Ta konec tedna je na slovenski obali živahno - kar trije klubi organizirajo velike jadralske dogodke in pod jadri se bodo pomerili tako optimisti kot nekoliko starejši jadralci, nekateri od njih tudi na slovenskih kriterijskih regatah. 

JK Jadro Koper že od včeraj gosti 29er EuroCup 2024 Slovenija, ki je privabil vrhunske jadralce razreda 29er z vsega sveta. “Na regati sodeluje 70 posadk iz 12 držav, med katerimi se prvič predstavlja tudi posadka iz Indije. Med udeleženci regate prevladujejo ekipe iz Nemčije s 17 posadkami, sledijo Italija, Avstrija in Madžarska. Slovenijo bodo ponosno zastopale tri posadke - Lana Al-Dilaimi in Sara Ratoša, Tarin Pečar in Iztok Kalc ter Liam Al-Dilaimi in Val Mario Colarich,” so sporočili iz JK Jadro Koper. Za slovenske jadralce je to tudi kriterijska regata za 29er.  

Včeraj so zaradi dežja in brezvetrja žal ostali na obali, upamo pa, da bodo od danes do nedelje lahko izpeljali predviden regatni program.

Še ena kriterijska regata se odvija ta konec tedna na slovenski obali - JK Burja iz Izole gosti mednarodni Izola Spring Cup 2024, kriterijski nastop pa bodo imeli naši jadralci razredov ILCA 6, ILCA 7 in 420. V ILCA 7 bodo v konkurenci 30 jadralcev slovenske barve zastopali Luka Zabukovec, Ivan Vakhrušev, Jure Barl, Luca Fajman in Benjamin Aganovič. V ILCA 6 nastopa 80 jadralcev, med njimi tudi Alenka Valenčič, Lana Vidmar, Marko Balaban, Tim Gajzer, Val Povalej in Ivan Trunov. V razredu 420 nastopa 47 posadk, od slovenskih pa Jean Jakob Veznaver in Anton Jerec, Peter Koprivec in Rodian Krantov, Jaka Valjavec in Vid Dobrinja, Ana Planinšič in Teo Gerželj, Roža Sabadin in Riana Arinova ter Rok Kovačič in Lara Božič. 

Med velikonočnimi prazniki se jadra tudi v Piranskem zalivu, ki je poln jader mladih optimistov. Med 27. in 31. marcem 2024 Jadralni klub Pirat Portorož gosti več kot 600 optimistov na jubilejni, že 30. Velikonočni regati - Sailing Point Easter Regatti, ki velja za najštevilčnejšo v tem delu Evrope. Sailing Point Easter Regatta je v 30 izvedbah zrasla v eno največjih srečanj mladih jadralcev v tem delu Evrope in predstavlja izjemno priložnost za promocijo Slovenije, slovenske Istre ter Portoroža in Pirana kot jadranju prijaznih destinacij. Vsako leto v Portorož privabi nekatere najboljše mlade evropske jadralce in tudi letos je tako. Jubilejnega dogodka se udeležuje več kot 600 otrok iz 20 držav. 

Mitja Margon, predsednik JK Pirat Portorož: “Organizacija tako številčne in prepoznavne regate je privilegij in obenem velika odgovornost. Izjemno smo hvaležni, da se na regato vsako leto vrača toliko otrok, trenerjev in družin in da mnogi ohranjajo lepe spomine na velikonočne praznike v Portorožu. Naš cilj je, da regata še naprej raste in ostaja na tako visokem nivoju, zato se bomo še naprej trudili za izboljšave in razvoj. Zahvaljujem se ožji organizacijski ekipi, vsem članom kluba, prostovoljcem in podpornikom, ki verjamejo v naše delo in nam pomagajo pri uresničevanju ciljev.”