Pred poletno sezono se je dobro pripraviti na plovbo, da bo naš dopust prijeten in brez nevšečnosti. Poznavanje zakonodaje in pravil varne plovbe nas bo rešilo marsikatere zagate, plačila nepotrebne kazni ali celo pomorske nesreče. Zato ponovimo nekaj pravil varne plovbe, ki veljajo na področju Hrvaške.

Plovilo krajše od 24 metrov ne glede na vrsto pogona, se mora pri plovbi, vplutju ali izplutju iz luke, odmikati večjim plovnim objektom.

V področju notranjih morskih vod plovni objekti, ki prihajajo v luko, ne smejo ovirati objektov, ki odhajajo iz luke. V kolikor plovni objekti ne upoštevajo pravila, jih moramo opozoriti s petimi kratkimi piski.

Plovni objekti, ki plujejo skozi ožine, kanale, poleg nezaščitene obale, kjer se izvajajo podvodna dela, kjer so nameščeni opozorilni znaki, so dolžni pluti s takšno hitrostjo, da valovi, ki jih povzročajo ne ogrožajo oziroma ne povzročajo škode drugim pomorskim objektom na obali in morju.

Oddaljenost od obale

Ladje, jahte, barke in hidroavioni se pri plovbi v notranjih vodah in teritorialnem morju ne smejo približevati obali v naslednjih oddaljenostih:

  • ladje in hidroavioni ne smejo pluti bliže od 300 m od obale
  • jahte ne smejo pluti bliže kot 150 m od obale (jahte je plovilo nad 12 m)
  • motorna barke in jadrnice ne smejo pluti bliže kot 50 m od obale (barka je plovilo do 12 m)

Izjema pri plovbi v manjši razdalji od obale je le kadar nameravamo vpluti v luko, sidrišče, pristati na obali, oziroma če to zahteva konfiguracija terena. V tem primeru morajo vsa plovila zmanjšati hitrost do takšne mere, da lahko hitro opravijo manever spremembe smeri ali zaustavljanja.

Plovila na vesla, jadralne deske, kanuji, kajaki, gondole, pedolini lahko plujejo tudi na manjši oddaljenosti kot 50 m od obale.

V bližini ograjene plaže morajo jahte in barke pluti najmanj 50 m od ograje urejene plaže in najmanj 150 m od naravne ne ograjene plaže.

Glisiranje

Gliserji in plovila na jet pogon ne smejo glisirati na razdalji manjši od 300 m od obale in na področjih, kjer je glisiranje prepovedano. Področja, kjer je prepovedano glisirati določajo luške kapitanije.

Sidranje

Pri izbiri mesta za sidranje, mora oseba, ki upravlja s plovilom, preveriti, če je na področju sidranje dovoljeno in sidrati na način, da ne ovira plovne objekte, ki so že usidrani. S sidranjem, ne smemo ovirati plovbe drugih plovil.

V področju navtičnega sidrišča do obale in 150 m od sidrišča proti odprtemu morju je sidranje z lastno napravo za sidranje prepovedano. Sidranje v tem področju je dovoljeno le v primeru višje sile ali nezgode na morju (do leta 2016 je veljala prepoved v pasu 300 m od sidrišča).