Včeraj se je s prvimi regatami v Portorožu začelo evropsko prvenstvo razreda fireball, na katerem sodeluje 62 posadk iz osmih držav, med njimi tudi 15 slovenskih. Žal se je včeraj prvenstvo začelo v dežju, danes pa do popoldneva na regatnem polju ni bilo dovolj vetra, zato je organizatorju doslej uspelo izpeljati le dva plova, kar pa je že dovolj za veljavnost tega evropskega prvenstva, saj bi bilo to veljavno že ob enem izpeljanem plovu.

Včerajšnji prvi regatni dan je bil dolg in naporen; deževno dopoldne je minilo v znamenju čakanja in v upanju, da bo vremenska napoved našega meteorologa Jureta Jermana držala – in je! Zgodaj popoldne je dež ponehal in flota se je, očitno zelo željna pravega regatnega jadranja, odpravila na vodo. Prvi štart je bil razveljavljen, saj je preveč jadralcev prehitelo sodniški signal. Podobno je bilo na drugem startu, ki se je sicer odvil na črno zastavo. Tudi tretji poskus je bil neuspešen, uspelo je šele v četrto, a z dvema BFD (diskvalifikacijo na črno zastavo) - in žal med njima tudi eno slovensko posadke Flis-Jurič. Ob startu je bilo na polju 10-12 vozlov S-SV vetra, ki je med regato počasi padal. Kar trojna zmaga edinega včerajšnjega plova je pripadla Britancem. Prva sta ciljno črto prečkala svetovna prvaka 2011 Matt Burge in Richard Wagstaff, druga Christian Birrell in Sam Brearey in tretja Tom Gillard in Simon Potts. Najbolje uvrščena slovenska posadka, Hinko Golias in Aleš Smokvina, se je uvrstila na 13. mesto.

Današnji drugi regatni dan se je začel sončno, vendar žal brez vetra. Vreme se je odkupilo popoldne, ko so jadralci v toplem in sončnem vremenu ter vetru okoli 7 vozlov odjadrali edini današnji plov; regatni odbor je sicer želel izpeljati še enega, a je bil veter prešibek in preveč nestabilen. Tudi danes so bili premočni Angleži, med prvimi petimi posadkami v cilju so bile kar štiri. Tudi danes so bile najhitrejše posadka britanske; prva sta ciljno črto prejadrala Matt Burge in Richard Wagstaff, druga sta bila Matt Rainback in Simon Foskett in tretja Ian Dobson ter Robert Gullan. Prvenstva se udeležujeta tudi štirikratna svetovna prvaka Chips Howarth in Vyv Townend (v letih 2003, 2005, 2009 in 2010), ki sta včeraj zaključila na petem, danes pa na šestem mestu in sta trenutno skupno peta. Najboljša slovenska posadka Eva Peternelj in Valentina Baruca se je uvrstila na 23. mesto.

Po dveh dneh je tako v vodstvu sedem angleških posadk. Prva sta Matt Burge in Richard Wagstaff (2 točki), na drugem mestu sta Tom Gillard in Simon Potts (10 točk) in tretja Christian Birrell in Sam Brearey (11 točk). Najvišje uvrščena slovenska posadka sta Eva Peternelj in Valentina Baruca na skupnem 22. mestu (49 točk).

Jutri se evropsko prvenstvo z zadnjimi regatami in slovesno podelitvijo odlikovanj zaključuje in upamo, da bo jadralcem vreme naklonjeno. Hkrati pa se z uradno otvoritvijo začenja svetovno prvenstvo, ki se bo s prvimi regatami začelo v nedeljo, 15. septembra.