V Splitu se je s prvimi plovi začelo svetovno prvenstvo v olimpijskem enosedu laser standard, na katerem jadra tudi Mariborčan Žan Luka Zelko.

“Prvi tekmovalni dan je za nami. Imeli smo zahtevne pogoje. Napovedanih je bilo 10 vozlov južnega vetra, a je bilo vetra na koncu manj, v povprečju pet do šest vozlov. Vendarle smo odjadrali oba predvidena plova. Oba plova sem odjadral konstantno in nisem naredil večjih napak.”, je pogoje in svoje jadranje v Splitu komentiral Žan Luka Zelko. V prvem plovu je Zelko, ki v Splitu jadra s trenersko podporo Vasilija Žbogarja, zasedel odlično deveto, v drugem pa osmo mesto. To ga skupaj v konkurenci 148 jadralcev iz 52. držav uvršča na odlično 17. mesto.

“Od prve peterice nisem bil veliko oddaljen. V prvi orci v drugi regati bi lahko malce več tvegal, s čimer bi lahko prišel tudi med prvih pet. Pred nami sta še dva dneva kvalifikacij. Moj cilj je nadaljevati s konstantnim jadranjem, kakršnega sem prikazal danes. S hitrostjo in z odločitvami, ki sem jih sprejel na regatnem polju, sem zadovoljen. Komaj čakam na jutrišnji dan.”
Vodstvo je prevzel Ciprčan Pavlos Kontides, ki je slavil v obeh današnjih plovih. Drugi je Francoz Jean-Baptiste Bernaz z dvema drugima mestoma, tretji pa bronasti iz lanskih olimpijskih iger Novozelandec Sam Meech, ki je danes zabeležil prvo in četrto mesto. 

Včeraj so se v Splitu zaključili kvalifikacijski plovi Svetovnea prvenstva v razredu laser standard. Organizatorji so v močnem jugu izpeljali vse tri predvidene plove. Mariborčan Žan Luka Zelko je danes zopet odlično jadral in s petnajstim, petim in tretjim mestom napredoval na skupno 21. mesto. 

“V prvem plovu nisem uspel dobro štartati, potem pa sem se prvo orco preveč držal sredine, kar me je stalo prve deseterice. Čez celo regato sem se boril, da sem na koncu končal na 15. mestu. Štart drugega plova je bil malo boljši in na prvo bojo sem prišel na 15. mestu. Potem pa sem drugo orco odvozil fenomenalno in prišel do petega mesta. Ta rezultat sem potem zadržal do cilja. Tretji plov sem vodil vse od prve boje do zadnje krme, ko sem naredil dve napaki, ki sta me stali moje prve zmage na svetovnem prvenstvu. Z rezultatom sem vsekakor zelo zadovoljen. Čakajo nas še trije finalni dnevi. Z vsem pokazanim sem zadovoljen, a do konca so še trije dnevi in boril se bom do konca. Vsekakor pa sem dosegel enega izmed svojih glavnih ciljev in sicer sem se prvič po letu 2012 uspel uvrstiti v zlato skupino na svetovnem prvenstvu", je današnji naporen dan povzel Žan Luka Zelko.

V vodstvu ostaja Ciprčan Pavlos Kontides, drugi je Francoz Jean-Baptiste Bernaz, tretji pa Avstralec Matthew Wearn.

Vremenska napoved za jutri je podobna današnji – pihal naj bi močan južni veter.

Po predzadnjem tekmovalnem dnevu 18.9.2017

Vremenska napoved za danes je bila izjemno slaba in marsikdo je sploh dvomil, da bo morje pred Splitom danes sploh videlo jadralce. A popoldne je zapihalo in organizatorju je na koncu pod streho uspelo spraviti vse tri predvidene plove.

Slovenec Žan Luka Zelko je v zlati skupini, v kateri jadra 49 najboljših jadralcev na svetu, danes osvojil 39., 25. in 29. mesto. Skupno zaseda 34. mesto.

Kljub slabi napovedi smo uspeli odjadrati vse tri predvidene plove. Presenetil nas je maestral, ki je pihal z močjo do 15 vozlov. Sploh prvi plov sem narobe ocenil prvo orco in tudi štartal na napačni strani, kar me je stalo dobre uvrstitve. Čeprav sem se ves čas boril, da bi pridobil kakšno mesto, je v zlati skupini izredno težko pridobiti veliko mest. Kar pa se tiče drugega in tretjega plova, sem bil blizu, a so me nepotrebne napake stale uvrstitve v prvo dvajseterico. Jutri imamo še en dan. Napovedan je močan jugo in upam, da bomo jadrali.

Tako je predzadnji dan opisal naš trenutno najboljši jadralec v tem olimpijskem razredu, v katerem je Vasilij Žbogar Sloveniji priboril že dve olimpijski odličji. Prav Vasilij Žbogar na tem prvenstvu Žan Luko spremlja v vlogi trenerja.

Vodstvo je zopet prevzel Ciprčan Pavlos Kontides, ki ima po odbitih dveh najslabših uvrstitvah kar 15 točk prednosti pred drugouvrščenim aktualnim olimpijskim prvakom Avstralcem Tomom Burtonom. Tretje mesto prav tako zaseda Avstralec in sicer Matthew Wearn.

 

Vir: JZS.si