Pokal princese Sofije

V Palmi na španskem otoku Mallorca se je na 53. Pokalu princese Sofije danes začelo zares. Vetra je bilo, kot po napovedi, veliko, med 20 in 28 vozli, prav tako visokih valov, in jadralcem ni bilo prizanešeno. Zaradi precej divjih razmer na regatnih poljih nekateri razredi niso uspeli odjadrati predvidenih regat, med njimi tudi iQFOiL, v katerem nastopa naša Lina Eržen.

Igor Eržen je prvi dan razočaran povzel takole: “Nič nismo naredili, ker je pihal močan veter in organizatorji niso uspeli postaviti boj. Imeli so namreč boje z električnim pogonom, ki jih je odnašal veter. Ni prijeten občutek, ker bi lahko naredili dobre vožnje v pogojih, ki Lini ustrezajo.” Za jutri je sicer napovedanega občutno manj vetra, okoli 7 vozlov, zgodaj popoldne v sunkih morda do 13 vozlov.

Pokal princese Sofije

Dve predvideni regati so odjadrali jadralci razreda ILCA. Naš olimpijec Žan Luka Zelko je začel vzpodbudno, v prvi regati sicer prehitro startal, drugo pa odjadral odlično in končal četrti v svoji skupini.

Žan Luka Zelko: “V vetru nad 20 vozlov smo odjadrali dva plova. V prvem plovu sem startal odlično in vrhunsko držal svojo linijo, tako da sem bil takoj po startu v ospredju s prvo grupo, a ko sem po cilju prišel do regatne barke, sem videl, da sem startal prehitro. Ne smem biti jezen, zato smo tukaj, to so cilji, ki smo si jih zadali - predvsem starti in držanje linije po startu. V drugi plov sem vstopil samozavestno, imel super start, držal svojo linijo do obrata z leve strani na desno in takoj po obratu videl, da sem v prvih pet. Odjadral sem do konca skupaj s trojico, ki je končala pred mano, in končal na četrtem mestu. Čeprav sem naredil UFD v prvem plovu, sem zadovoljen s svojim jadranjem in s tem, da sem uspel uresničiti cilje, ki smo si jih zadali za danes.”

Žan je za UFD dobil maksimalno število točk v skupini, 66, zato je po prvem dnevu na 102. mestu, a verjamemo, da se mu bo današnja slaba uvrstitev prvega plova kmalu brisala. V ILCA 7 nastopa 184 jadralcev.
Lin Pletikos v ILCA 6 je današnja plova končala na 44. in 19. mestu v skupini in prvi dan končuje na 62. mestu v konkurenci 114 jadralk. 

Pokal princese Sofije

Jadralci formule kite so odjadrali tri regate, Toni Vodišek jih je končal na 8. in 14. mestu, zadnjo današnjo regato pa z zmago, skupno je po prvem dnevu na 14. mestu. O prvih nastopih je povedal: “Za nami je lep dan z velikimi, velikimi valovi, naporno je bilo, kaj takega pri nas v Kopru niti burja ne pripelje. Na to tekmo svetovnega pokala smo se prišli stestirat, kaj smo se preko zime naučili, čeprav moram povedati, da te razmere niso bile niti malo podobne tistim, v katerih smo trenirali - trenirali smo namreč na podobnih tistim v Marseillu. Z današnjim rezultatom nisem najbolj zadovoljen, sem pa zelo zadovoljen z dnevom, tako velikih valov mislim da še nisem videl v življenju. Cel dan je bil zabaven in na pot mi je prišlo veliko novih izzivov. Prvi dve regati nisem odvozil najbolje, končal sem ju kot 8. in 14.. Pred zadnjo regato pa sem res premislil, spremenil mišljenje, saj mi v teh pogojih v prvih dveh regatah ni šlo in se odločil, da bom spet vozil kot začetnik. V tako velikih valovih sem v prvih dveh regatah veliko padal, v zadnji pa potem nisem padel, delal sem, kar je bilo pomembno, bil skoncentriran, in zmagal. Danes ni bil običajen dan, ko je treba za zmago voziti hitro, danes je bilo treba ne padati. To je zame res dober trening in vesel sem, da ni bilo nobene poškodbe.”

Dekleta so imela dva starta - Marina Vodišek je v prvem plovu prijadrala na 18. mesto, v drugem pa ni nastopila. Po prvem dnevu je na 19. mestu. 

Jutri se regata nadaljuje v, upajmo, dovolj vetrovnih razmerah za uspešne nastope.