Solarni paneli za plovila - fleksibilni

Shingled tehnologija solarnih panelov je najnovejša tehnologija, ki zagotavlja visok izkoristek, izjemno fleksibilnost in dolgo življenjsko dobo.

Solarni paneli na plovilih postajajo del nujne opreme. Zagotavljajo večjo samostojnost od postankov na kopnem ali gnanja motorja zgolj zaradi porabe električne energije. Ker pa smo na plovilu omejeni s prostorom in površine niso ravne, pridejo v poštev fleksibilni solarni paneli, ki imajo visoke izkoristke in so upogljivi.

Kaj je shingled tehnologija

Shingled solarni paneli so idealne rešitev za plovila. So nova generacija panelov, ki ima številne prednosti pred klasičnimi paneli. Pri klasičnih panelih so celice med seboj povezane s trakovi, ki so spajkani na površino celice s posebnim visokotemperaturnim procesom. Ti trakovi so občutljivi na pregibe, se lahko lomijo in povzročajo stres na silikonsko celico. Da bi se zmanjšal upor celice, so številni proizvajalci pričeli nameščati po 4,5 ali celo 6 povezovalnih trakov, s čemer so velik del celice prekrili in posledično zmanjšali površino izpostavljeno soncu. Moč panelov se zaradi tega lahko zmanjša kar za 3,5 %.

Če pride do prekinitve povezave med posameznimi celicami, panel ne deluje več. Ker so paneli na plovilu pogosto nameščeni na neravne površine, ponekod celo na gibljive (bimini), lahko hitro pride do težav. Pri shingled panelih je odpornost bistveno večja. Celice so razrezane na 5 ali 6 trakov, ki so zloženi podobno kot strešniki na strehi. Robovi se delno prekrivajo. Med seboj so spojeni s posebnim prevodnim lepilom. Bakrene povezave med celicami niso več potrebne, robovi trakov so fleksibilni in celoten rob vsakega traku služi kot kontakt (slika 1).

Solarni paneli za plovila - fleksibilni

Večji izkoristek na manjši površini

Klasični solarni paneli imajo celice položene na površino panela. Med njimi so prazni prostori, ki ne proizvajajo elektrike. Enaka količina solarnih celic je pri shingled tehnologiji nameščena na manjšo površino, oziroma z drugimi besedami izkoristek panelov s shingled tehnologijo ne na enaki površini večji.

Manjši izguba zaradi senčenja

Klasični paneli imajo celice povezane zaporedno. Če prekrijemo eno samo celico, se proizvodnja solarnega panela bistveno zmanjša. Shingled solarni paneli so sestavljeni iz skupin celic. Panel moči 100 - 200 W ima običajno 3 skupine oziroma tri trakove (paneli večjih moči do 400W pa 4 do 6). Njihova velika prednost je manjša občutljivost na snečenje v primerjavi s klasičnimi paneli (slika 2).  Ker so paneli na plovilu pogosto nameščeni na mestih na katere pada senca (radarski lok, jambor, bum,…), je za pridelavo električne energije pomembno, da so čim manj občutljivi na senco.

Večja zanesljivost

Pri klasičnih panelih so celice med seboj povezane s 30 m povezovalnih kablov. Vsak del tega kabla predstavlja možnost za okvaro. Shingled paneli teh kablov nimajo več. Trakovi so med seboj lepljeni in možnost okvar je manjša. Testi so pokazali, da so shingled paneli bistveno bolj odporni na statične in dinamične obremenitve.

Privlačen videz

Shingled solarni paneli nimajo vidnih povezav. Trakovi celic med seboj povezani v trakove in nato pritrjeni na površino (stekleno ali plastično pri fleksibilnih panelih). Površina panelov je zato enobarvna in vidno privlačna.

Fleksibilni solarni paneli moči 110W primerni za uporabo na plovilih so že na voljo v Sloveniji.

Tehnični podatki:

  • Dolžina: 1130 mm
  • Širina: 520 mm
  • Debelina: 2mm
  • Teža: 2,5 kg
  • Konektor: MC4
  • Moč: 110Wp
  • Izkoristek celice: 21,40
  • Tok: 5,71A
  • Kratkostični tok: 6,22 A
  • Napetost: 19,25
  • Napetost na odprti sponki: 22,75 V
  • Izhodna toleranca: 3%
  • Najvišja sistemska napetost: 100 V
  • Delovna temperatura: -20C - +60C

Navedeni podatki veljajo za standarde testne pogoje: AM=1.5, E=1000W/m2, TC=25℃

 

Nakup panela BlueCell 110 Wp

 

 

Solarni paneli za plovila - fleksibilni