Lin Pletikos

Danes se s prvimi plovi v Palmi na španskem otoku Mallorca začenja 53. Pokal princese Sofije, ki šteje tudi kot prva letošnja regata svetovnega pokala. Pokal princese Sofije je že tradicionalno prva regata sezone, na kateri se zbere jadralska smetana olimpijskih razredov, da dobi vpogled v pripravljenost po zimskih treningih. Še toliko pomembnejša je letos, saj služi tudi kot vrhunski trening pred tako imenovano “regato zadnje priložnosti” oziroma “the last chance” regato konec aprila v Hyèresu, kjer se bodo na Francoskem olimpijskem tednu podelile še zadnje olimpijske norme. Na prizorišču je že nekaj dni pet slovenskih jadralcev; v formuli kite bo nastopil Toni Vodišek, med dekleti Marina Vodišek, v ILCA 6 jadra Lin Pletikos, v ILCA 7 Žan Luka Zelko, v iQFOiL pa Lina Eržen.

Toni Vodišek in Žan Luka Zelko sta Sloveniji in sebi že prijadrala olimpijski nastop, medtem ko se ostali naši zanj še potegujejo.

Žan Luka Zelko

Tako kot drugi naši jadralci bo imel tudi Toni Vodišek v formuli kite ostro konkurenco, med ostalimi svojega velika tekmeca, svetovnega prvaka 2023, singapurskega jadralca Maximiliana Maederja.

Toni je s Palme sporočil: “Imamo toplo vreme, za nami je nekaj dni treningov, prišlo je sonce, imeli smo nekaj zelo močnega vetra in ogromnih valov. To bo prva regata letošnjega leta, na kateri bomo videli, kako dobro smo pripravljeni. Žal nismo dobili novih kajtov, ampak nekaj smo vseeno uredili. Slovenska olimpijska jadralna ekipa, midva z Žanom, je za 53. princeso Sofijo pripravljena. Upajmo na vse najboljše zame in za vse naše Slovence, tukaj je kar velika ekipa, in želim srečo tudi vsem ostalim.”

Marina Vodišek dodaja: “Verjamem v trud, ki sem ga vložila, in v proces, ki me vodi naprej. Na tekmo sem pripravljena in dala bom vse od sebe. Ne glede na izid bom ponosna na svojo pot in trud. Izjemno sem hvaležna za podporo svojih staršev.” Tudi za Marino Vodišek bo ta regata dober trening pred regato zadnje priložnosti za osvojitev olimpijske norme v Hyèresu.

Enako velja za Lin Pletikos v ILCA 6 ter za Lino Eržen v iQFOiL. Lin Pletikos bo jadrala v konkurenci 117 jadralk. S Palme sporoča: “Na Palmi smo že več kot dva tedna, vendar sem zaradi prebavnih težav in potem tudi premočnega vetra in valov izpustila nekaj dni treningov. Medtem sem opravila meritve, registracijo in še zadnji trening pred začetkom regate, ki bo služila tudi kot priprava na zadnje kvalifikacije za OI v Hyèresu. Za naslednje dni je še vedno napovedanega kar veliko vetra, nato pa naj bi se malo umirilo, kar kaže na lepo regato.”

Trener Igor Eržen, ki spremlja Lino Eržen, dodaja: “V ponedeljek začneva z Lino zadnjo tekmo pred kvalifikacijsko v francoskem Hyèresu. Pogoji tukaj so kar pravšnji za dober trening in tekmo. Val Eržen trenira doma in se nama bo pridružil v Hyèresu.” Lina Eržen se bo pomerila v konkurenci 76 jadralk in kot pravi, “je pripravljena.”

V ILCA 7 se bo s konkurenco pomeril tudi olimpijec Žan Luka Zelko, ki je zimske mesece namenil predvsem kondicijskim pripravam. Takole pravi: “Jutri se s prvimi plovi začne svetovni pokal na Palmi. Sem sem prispel nekaj dni prej, saj sem si po evropskem prvenstvu vzel krajšo pavzo od jadranja in se osredotočil bolj na kondicijo in mislim, da je bila to pravilna odločitev. Tudi mentalno se počutim spočitega in pripravljenega na to regato. Jutri startamo v močnem vetru, potem pa počasi skozi teden pričakujemo dosti manj vetra. Je veliko jadralcev in verjamem, da bo kar napeta tekma in komaj čakam jutrišnji start.”

Regata se bo odvijala do sobote, 6. aprila, ko so na sporedu regate za medalje.