iOtok, prva interaktivna dokumentarna serija v slovenskih, hrvaških in italijanskih avtorjev.

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani http://www.iotok.eu/sl/ objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Namen oddaje je pritegniti pozornost širše javnosti, da bi tako zaščitili to dragoceno otoško skupnost. Tedenske dokumentarne zgodbe bomo v zimskem času posneli in zmontirali kar na otoku. Ob tem pa bodo gledalcem na spletni strani na voljo tudi številne fotografije, besedila in zvočni posnetki zadnjih biševskih prebivalcev. S pomočjo tako imenovane full-motion video igrice boste lahko vstopili v čudovit biševski podmorski svet. Z mobilno aplikacijo si boste lahko ustvarili svoj lasten otok in ga objavili na naši spletni strani. Najbolj domiselne kreacije  bodo nagrajene s poletnim obiskom Biševa, na katerem bodo avtorji lahko spoznali vse njegove prebivalce.

Prva epizoda bo na spletni strani objavljena v ponedeljek, 16. januarja.

Spoznajte otok Biševo na: http://www.iotok.eu/sl/

Beseda avtorjev:

"iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani www.iotok.eu/sl/ objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo."