Barba Jure in teta Nina na Biševu živita v slogi in ljubezni. Da bi lahko vsak trenutek preživela skupaj, imata v dnevnem prostoru nameščena vsak svoj velik televizor. Jure in Nina sta popolnoma samooskrbna – hišo, ki je znotraj sodobno tehnološko opremljena, obdaja tradicionalen biševski vrt ali 'žardin'.

Jure in Nina prebivata na najbolj zahodnem robu otoka v vasici Nevaja, v kateri je od nekdaj ena sama hiša. Ime Nevaja ('ne valja', slovensko: 'ni dobra') je dobila po zalivu, ki leži pod vasico in je obdan z visokimi stenami, zaradi česar otočanom onemogoča dostop do morja.

Barba Jure je nekoč delal pri telekomunikacijskem podjetju, zato je vešč visoke tehnologije; svoj televizor posluša na slušalke, medtem ko teta Nina kuha in na svojem televizorju glasno gleda najljubše nadaljevanke. Enkrat mesečno pečeta kruh, zato sta kupila profesionalen mešalec za testo – ta zdaj, kot bi trenil, vmesi testo, Nina pa ga razvalja v tradicionalne biševske hlebčke. Mesečno zalogo kruha nato spečeta v stari krušni peči na biševskem dračju.

Poleg vinograda barba Jure obdeluje tudi velik vrt, ki zahvaljujoč posebni biševski klimi uspeva tudi pozimi. Jure tako še januarja prideluje paradižnik, zelje, solato, blitvo, čebulo, raštiko in bob. Sredi meseca pobere še mladi krompir, takoj v začetku februarja pa v zemljo že zasadi novega.

Jure in Nina v svojem življenju in delu združujeta vse najboljše, kar prinašata stara biševska kmečka tradicija in sodobna visoka tehnologija. Tako uživata vse sadove otoškega raja, tehnologija pa jima omogoča, da sta nenehno v stiku z zunanjim svetom in v kontaktu s sinovoma in njihovima družinama.

8. epizoda bo objavljena v ponedeljek, 6. marca 2017 na https://iotok.eu/sl/epizoda/8.


Oglejte si tudi pretekle epizode:

7. epizoda - Zaklad biševske šole

6. epizoda - Zvonko in Petra

5. epizoda: Sveti Silvester

4. epizoda: Barba Jere

3. epizoda. Mičo Finta

2. epizoda: Medena hobotnica

1. epizoda: iOtok