Kriza kosi »čevlje«, vendar ne športnega duha. Tako se je 80-čeveljska Maxi Jena letos skrajšala na 33 čevljev in nastala je Mini Jena, ki pa jo bo, prav tako kot v preteklih letih velikanko Jeno, krmaril Mitja Kosmina. Vlogo Mini Jene je prevzela jadrnica »The One design 33« (TOD 33) jadralca Jureta Orla, ki jo je zasnoval in projektiral slovenski navtični arhitekt Andrej Justin, poznan tudi po številnih drugih uspešnih projektih, od JustinTenov do visokotehnoloških RC44. Prvega TOD-a so splovili, slovenski jadralci pa preizkusili lani jeseni in že na prvih regatah se je odlično izkazal v različnih vetrovnih pogojih.

»Nismo se mogli sprijazniti z idejo, da ne bi nastopili v Trstu. Zavrnil sem kar nekaj zanimivih ponudb, še posebej, ko se je razvedelo, da Maxi Jena ne bo nastopila. Vse ponudbe sem odklonil in sprejel izziv oziroma idejo Jureta Orla o Mini Jeni. Po nekaj krajših delovnih sestankih je projekt Mini Jene zaživel. S posadko, sestavljeno iz ključnih članov Maxi Jene, se bomo kot vselej borili za zmago, tokrat v najštevilčnejšem razredu Barcolane. Če bo vetra malo, bo razpon med Mini Jeno in velikankami nekoliko manjši,« je povedal Mitja Kosmina.

Mini Jena nastopa v četrtem velikostnem razredu Barcolane, kjer je v zadnjih desetih letih prijavljenih daleč največ jadrnic. Mitja bo tako s svojo posadko še enkrat dokazal, da je predvsem športnik, ki se z vso vnemo in resnostjo sooča s slehernim izzivom. Mitja je nosilec najvišje povprečne uvrstitve v zgodovini Barcolane, odkar se je leta 1992 prvič predstavil v Trstu z 12-metersko Gaio Cube, sledili sta Gaia Legend in Maxi Jena. Skupni izkupiček Kosmine in slovenskega jadranja od takrat so štiri zmage, trinajst drugih mest in eno četrto mesto.

»Z Mini Jeno bomo tako letos jadrali v številčno najbolj zastopanem in posledično najbolj tekmovalnem razredu. Na nek način bomo naredili korak nazaj k bolj prvinskemu jadranju – za dobro Barcolane, promocije slovenskega jadranja in za zabavo in v veselje vseh tistih, ki nam zvesto sledijo že vsa ta leta,« ugotavlja Mitja Kosmina in dodaja, da ne bodo razočarali številnih slovenskih in tržaških navijačev.

Obstaja pa tudi druga, še plemenitejša plat zgodbe. Ves sponzorski izkupiček, čeprav skromen, bodo (po pokritju stroškov udeležbe) namenili nekaterim mladim slovenskim perspektivnim jadralcem, ki se še posebej težko soočajo s trenutnim splošnim ekonomskim stanjem, kar se odraža tudi pri težjem zagotavljanju finančnih sredstev za izvedbo njihovih sicer uspešnih športnih programov. Na ta način bo projekt Mini Jene vsaj delno olajšal čim bolj nemoteno nadaljevanje športne poti slovenskim mladincem v jadralnem športu.

Petčlansko posadko Mini Jene bodo poleg Mitje sestavljali še Branko Brčin, Davor Glavina, Mitja Simčič in Aleš Božnik. Jure Orel jih bo spremljal s spremljevalnim čolnom, saj, kot sam pravi, imajo prednost v ekipi člani Maxi Jene.

Posadka Maxi Jene (zdaj Mini Jene) bo torej le nastopila na Barcolani in tako predala sporočilo pravega športnega duha, ki se ne vda, ampak se pozitivno odzove na raznovrstne ovire in pogumno sprejema izzive.