Jadrnica X4 je že drugi model iz nove serije X ladjedelnice X-Yachts.

Nova serija jadrnic združuje najbolje iz obeh obstoječih serij Xp (hitre jadrnice) in Xc (potovalne jadrnice).

Nova serija X so jadrnice, ki imajo dobre plovne lastnosti jadrnic serije Xp in udobje ter moderno obliko jadrnic serije Xc. Na krovu in pod njim lahko opazimo številne inovativne rešitve. Ker je namen serije X, da bo jadralska izkušnja na najvišjem nivoju, so za izdelavo uporabili materiale visoke kvalitete.

Nova X4 ima težko kobilico in izjemno ambiciozna jadra. Namenjena je plovbi v veter in se bo odlično iskazala v razburkanem morju. Zaradi povečanja velikosti jader, so na plovilo namestili močnejšo opremo, ki bo prenašala večje obremenitve med jadranjem.

Trup je izdelan s pomočjo vakuumske tehnike kar zagotavlja manjšo težo, večjo trdnost in večjo varnost. Jadrnica ima v osnovni izvedbi 3 kabine in en oziroma dva toaletna prostora. V letu 2017 bo na voljo tudi verzija z dvema kabinama in enim ali dvema toaletnima prostoroma. V podpalubju so nameščene številne luči in 12 odprtin, ki zagotavljajo dober pretok zraka, ko smo na sidru ali v pristanišču.

Na krmi je nameščenih 6 vitlov.  Dva za glavno jadro in štirje za genoo. Dva velika krmilna obroča omogočata krmarju  enostavno krmarjenje in preglednost pri plovbi v vseh pogojih. Že v osnovni različici ima X4 veliko kopalno ploščad in lestev s štirimi stopnicami za enostaven dostop v vodo in iz nje.

Standardna kobilica je izdelana iz svinca in sega 2,2m globoko v morje. Opcijsko se lahko odločimo tudi za krajšo kobilico katere ugrez je le 185 cm ali pa daljšo, katere ugrez meri 2,5 m. V dolžino meri 12,5m, največja širina pa znaša 3,95m. Jadrnica bo imela vgrajen motor 33kW, rezervoar za gorivo s 200l prostornine in rezervoar za vod s 340 l. Velikost glavnega jedra bo 54m2, genoo bo merila 43 m2, asimetrični špinaker pa 150m2.

Jadrnica X4 bo prvič zaplula v letošnjem poletju. Ogledali si jo bomo lahko na jesenskih navtičnih salonih.

Fotogalerija: X-Yachts: X4