V organizaciji Burin Yachting Cluba, Elan Yachtinga in Yacht Cluba Biograd je 8. in 9. novembra v akvatoriju pred Marino Kornati v Biogradu potekala sedma tradicionalna mednarodna regata Impression Sailing Week 2013 na jadrnicah Elan.

Vsako leto je opaziti bolj barvito mednarodno zasedbo, saj so se jadralkam in jadralcem iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Italije, Češke pridružile tudi posadke Nemčije in Poljske. V letošnjem letu se nam partnerji iz Rusije niso pridružili na regati zato je čast svečane otvoritve največje hrvaške revijalne regate enega proizvajalca plovil ELAN pripadla v četrtek zvečer Andrzeju Ciepalu, lastniku jadrnice Elan 450 in njegovi ekipi Per Sempre Poland Team.

Jadrnice so se pomerile v razredih Elan Performance, Elan Impression in Elan Cruiser.

Sedeminštirideset prijavljenih posadk na regati je vse dni spremljalo zelo primerno in sončno vreme, temperature do 18 stopinj in vetrovi, ki so drugi jadralni dan celo presegali moči 30 vozlov. Idealni pogoji za pravo tekmovalno regato.

Prvi petkov plov je bila palica s severovzhodnikom z močjo 10 vozlov, drugi plov pa navigacijska regata z močjo vetra 15 vozlov. Posadke so prvi plov startale uro in pol kasneje, da se je veter primerno okrepil, popoldne pred startom drugega plova pa se je veter okrepil in dosegel 15 vozlov in več. Prvi jadralni dan je bil uspešno zaključen ob sončnem zahodu.

Za popestritev petkovega večera je poskrbel 70'S OLDIES GOLDIES DJ PARTY.

V sobotno jutro je jadralce po pričakovanjih zbudil jugovzhodni veter, ki je ob 11.00 uri, ko je bil predviden in izpeljan prvi start dosegel 25 vozlov in se med samim plovom okrepil do 33 vozlov. Jadralci so vozli navigacijski trikotnik med nekaterimi otoki v akvatoriju pred samim Biogradom.

V drugem plovu je regatni odbor postavil nekoliko krajšo navigacijo, da so jadralci lahko izkoristili ugodne pogoje in od starta do cilja po jugovzhodniku v hitrosti od 22 do 25 vozlov jadrali uro in pol.

V skupnem seštevku in absolutni razvrstitvi regate Impression Sailing Week kot tudi zmagovalka najhitrejšega razreda Performance je zmaga na regati pripadla posadki jadrnice Sky (Elan 450) JK Štorklja s krmarjem Marjanom Kočilo, drugo mesto je zasedla ekipa JK Loka Timing z jadrnico Taia (Elan 410) s krmarjem Goranom Djordjevičem na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa JK Loka Timing z jadrnico Karpo (Elan 450) s krmarjem Dušanom Ušeničnikom. Slednja s tem ni obranila lanskoletni naslov zmagovalca in je prehodni pokal – 35 kg težko leseno krmilo na podelitvi predala krmarju Marjanu Kočili in ekipi JK Štorklja.

V razredu Impression je prvo mesto zasedla jadrnica Pancho (Impression 494) Koroško navtično društvo s krmarjem Ivom Sovičem, drugo mesto si je prijadrala jadrnica Evolution (Impression 444), Neptun Yachting Slovenija z Iztokom Svetino za krmilom na tretje mesto pa se je uvrstila posadka jadrnice Jordan (Impression 434) JK Loka Timing Slovenija s krmarjem Stojanom Vodopivcem.

V razredu Cruiser je postal zmagovalec Peter Keršan z izjemnim jadranjem celotne njegove ekipe Fasala Sailing Team na jadrnici Polaris (Elan 333), drugo mesto so si prijadrali Odisejevci na jadrnici Black Magic (Elan 33) s krmarjem Srečkom Škrlecom, tretje mesto pa pripadlo krmarju Milanu Harmačku in češki posadki Harken Sailing Team z jadrnico Blue Wind (Elan 333).

Po podelitvi pokalov in nagrad, na zaključnem večeru, poimenovanem ZGODBA VINA IN MARTINA, ZGODBA GROZDJA IN TRTE je zbrane posadke z živo glasbo zabavala SKUPINA ZARATINO.

Jadralkam in jadralcem, ki so sodelovali na letošnji regati je bilo podeljenih veliko bogatih nagrad, smuči Amphibio Elan, tehnične opreme Baumax, obutve Crocs, vrhunskih vin in penine, Bacardija in Jagermeistra, jadralnih oblačil in ostalih nagrad, ki so jih priskrbeli organizatorji in pokrovitelji letošnjega Impression Sailing Weeka.

Jadralke, jadralci in povabljeni gosti so bili z letošnjim dogodkom in njegovo organizacijo izjemno zadovoljni.

Organizator je na zaključnem večeru že najavil Impression Sailing Week 2014 vendar točnega datuma še ni podal.

»Kaj nas čaka v prihodnjem letu bo zagotovo pokazala anketa med jadralkami in jadralci«, je povedal David Hawlina, ki je s svojo ekipo in številnimi jadralnimi posadkami letošnji dogodek zaključil zelo zadovoljen v nedeljo na jutranji kavici v restavraciji marine Kornati Ilirija.