Osma etapa regate Clipper bo skrajšana. Namesto da bi flota 12 jadrnic plula v Singapur, se bo etapa končala pri rtu Sarangani na jugu Filipinov.

Pred nekaj dnevi so se posadke borile z brezvetrjem, ki se je poigraval s potrpežljivostjo jadralcev, sedaj pa je situacija ravno obratna. Za naslednje dni so bili napovedani solidni vzhodni vetrovi, ki bi floto popeljali direktno proti Singapurju, vendar se napoved ni uresničila. Namesto jadranja z vetrom, so začeli pihati izjemno močni severozahodni vetrovi, ki jih povzroča depresija, ki se nahaja severno od flote. Ker bodo po sedanjih napovedih vetrovi enaki vsaj še naslednjih pet dni, se je organizator odločil, da osmo etapo regate skrajša. Tako je nov cilj najjužnejši rt Filipinov Sarangani.

Plovila bodo morala prečkati virtualno oznako ob rtu. Ko se bodo obrnile direktno proti severu, kurz 000, se bo njihova ura ustavila. Ker je bila plovba mimo te točke planirana že pred pričetkom regate, za tekmovalce to ne bo spremenilo ničesar, razen skrajšanja etape.

Sprememba ne bo vplivala na taktične kakor tudi ne na strateške odločitve posadk. Najhitrejše jadrnice imajo do cilja še 850 nmi, kar pri sedanji pogojih jadranja pomeni, da bodo do cilja potrebovale še pet dni.

Na ta način bodo omogočili, da bodo vsi jadralci prispeli v Singapur okrog 10. februarja. Zaradi težav bo štart devete etape iz Singapurja proti Kitajski prestavljen za en dan. Pričetek bo 16. in 15. februarja, kot je bilo planirano.

Trenutno v težkih pogojih najbolje pluje ekipa Derry~Londonderry~Doire, sledi ji Velika Britanija in nato Henri Lloyd. Na zadnjem mestu pluje ekipa Garmin, ki za vodilno zaostaja približno 400 nmi.