Ekipa Velika Britanija je prva prečkala ciljno črto v mestu Albany v zahodni Avstraliji.  S tem je osvojila že drugo etapno zmago na letošnji Clipper Round the World Regati.

Drugo mesto si je prijadrala ekipa Henri Lloyd. Celotna etapa dolga 5000 navtičnih milj je bila izjemno napeta, razlike med ekipami so bile majhne, plovbo pa so začinili številni vremenski preobrati. Ekipa Velika Britanija je prijadrala skozi cilj ob 13:32:48 uri po lokalnem času. Le 27 minut za njimi so z južnim Indijskim oceanom opravili tudi v ekipi Henri Lloyd. V marino so pripluli ob 13:59 po lokalnem času. Številna množica je obe ekipi toplo sprejela na valobranu pred marino.

Skipper ekipa Velika Britanija, Simon Talbot, je bil izjemno vesel uspeha njegove ekipe. Poleg etapne zmage so si priborili tudi posebno nagrado Kinjarling pokal, ki ga najhitrejši ekipi podeljuje mesto Albany. V cilju je povedal: »Plovba proti cilju je bila zelo čustvena. Ko smo prečkali ciljno črto, sem imel solzne oči. Smo izjemno veseli, da smo bili prvi na tako zahtevni etapi. Iskreno povedano nismo pričakovali, da bomo zmagali. Imeli smo svoje sanje. Najbolj nas je presenetil ogromen val, v katerega smo trčili. Ekipa je tisti trenutek izgubila moralo. Vendar smo se hitro pobrali in zopet pospešili. Ekipa je zmagovalna in resnično ve, kaj je potrebno narediti. Zadnjih 48 ur plovbe smo imeli pred ekip Henri Lloyd le 3 nmi prednosti. Kljub velikemu valu in dvojnemu manevru, ki smo ga morali izvesti, smo uspeli ostati v vodstvu vse do cilja.«

Vse ekipe pa niso delile enake sreče z vodilnimi. Na Južnem oceanu so divjali močni vetrovi, ki so pihali s hitrostmi okrog 90 vozlov. Dve ekipi sta bili prisiljeni spremeniti smer plovbe, ker so potrebovali nujno medicinsko pomoč. Plovba je bila za vse posadke izjemno naporna. Skoraj vsak drugi dan je vanje udarilo območje nizkega pritiska, ki je prineslo nestanovitno vreme, visoke valove in močne vetrove. Četrta etapa regate je bila sigurno najnapornejša do sedaj.

Trenutno so vse ekipe razen Garmina že prijadrale v cilj. Ekipa Garmina, ki se je morala zaradi napak na jamboru vrniti v Cape Town, pluje proti cilju v Albanyu, do koder jih loči še 160 nmi. Trenutno plujejo v vetrovih, ki pihajo s hitrostmi okrog 20 vozlov in dosegajo hitrost plovbe med 9 in 10 vozli. V cilju jih pričakujejo jutri.

Peta etapa regate se bo pričela v torek, 3.12.2013. Iz zahodno avstralskega Albanya bodo po južni strani Avstralije pluli do Sydneya na vzhodni obali. Po predvidevanjih bodo za plovbo potrebovali 9 dni.