Prejšnji mesec smo pisali o rekordni kazni 1,2 mio EUR, ki so je dobil lastnik ladje za izpust kalužne vode onesnažene z oljem (1,2 mio EUR kazni za izpust kalužne vode v morje). In kdo bi si mislil, da bo rekord zdržal manj kot mesec dni. Tokrat je sodišče lastniku križarke ta tako dejanje izdalo kazen v višini 40 mio USD.

Podjetje Princess Cruise Line, ki je v lasti Carnival Corporation, je priznalo, da so krivi sedmih obtožb nelegalnega spuščanja olja v morje in poizkusa prikrivanja prekrška. Pristali so na plačilo kazni v višini 40 mio USD (36 mio EUR), ki je največja kazen, ki je bila kdajkoli izrečena za onesnaževanje morja, ki ga je povzročilo plovilo. Prekrške, ki so očitani ladjarju, je storila ladja Caribbean Princess, ki pluje med ameriškimi pristanišči na Floridi, Mainu, Massachusetts-u, New Jersey-u, New York-u, Puerto Rico-u, Rhode Island-u, South Carolini, Texas-u, Deviški otoki in Virginio.

Preiskavo o prekrških je pričela Ameriška obalna straža na podlagi informacije Angleške pomorske agencije in obalne straže. Prestregli so namreč sporočilo novo zaposlenega inženirja na ladji Caribbean Princess, ki je poročal o uporabi tako imenovane »magične cevi« v avgustu leta 2013, s katero so iz ladje izčrpali večje količine odpadnega olja v bližini angleške obale.

Ko so pripluli v angleško pristanišče Southampton, so po navodilih glavnega inženirja na ladji magično cev odstranili in poizkušali prikriti ilegalno dejanje. Častnikom na ladji je bilo naročeno, da morajo o dogodku lagati v primeru preiskave.

Po opravljeni preiskavi so ugotovili, da naj bi z ladje izčrpali približno 12.000 litrov odpadnega olja. Olje so izpustili približno 23 nmi od obale. Da bi prikrili prekršek, so mimo senzorjev na ceveh zgradili obvod in skozi senzorje črpali morsko vodo. Elektronske merilne naprave zato niso zaznale nobenih nepravilnosti in poročilo je bilo brezmadežno.

Kasneje so preiskovalci ugotovili, da so bile na ladjo vgrajene še druge naprave, ki so omogočale ilegalen izpust. Zato so pregledali so še druge ladje istega lastnika, križarke Star Princess, Grand Princess, Coral Princess in Golden Princess in na njih ugotovili podobne nepravilnosti.

Lastnik je prekrške priznal. Od izrečene kazni 40 mio USD bo moral plačati 10 mio USD organizacijam, ki skrbijo za ohranjanje morij, 3 mio USD bo namenil za okoljevarstvene projekte na Južni Floridi in 1 mio USD za ekološke projekte v Angleških vodah.