V soboto, 9. septembra, ko se je v Izoli zgodila že 15. Diplomatska regata, organizatorjem vreme ni bilo naklonjeno. Dan se je začel z oblaki iz katerih je občasno pokukalo sonce. Ko so posadke, skupaj s svojimi gosti, odplule proti regatnemu polju, je udeležence regate dodobra namočilo več zaporednih in močnih nalivov. Kljub za jadranje neugodnim vremenskim razmeram, se je posadkam na regati pridružilo kar 37 povabljenih VIP gostov.

Prireditve se je udeležilo 94 diplomatov iz 32 držav, med njimi je bilo tudi 18 veleposlanikov in 11 častnih konzulov. Na večerni prireditvi se je zbralo 552 diplomatov, politikov, gospodarstvenikov in jadralcev, katere je med ostalimi nagovoril tudi podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenje, gospod Karl Erjavec.

Na regato je bilo prijavljenih 51 jadrnic, žal so nekatere posadke, predvsem tiste, ki so na regato nameravale pripluti iz oddaljenih marin, zaradi slabega vremena udeležbo odpovedale.

V absolutni konkurenci je prva prečkala ciljno črto jadrnica Maxi Jena s krmarjem Mitjo Kosmino, kot druga je štartno linijo prečkala jadrnica Adriatic Europa s krmarjem Dušanom Puhom, tretja pa je ciljno črto prevozila jadrnica Generali s krmarjem Samom Žvanom.

Foto: Denis Markežič, Video: Maxi Jena