov in spremljevalcev izpolnjevali delovni zvezek z morsko tematiko. Po končanem pouku nas je obiskal župan Kamnika Marjan Šarec, pozdravil udeležence in se jim pridružil na jadrnicah. Kmalu so se mu pridružili še načelnica za družbene dejavnosti občine Pula, predsednica Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pule in direktor Marine Veruda. Vse skupaj smo povabili na eno od jadrnic in jih odpeljali na krajši izlet v katerega je bilo vključeno tudi konkretno jadranje z odprtimi jadri. Idealno vreme, lahkotne ter sorodne ‘občinske’ teme in prijetnega druženja je bilo kar prehitro konec. Po njihovem odhodu je naša mala flota odjadrala proti Brijonom in se zasidrala v marini otoka Veli Brijun. Sledilo je obvezno kopanje in priprava kosila po jadrnicah, nato pa ogled otoka s turističnim vlakcem v katerega je bil vključen tudi ogled živalskega vrta. Po povratku z ogleda sta v marini udeležence pričakala bog morja Pozejdon in Kapetan Kljuka s svojim Kokijem. Sledila je svečana Pozejdonova prisega vseh udeležencev, ki so jadrali prvič. Flota samih jadralcev se je nato odpravila nazaj proti matični marini, kamor smo prispeli okrog sedmih. Seveda z obveznim postankom v enem od mirnih zalivov, kopanjem in veslanjem. Po večerji je na programu disko v lastni režiji…

Tretji dan se je začel s krasnim, a dokaj hladnim jutrom. Po zajtrku in morski učni uri so mladi udeleženci najprej porisali zahvalne dopisnice z morskimi motivi, po lastnem navdihu. Te dopisnice smo poslali na naslove sponzorje, donatorjev in ostalih podpornikov projekta. Potem so vsi udeleženci projekta na listek papirja napisali svojo največjo željo, ki smo jih nato vse skupaj zapečatili v steklenico želja. Sledilo je skupinsko fotografiranje, najprej po jadrnicah, potem pa še vsi udeleženci skupaj. Ko je bilo vse to za nami je bil že prijetno topel dan, ki je kar vabil na morje. Odpluli smo v smeri svetilnika Porer. Na poti do tja smo pluli v najrazličnejših formacijah in izvedli nekaj sinhronih manevrov. V bližini svetilnika Porer smo zapluli v krogu, na palubo ene od jadrnic je prišel Kapitan Kljuka in na sredino vrgel steklenico želja. V upanju, da steklenica pride v prave roke in da se nam izpolnijo skrite želje smo jo pustili za seboj in odpluli proti zalivu Portič. Ponovili smo skupinsko sidranje z vsem, kar paše zraven; kopanje, veslanje, supanje, druženje. Sledilo je kosilo po barkah in povratek v matično marino.

Takoj so se začele priprave na zaključni večer in ob osmih je bilo vse nared. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik društva SAPPA Darko Malež. Za njim je nastopil čarovnik Mister Lee, ki je s svojimi čarovnijami navdušil vse prisotne. Program se je nadaljeval z nastopi posameznih šol oz. učencev. Sledila je podelitev nagrad za najboljšega mornarja oz. mornarko posamezne jadrnice in pa za najlepše urejen delovni zvezek. In že je bil na vrsti srečelov, v katerem so bile vse srečke dobitne, dobitke pa so donirali različni podporniki letošnjega projekta. Med izžrebanimi dobitki je bilo nekaj res krasnih. Od celodnevnih oz. družinskih plavalnih kart za terme Čatež in Laško, vstopnic za ogled Škocjanske jame in Kobilarne Lipica, pa do izleta z muzejskim vlakom, raftinga na Šoči in panoramskega poleta z motornim letalom.

V srečelovu, ki ja bil namenjen spremljevalcem, je imel največ sreče Vzgojni zavod Kranj. Sreča jim je prinesla sliko z motivom jadrnic, ki jo je narisal in doniral Kamničan Marjan Novak Škatla. Uradni del je bil s tem končan in prišel je čas za Palačinka Party. Kuharska sekcija SAPPE je s svojimi odličnimi palačinkami poskrbela, da ni bilo nikogar, ki si ne bi obliznil prste. Kdor je želel je lahko tudi zaplesal, kajti party brez glasbe seveda ni noben party…

Tudi zadnje jutro nas je zbudilo sonce. Po zajtrku ni bilo morske učne ure, ampak ura za pakiranje in izkrcavanje. Nekaterim je bilo prav, drugim pa žal. Prav, ker ni bilo pouka, žal, ker bi z največjim veseljem ostali še kak dan. Udeleženci so se še zadnjič zbrali pred pomolom 11, ki pa je bil danes kraj slovesa. Prisrčno slovo smo sklenili z željami, da se naslednje leto vsekakor spet vidimo. Po slovesu so se mladi udeleženci in njihovi spremljevali odpeljali proti Puli, kjer so posebni otroci občine Pula iz glasbene delavnice Corona pripravili Koncert enakih možnosti posebej zanje…

Kaj dodati?

Nihče ni tako velik, da ne bi rabil pomoči in nihče tako majhen, da je ne bi mogel nuditi. Naša dejanja, ki jih ne motivirajo ozki sebični interesi, temveč naše zanimanje za druge, pravzaprav koristijo nam samim. Osmislijo naše življenje. To lahko povemo iz prve roke.

Ob podpori sponzorjev in donatorjev smo se kot vedno doslej po svojih najboljših močeh trudili polepšati dneve tem posebnim otrokom, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Po štirih dneh druženja in skupnih doživetij smo se spet lahko na lastne oči prepričali, da smo zanje naredili nekaj res dobrega in lepega, kar bodo pomnili vse življenje.

Ostali sponzorji projekta: Eles Ljubljana, Plinovodi Ljubljana, Inotherm Dolenja vas, IT-100 Brezovica, Komag Jesenice, Gostilna pri Planinskem orlu Stahovica, Cugelj Ivančna Gorica, Energetika Ljubljana, SportsDirect Trzin, Birox Ljubljana, Adriatic Slovenica Ljubljana in InterCom Celje

Vsem, v imenu vseh udeležencev, zlasti pa mladih mornarjev, najlepša hvala!

Brane Vrankar, ŠD SAPPA