Marjan Golobic, Maldivi

Smo meseca marca in to je idealen čas za jadranje od Maldivov do Džibutija ter naprej po Rdečem morju do Sueškega prekopa. Vendar mi jo je Netanjahu hudo zagodil in zdaj sem v težki trilemi: nadaljevati plovbo proti Rdečemu morju; jadrati okrog afriške celine; ostati na Maldivih in počakati na boljše čase.

Razmere v Adenskem zalivu in južnem delu Rdečega morja se slabšajo iz dneva v dan. Prizadete države na to območje pošiljajo svoje vojne ladje, da bi zagotovile varnost tovornih ladij in drugih plovil. Tudi Nemčija je v ta namen poslala svojo križarko Hessen, vendar je Nemcem zmanjkalo patronov. Da bi bila blamaža še večja, so pomotoma streljali na ameriški dron in ga dvakrat zgrešili. Ja, tudi Nemec ni več Nemec. Torej nadaljevanje plovbe skozi Sueški prekop to leto odpade.

Druga možnost je seveda pot okrog Rta dobre nade, kar pomeni jadranje ob vzhodni afriški obali do Cape Towna, nato pa čez južni Atlantik do Brazilije in naprej do Karibov. Sledi ponovno prečkanje Atlantika preko Bermudov in Azorov do Gibraltarja in končno po Sredozemskem morju do Jadrana. Ta možnost je enostavno predolga. Namesto 4500 navtičnih milj, ki me trenutno ločijo od Slovenije, bi jih moral prepluti 15.000, če bi se odločil za afriško varianto.

Tretja opcija pa je seveda križariti po Maldivih do januarja 2025 in jo nato špricniti do Džibutija ter po Rdečem morju do Sredozemlja. Letos to pot z veseljem prepustim raznim Kočjažem, Tepešem in Terškom, da me prehitijo in preverijo, če je varnost zagotovljena. Potem pa bom tudi jaz naslednje leto v miru priplul v Jadran in v Izoli zašpilil svojo svetovno jadralsko klobaso.

Pa še to: Med čakanjem na varnejše razmere za vrnitev v domovino bo Spalax 2 križaril po Maldivih. Na barki je prostora še za šest članov posadke. Vabljeni ste vsi, ki si želite pomorskih počitnic na Maldivih, ali pa se mi januarja pridružite na jadranju od Maldivov do Slovenije.

 Marjan Golobic, Maldivi

< Proti Maldivom   Nadaljevanje plovbe 29.3.24

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič