Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

 • avtor: Igor Orlov
 • dimenzija: 270 x 200 mm,
 • obseg: 192 strani
 • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Letošnjo poletno sezono smo zopet izkoristili in prepluli dobršen del Jadrana. Vse z namenom, da zberemo čim več materiala. Kot je na eNavtiki že v navadi, snemamo posnetke marin, luk in sidrišč iz zraka.

Zakaj snemamo iz zraka

Videoposnetki marin, luk in sidrišč so namenjeni vam in vam v pomoč. Na njih si lahko ogledate posamezne lokacije in jih spoznate, še preden vplujete vanje. Številni zalivi, ki jih še ne poznate, vam po pregledu pomorskih kart ali navigacije, ne dajejo občutka da so primerni za sidranje in varno prenočevanje. V naših videoposnetkih jih želimo čim bolj predstaviti. Ker so posneti iz zraka, lahko natančno vidite, kakšno je morsko dno v zalivih, kje bo sidro držalo in kje ne. Izberete si svoj zaliv in se v njemu varno zasidrajte.

Novosti v mesecu septembru

V tem mesecu smo že objavili videoposnetke marine Kaštela, sidrišč Pod Sveti Križ in Poje na otoku Cres ter luke Šepurine na otoku Prvič. Kaj vse bomo predstavili do konca meseca, pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

Trenutno na eNavtiki

Do sedaj smo objavili že 279 videoposnetkov iz zraka. Vsi so dosegljivi na tej povezavi: Jadran iz zraka. Vsi posnetki so pregledno razvrščeni po državah, regijah in otokih.

Sooblikujte eNavtiko

Sporočite nam, katere dele Jadrana, katere otoke oziroma katere zalive bi si želeli pogledati iz zraka. Vaše želje sporočite ne Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

eNavtika na youtube.com

Na največjem spletnem mestu za videoposnetke youtube imamo svoj lasten kanal. Naročite se nanj in informacijo o tem, kaj smo objavili, boste prejeli prvi: eNavtika youtube

Torek 17 Sep 2019

Ameriška obalna staža je ujela tihotapsko podmornico na kateri so našli skoraj 8 ton kokaina.

Specialna enota ameriške obalne straže je v Pacifiku sledila sumljivi podmornici. Ko jim je prišla na sled, so člani specialne enote izvedli izjemno akcijo, ki so jo posneli s kamero.

Ko so se vkrcali na podmornico, so v njej našli pet oseb, ki so prevažale 7711 kg kokaina. Ulična prodajna vrednost zaseženih mamil znaša 232 mio USD.

Improvizirane podmornice, kot je zasežena, so pogosta metoda za prevoz prepovedanih drog v ZDA. V zadnjih treh mesecih je Obalna straža v akcijah na morju zasegla že 14 plovil, ki so tovorila drogo. Skupno so zasegli že 17.700 kg kokaina in pol tone marihuane. Skupna vrednost zaseženih drog bi na ulici znašala 569 mio UDS.

VIDEOPOSNETEK AKCIJE

Vir: US Coast Guard, NBC

Torek 17 Sep 2019

Ranieri Cayman 35.0 Executive 

Italijanska ladjedelnica Ranieri je že predstavila novosti za leto 2020. V prejšnjem tednu smo predstavili Ranieri Cayman 27.0 Sport Touring, tokrat pa predstavljamo še večjega brata iz serije Caymer z oznako 35.0 Executive.

Izdelovalec plovil iz italijanskega kraja Soverato bo zopet ponudil atraktivne novosti, tokrat iz programa gumenjakov CAYMAN. V prihajajoči jeseni, bo Ranieri International demnostriral svojo izjemno rast in svoje nove modele predstavil na svetovno znanih sejmih v Genovi in Cannesu.

Ranieri Cayman 35.0 Executive, atraktiven gumenjak z dolžino 11 metrov in širino 3,80 metra. Prostorno in elegantno plovilo lahko poganjata dva motorja z skupno močjo 900 konjskih moči in ob tem nedvomno zagotavljata visoko zmogljivost.

Notranjost Ranieri Caymana 35.0 Executive vključuje dvojno kabino in 4 ležišča. Gumenjak nam razkrije značilno lastnost Ranierijevih oblikovalcev – to je velika pozornost do neskončnih podrobnosti in malenkosti, ki obogatijo že tako bogat čoln z standardno opremo.

V sprednjem delu je udoben tridelni osrednji naslonski sedež z vgrajenimi zvočniki in stereo sistemom. Premec se nadaljuje z ogromno sončno ploščadjo. Krmilna konzola je razkošna in ponuja ogromno prostora za navigacijski sistem, stikala, števce, ipd.

Proti zadnjemu delu od atraktivnega in modernega črnega loka, se oblikuje značilna klop v obliki črke U in kot podobno pri Cayman 27.0 Sport Touring modelu, tudi 35.0 Executive ponuja možnost vgradnje zložljive mizice. Zagotovo pa bodo potniki na plovilu zadovoljni s t.i. jedilnico, ki ponuja plinski štedilnik z dvema gorilnikoma, koritom s pipo iz nerjavečega jekla in pripravljenim prostorom za hladilnik.

Premer Orca-Panel tubusov znaša 65cm in se loči na 8 prekatov. Plovilo lahko maksimalno sprejme 24 potnikov.

Cayman 35.0 Executive je zasnovan z HIS tehnologijo (Hull Innovative System) in opremljen z t.i. »Active Suspension System«, ki skrbi za to, da zmanjša vpliv hrupa iz okolice, ter s tem poskrbi da je vožnja prijetna in nudi najboljše ugodje.

Več o plovilu na Ranieri Cayman 35.0 Executive

Ranieri Cayman 35.0 Executive

Ranieri Cayman 35.0 Executive

Torek 17 Sep 2019

Mesto Cres na istoimenskem otoku bo leta 2021 dobilo novo luko.

Razširitev mestne luke Cres obljubljali že pred leti, sedaj pa se je končno premaknilo. Uradno so predstavili plan povečanja luke, ki bo mestu in otoku omogočila boljšo povezanost s celini in ostalimi bližnjimi otoki.

Luka bo dobila nov valobran, ki bo v dolžino meril 85 m, širok pa bo 6 m. Omogočal bo enostavno in hitro pristajanje linijskih ladij in ščitil dosedanjo luko pred valovi in vetrovi.

Z izgradnjo novega valobrana bo luka dobila preko 280 m kopnega dela obale. S tem bo omogočen enostaven pristop luki, tako za plovila, potnike, pešce in vozila nujnih služb kadar bo to potrebno.

Celotna investicija v novo luko bo znašala 39.000.000 HRK (5,3 mio EUR). Večino sredstev bo prišlo iz Evropskega kohezijskega sklada 34.000.000 HRK (4,6 mio EUR), ostalo pa bo prispevala Hrvaška iz državnega proračuna.

Nov pridobitev bo povečala kvaliteto življenja prebivalcev otoka Cres in bližnjih otokov. Omogočala bo hitrejši razvoj gospodarstva in turizma. Luka naj bi bila zgrajena do konca leta 2021.

Ponedeljek 16 Sep 2019

Just Perfect Y.C. End Season Sailing Party 2019

Od 30. 10. do 03. 11. 2019 te čaka 5 dni jadranja z odlično družbo in dobro zabavo! Tudi letos bomo začetek novembra namesto v sivini preživeli na valovih in v odlični družbi. Poleg jadranja nas kot vedno čaka atraktiven program, ki vključuje veliko druženja, zabave, party regat, nagradnih igrah in smeha.

JUST PERFECT Y.C. NAGRAJUJE ZVESTOBO!

Redna cena: 290 € / oseba

Posebna cena: 260 € / oseba - za vse, ki ste že jadrali letos z nami

EARLY SAILOR 10 % popust za prijave in plačila do 01.10.2019!

Cena vključuje:

 • najem jadrnice
 • transit log (čiščenje, posteljnina, plin,…)
 • skipper
 • welcome drink
 • 2 x večerja v Starem Gradu Hvar in na Braču
 • Just Perfect Y.C. CREW majčka
 • zabave in ples s hišnim bendom

V ceno ni vključeno:

 • prevoz,
 • parkirišča v marini,
 • turistična taksa,
 • gorivo,
 • hrana & pijača na barki,
 • pijača v konobah in morebitni privezi. 

PROGRAM:

 • SREDA, 30.10.: prihod v Marino Frapa Rogoznica ali Kastela, check in, izplutje iz marine proti Hvaru / Stari Grad
  (možno bo spanje na barkah že večer prej)
 • ČETRTEK, 31.10.: jadranje in party regata, zabavne aktivnosti, večerja, HALLOWEEN PARTY v maskah / Otok VIS Kut
 • PETEK, 01.11. : zajtrk, jadranje, zabavne aktivnosti, večerja, zabava (Hvar Palmižana)
 • SOBOTA, 02.11.: zajtrk, jadranje, zabavne aktivnosti, večerja, zabava (Milna Brač)
 • NEDELJA, 03.11 , kavica in vrnitev v matično bazo, check-out in odhod domov

  *Program je OKVIREN in se prilagodi glede na vremenske razmere!

Čaka vas srečelov z bogatimi nagradami + vsaka barka bo opremljena s flaškonom slovenskega vina i+ kartonom priznanega slovenskega kraft piv0varjaH + presenečenje!

ŠTEVILO JADRNIC JE OMEJENO NA 10, ZATO POHITI S PRIJAVO.

Prijave & več info: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 051 604 395 ( Sandi), Pridružite se nam sami, s partnerjem ali prijatelji!

SEA U THERE!!

Ponedeljek 16 Sep 2019

Odprto ekipno državno prvenstvo razreda optimist, ki je že četrto leto zapored potekalo na Ptujskem jezeru, se je končalo z zmago JK Jadro 1. Naslov prvakov so Kopru prijadrali Luka Zabukovec, Maj Petrič, Alja Petrič in Tarin Pečar pod trenerskim vodstvom Luke Lovriča. 

Na največjem slovenskem umetnem jezeru je osem ekip iz šestih klubov jadra prvič prekrižalo v sobotnem šibkem vetru, ki ga je bilo ravno dovolj za izpeljavo celotnega round robina. Nedeljski finale je gnal jugozahodnik moči 5 – 8 vozlov in tudi tokrat je JK Jadro 1 s 3:1 premagal najnevarnejšega tekmeca iz prvega kroga- ekipo JK Burja 1. Zadnjo prosto stopničko zmagovalnega odra so po napetem dvoboju z JK Jadro 2 zasedli jadralci JK Pirat.

Tekmovalcem sta pokale in medalje podelila bodoči olimpijec Žan Luka Zelko in sekretar Jadralne zveze Slovenije Romeo Podlogar, čestitke pa jim je z morske pustolovščine proti Turčiji poslal tudi predsednik JZS Aljoša Tomaž.

Organizatorji so na zaključni slovesnosti vse sodelujoče presenetili še s darili sponzorja dogodka in se od mladih krmarjev poslovili z željo: “Upamo, da se nam naslednje leto pridružite v še večjem številu!”

KONČNI VRSTNI RED

1. JK Jadro 1
2. JK Burja 1
3. JK Pirat
4. JK Jadro 2
5. JK Olimpic
6. BD Ranca Ptuj
7. JK Burja 2
8. BD Sidro Maribor

Ponedeljek 16 Sep 2019

Ranieri Cayman 27.0 Sport Touring

Ranieri Cayman 27.0 Sport Touring je dolg 8,60 metra in širok 3,20 metra. Novi model se uvršča med modela Cayman Sport Touring 26 in Cayman Sport Touring 28, poleg tega pa je lahko opremljen tudi z dvema motorjema s skupno močjo 500 KM.

Čoln je opremljen s t.i. jedilnico, umivalnikom in kuhalno ploščo. Osrednji naslonski sedež je nameščen pred krmilno konzolo, katera pa je v notranjosti tudi opremljena z električnim straniščem. Zahvaljujoč inovativnim idejam ladjedelnice Ranieri, lahko ta prostor enostavno spremenite v kabino za spanje.

Sprednja sončna ploščad je zelo prostorna in izdelana da po potrebi pokrije celoten prednji del. Zadnji del je z udobnimi sedeži oblikovan  v obliki črke U in ponuja možnost montaže sestavljive mizice. Gumenjak ponuja ogromno prostora za skladiščenje kar omogoča, da se lahko več potnikov odpravi tudi na daljšo vožnjo – max število dovoljenih oseb je vse do 20!

Ranieri Cayman 27.0 Sport Touring je zasnovan s trupom iz steklenih vlaken in s premerom tubusov 65 cm, ki zagotavljajo odlično stabilnost. Tako kot drugi modeli serije Ranieri je tudi gumenjak Cayman 27.0 Sport Touring opremljen s sistemom HIS (Hull Innovative System).

Več o plovilu na: Ranieri Cayman 27.0 Sport Touring

Ranieri Cayman 27.0 Sport Touring

 

 

Sreda 11 Sep 2019

Danes je uspešno zajadrala prva jadrnica razreda AC75 na hidrokrilih.

V petek smo v članku Splovljena prva monotrupna jadrnica AC75 s hidrokrili objavili prvo splovitev plovila razreda AC75. Prva je bila ekipa Emirates Team New Zealand. Z jadranjem pa jih je prehitela ameriška ekipa American Magic iz New Yorka.

Prvo jadranje novega jadralnega bolida bo nedvomno zapisano v zgodovino. Kljub temu da hidrokrila v navtiki niso novost, so pa nedvomno novost v razredu tako velikih monotrupnih jadrnic.

Prvi plov ekipe American Magic pod jadri je seveda potekal pod taktirko izjemnega skipperja Deana Bakerja. Zajadrali so v zalivu Narragansett v bližini mesta Newport na otoku Rhode. S prvega plova je v javnost prišla le ena slika (slika zgoraj). Če jo primerjamo z jadrnico ekipe Emirates Team New Zealand, vidimo očitne razlike. Američani so se odločili za enostaven, nizek, aerodinamičen trup. Novozelandski trup je drugačen. Oblika je bolj kompleksna. Odločili so se za obliko, ki bo jadrnici omogočala čim hitrejše izglisiranje na hidrokrila.

Da sta plovili različni, je bilo pričakovati. AC75 je pravilo, ki določa parametre plovila, ne določa pa vseh detajlov. Kako se bodo odrezale različne oblike bomo videli na prvih tekmovanjih. Oblika jadrnice ekipe American Magic je zelo podobna pomanjšani sestri, ki meri le 38 čevljev (AC75 meri 75 čevljev) in je služila kot testno plovilo za testiranje tehnologije hidrokril na monotrupnih jadrnicah.

Sreda 11 Sep 2019

Heron: Tomaž Pelko

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

8. dan: Mola di Bari

04:00 zjutraj. V luko se mimo valobrana valijo valovi in Herona rolajo tako, da kozarci žvenketajo v omari. Spati se ne da. Ja, sam sem kriv. Včeraj ponoči (pravzaprav že danes zjutraj ponoči) sem sidral malo preblizu valobrana. Ni druge, kot da spet dvigneva sidro in se prestaviva za 50 m. Razlika je kot noč in dan. Nazaj spat za nekaj ur. 

Po jutranji kavici pa se prestaviva do mesteca Monopoli, dobrih 12 milj naprej. Veter je v začetku ugoden, a vztrajno pada in kmalu je hitrost tri vozle. To ne bi bil problem, saj ne gremo daleč, a ker dobro rola se genova sunkovito napenja in podira. Ni druge, kot da zloživa jadra, dokler so še cela in odmotorirava v Monopoli. Veževa se na mestni privez (zastonj in dobro zaščiten). Ker sva zgodnja, sva še dobila prostor.

Monopoli je videti prav lepo staro mestece. V minimarketu kupiva nekaj sveže hrane in sva prijetno presenečena nad kakovostjo sirov in drugega, kar sva kupila.

Vroče je. Vroče je. Aja, a sem rekel, da je vroče? Pomol ima 5 m visok zaščitni zid, ki blokira veter in dobro odbija sonce nazaj v nas, tako da dobimo dvojno porcijo vročine.

Danes preplute milje: 13. Motorne ure: 5406 (+3 ure) za ubogih 13 milj in nekajkratno presidranje, ki je očitno naneslo eno miljo. Celotna pot: 420.

9. dan: Monopoli–Otranto

Noč je mirna in vroča. Pred svitom se iz luke odpravijo ribiči. Nekateri naredijo dovolj vala, da me zbudi. S prvim svitom se v luki pojavijo veslači. Seveda, čez dan je prevroče za trening. Eden ima trenerja na pomolu, kjer smo vezani in trener teka gor in dol po pomolu in ga glasno vzpodbuja in se dere nanj, če naredi kaj narobe. No, ja. Saj kmalu bomo tako ali tako vstali.
Ob 7.30 se odvežem. Manever je malo težji, ker me na pomol tišči 15 vozlov vetra in ker je takoj za mano vezan širok motornjak. Zunaj pričakujem pestro vreme (valove), a ko zapustiva luko, je morje gladko. Kmalu veter pade pod 10 vozlov polkrme. Motorirava proti Brindisiju in se sproti odločava, ali greva v Brindisi ali potegneva do Otranta…

Hitro sva pri Brindisiju in mesto je z vode videti zelo industrijsko. Vreme je tudi OK in odločiva se, da nadaljujeva. Veter gre vedno bolj v nos, pa še prav dosti ga ni. Yanmarček poje in pomaga proti cilju. V Otrant prideva okrog 21. ure in vrževa sidro v luki (v W delu luke se sme sidrati). Napovedan je rahel vetrič s kopnega, torej bi moralo biti mirno.

Preplute milje danes: 77, motorne ure: 5416 (+10 ur), celotna pot 497 NM.

10. dan: Otranto

Heron: Tomaž Pelko

Dan se začne zgodaj. Veter se namreč ni držal napovedi in je zapihal s severovzhoda (NE). To je točno smer, na katero je zaliv odprt. Seveda se je hitro naredil kar velik val. Na sidrišču smo 4 barke in vsi poskakujemo v ritmu valov. Veliki katamaran ni nič na boljšem, Američana v kotu pa s kosnikom zajemata morje, ko si mečeta vodo čez palubo. Spati se ne da. Za zdaj je še varno, a za vsak primer prižgem instrumente in sem pripravljen, če bo treba izpluti. Proti jutru se veter umiri in se obrne bolj na jugovzhod (SE), a valovi se še kar valijo v zaliv. Zdaj jih dobivamo z boka. Super. Vse se vozi levo in desno, na srečo se nič ne razbije. Zdaj je že svetlo in pogledava najine opcije. Glede na vreme se odločiva, da se prestaviva v luko. Upam, da bova dobro spala naslednjo noč. Dobila sva dober sconto in bova vezana čez noč za 50 evrov.

Preplute milje danes: 0, motorne ure: 5416 (0 ur), celotna pot 497 NM.

Dodatek:
Ko se priveževa, greva v mesto. Impresivna trdnjava, a preveč turistov. Lokalni utrip mesta je izginil. Vse je podrejeno množici instant turistov. Osamljen lep primerek starega je možak, ki s svojega Vespa kamiončka prodaja pridelke z vrta. Kupiva kilo paradižnikov. Dobri so in cenejši kot v trgovini. 

V luki sva vezana med dvema ameriškima barkama. In kazalo se je, da so prav v redu. Eni kruzajo že devet let, eni dobre tri leta in vsi trije imamo namen decembra čez Atlantik. Zagotovo se še kje srečamo.

Ker sva že plačala vez izkoristiva še zastonj vodo in opereva barko, opereva dva stroja perila in natočiva vodo. Brez zveze sem včeraj tri ure gonil watermaker.
Vroče je. Zvečer se nama sploh ne da v mesto. Za jutri planirava odhod nekje med 7. in 8. uro.

11. dan: Otranto–Galipoli

Heron: Tomaž Pelko

Ob osmih šele vstaneva. Veter še vedno goni valove v luko, pa grem pogledat do obzidja, kako je zunaj. Valovi se razbijajo na skalah in veter nosi pršec več deset metrov daleč. Malo me zmoči. Vseeno greva danes naprej. Spijeva kavico in se odveževa. Izplutje je malo triki, saj imam 15 vozlov vetra v desni bok, na levi pa je 53 čeveljski Oyster, čigar muring je zelo postrani skoraj pred mojim premcem. Premčnega motorja Heron nima. Z malo več plina in na hitro se poženem z veza in uspem priti za las mimo muringa. Potem pa ven.
Zunaj je vožnja športna. Odločiva se samo za jadro solent, saj leti 7 do 8 vozlov (veter je skoraj v krmo, hitrosti pa dobrih 25 realnega vetra). Čez nekaj ur veter malo popusti, pa izvlečem še nekaj genove, da ne izgubiva hitrosti. Užitek pokvari le en večji val, ki se zruši čez kopalno ploščad in pristane v kokpitu in nama zmoči brisače, ki jih imava za po tleh. Rad jadram bos in da ne stojim na plastiki imava po kokpitu na tleh nekaj brisač. Ravno včeraj sva jih oprala. Grr. Pa kokpit tudi. Zdaj je pač vse slano.

Heron: Tomaž Pelko

Proti koncu pete je morje zelo konfuzno. Globine tu niso velike in mešajo se vetrovi in tokovi, zato so valovi precej zmešani. Zapustiva Jadransko in zaplujeva v Jonsko morje. Obrneva na zahod (W) in kmalu nato na NW. Sedaj je seveda veter v nos in tolčeva orco in nabijava v valove. Trda je peta italijanskega škornja. A midva se ne dava, zavlečeva se k obali, vrževa sidro in se skopava in pojeva kosilo. Po kosilu se niti ne trudim z jadri. Čisto v veter morava in še dobrih 20 milj imava. Zapoje motor in se kar muči, da zmore proti vetru in valovom. Shladilo se je. V barki je le še 28 stopinj.

Nadaljujeva proti Galipoliju. Veter se malenkost umiri, a še vedno po zraku leti pršec. Vsake toliko nabijeva v kak večji val, ki se razlije po palubi. Po najini včeraj oprani palubi. Šmrc. Sprayhood, pripone in stebrički so okrašeni s solnim cvetom. Ah, bomo že še kdaj oprali. Ali pa bo opral dež. Galipoli se bliža in kmalu po sončnem zahodu sidrava na južni strani mesta. 

Sidrišče je videti še kar v redu zaščiteno pred valovi, če bo le veter vztrajal in pihal v severa, kot mu napovedujejo prav vsi vremenski modeli, kar sva jih proučila.

Gledava vremenske napovedi in študirava, kako se prebiti čez podplat in prste Italije. Do Mesinske ožine (in še malo naprej) so sidrišča in celo marine redke, vreme pa je zelo nestabilno. Samo čez zaliv imava dobrih 70 milj. To je več, kot je širina Jadrana. Mater je velika tale Italija.

Ah, bomo jutri še enkrat pogledali kako naprej.

Preplute milje danes 54, ta mesec 551, motorne ure: 5423 (danes +7)

< Heron: Vieste - Mola di Bari    Nadaljevanje - 12. dan (prihaja 19.9.2019)

 

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron

Torek 10 Sep 2019

Dubrovniško-Neretvanska policija je kaznovala tri osebe, ki so jih zalotili pri črnem ribolovu v Nacionalnem parku Mljet.

Na podlagi zaključene kriminalistične preiskave so v Dubrovniku kaznovali tri osebe, ki so na črno ribarile v nacionalnem parku, kjer je ribolov prepovedan. Policijska patrulja je 5. septembra zalotila tri moške stare 50, 58 in 18 let pri izvajanju črnega ribolova z nedovoljenimi sredstvi za ribolov. Med njimi je bil tudi policist L. M. Ko je policijska patrulja zahtevala osebne dokumente, jih je L. M. večkrat zavrnil. Zato so zahtevali, da gre z njimi na policijsko postajo, kjer ga bodo lahko legitimirali. Tričlanska posadka je odvrnila, da na plovilu nimajo dovolj goriva, da bi lahko odpluli do policijske postaje. Policijska patrulja se je odzvala zelo prebrisano. Plovilo ribičev so privezali za policijsko plovilo in jih odvlekli v Dubrovnik ter jih privedli na policijsko postajo.

Po opravljeni identifikaciji so ugotovili, da je L. M. policist in da je bivši vodja kriminalistične policije Policijske postaje Ston. Proti njemu so uvedli kazensko prijavo. Do zaključka postopka je suspendiran z delovnega mesta.

Pomembno:

Rekreacijski ribolov v hrvaških nacionalnih parkih je zakonsko urejen. Predpisani so načini lova, oprema, ki se lahko uporablja in kaj je dovoljeno loviti.

Torek 10 Sep 2019