Enajst tekmovalcev letošnje regate Vendee Globe je že moralo odstopiti. Tehnične težava na njihovih jadrnicah so jih prisilile, da so regato predčasno zaključili.

Osemnajsterica jadralcev, ki pluje v Atlantiku in Pacifiku pa se bori s konstantnimi okvarami opreme na jadrnicah.

V ponedeljek je Alan Roura s svojo jadrnico La Fabrique trčil v neznan plavajoč predmet. Polomil mu je desno krmilo in poškodoval desni del krme plovila, zaradi česar mu je v trup jadrnice začela vdirati voda. Po posvetu s svojo tehnično ekipo, je uspel zamenjati krmilo ter ustaviti vdor vode. V večernih urah je nadaljeval s plovbo. Trenutno pluje sredi Pacifika na 13 mestu. Za vodilnim Le Cleachom zaostaja 5646 nmi, do cilj pa ga loči še 9810 nmi.

Conrad Colman ima probleme s prednjo pripono jambora. Prvi dan novega leta se mu je v 50-60 vozlih vetra odpela. Jadro je bilo sicer zvito, vendar so ga sunki vetra hitro razvili in jadrnico je močno nagnilo na bok. Dolge ure je čakal nagnjen. Bil je v nevarnosti, da ostane brez jambora. Oblekel je suho obleko. Hotel je na krov, oceniti škodo in pričeti s popravili. Bilo je preveč nevarno. Počakati je moral, da se nevihta nekoliko umirila. Jadro J1 se mu je v vetru popolnoma raztrgalo. Z vrha jambora je plapolalo kot zastava. Ko je uspel priti na krov, je eno izmed rezervnih vrvi z vrha jambora privezal na kosnik. Ko bo nevihta minila, se bo povzpel na jambor, odstranil uničeno jadro in poizkušal ponovno pritrditi pripono na svoje mesto.

Danes mu je po šestih urah uspelo odstraniti raztrgano jadro J1 s prednje pripone. Žal pa mu ni uspelo namestiti zatiča in pritrditi pripone na svoje mesto, ker mu manjka en del. Še naprej se bo trudil, da jambor učvrsti. Pluje proti severozahodu. Ko bo jadrnica spet sposobna pluti v težkih pogojih na južnem Pacifiku, se bo obrnil proti vzhodu in obpluti rt Horn do katerega ga loči še 1800 nmi.

Za razliko od Pacifika imajo najhitrejši jadralci v Atlantiku drugačne problema. Vodilna Armel Le Cleach in  Alex Thomson plujeta v šibkih do zmernih tropskih vetrovih. Le Cleach je že zaplul v območje, kjer pihajo s hitrostjo 16-17 vozlov, medtem ko Thomson pluje v 12-13 vozlih vetra. Razlika, ki jo je Anglež uspel zmanjšati na vsega 80 nmi, se je zopet povečala. Francoz trenutno pluje vzhodno od Brazilskega mesta Salvador in ima  240 nmi prednosti. Ekvator bo prečkal v treh dneh. Do cilja ga loči še 4300 nmi.

Vremenske pogoje na južni polobli izjemno dobro izkorišča Jérémie Beyou (Maître CoQ). Za Angležem zaostaja le še 400nmi in zaostanek še vedno zmanjšuje.

Video: S popravili na jadrnici se ukvarja tudi Alex Thomson


J58 : Images from Alex Thomson / Vendée Globe by VendeeGlobeTV