V petek, 20.9.2013, smo na svečani podelitvi priznanja Skipper leta, dobili prvega slovenskega Skipperja leta. Laskavi naziv si je letos prislužil skipper Emil Jerkovič.

Na svečani podelitvi priznanja Skiper leta, ki je potekala v petek v marini Portorož, v okviru sejma Bonaca, smo dobili prvega slovenskega Skipperja leta. Najprej se je predstavilo 10 finalistov, ki so si v predtekmovanju prislužili največ glasov. Prav vsi brez izjeme imajo številne navtične izkušnje in so na morju doživeli že marsikatero zanimivo prigodo. Preko 200 obiskovalcev, ki so se udeležili prireditve, je napeto čakalo, kdo je tisti, ki je v zadnjih dveh mesecih, s svojo navtično zgodbo prepričal največ navtičnih navdušencev. Letos je to uspelo izkušenemu jadralci Emilu Jerkoviču. Poleg naziva Skipper leta 2013, si je prislužil tudi številne nagrade sponzorjev.

Emil Jerkovič je izkušen navtični maček. Svoje navtične izkušnje je začel nabirati že leta 1976. Na morje se odpravi vedno, kadar mu to dopušča čas. Na jadrnici letno preživi 40, 50 ali pa tudi več dni.  Poleg preživljanja prostega časa na jadranju, se udeležuje tudi številnih regat v Sloveniji  in tujini. Svojo jadralsko kariero je začel na manjših, 7-8 metrskih jadrnicah, na katerih z veseljem jadra in tekmuje še sedaj. Seveda so izzivi vedno večji in sedaj jadra tudi na večjih 40-50 čevljev dolgih jadrnica. Na vprašanje katera plovba se mu je najbolj vtisnila v spomin, pravi, da je težko odgovoriti. Ker so tiste plovbe po bolj oddaljenih morjih bolj redke, le te pustijo največji pečat. V letošnjem letu je številne milje prejadral v Tržaškem zalivu, udeležil pa se je regat na Blatnem jezeru na Madžarskem in Medembiku na Nizozemskem. Ker svoje jadralske sposobnosti rad vedno nadgrajuje in se izpopolnjuje, so v letošnjem letu s sojadralci kupili manjšo tekmovalno jadrnico, ki jim bo omogočila, da bodo lahko na regatah posegali za najvišjimi mesti.  Za nagrado je prejel tudi enotedensko izposojo jadrnice, s katero bo svoje najzvestejše jadralce popeljal na nove avanture po Jadranskem morju.

Po razglasitvi Skipperja leta, je sledilo še druženje ob hrani in pijači, ki se je zavleklo daleč v noč. Očitno je izbor Skipper leta našel svoj prostor med slovenskimi navtiki in bo postal tradicionalen. Se vidimo naslednje leto na izboru Skipperja leta 2014.