Marsikdo se sprašuje, kako hitra bodo plovila s katerimi bomo jadrali v prihodnosti. To vprašanje si postavljajo tudi organizatorji tekmovanja Volvo ocean Race, ki so za novi dve ediciji tekmovanj skonstruirali nova plovila, ki naj bi bila še hitrejša od dosedanjih.

Nove jadrnice Volvo Ocean 65 so popolnoma nova plovila, ki so oblikovana za naslednji dve regati Volvo Ocean Race. Pri načrtovanju so izvedli številne kalkulacije in različne simulacije, kako hitro se bo z novimi jadrnicami jadralo. Vprašanje kako hitro pa se bo jadralo v resnici, pa še vedno ostaja. Nova ekipa Brunel je te dni trenirala na svoji jadrnici. Na relaciji med Anglijo in Kanarskimi otoki so v 24 urah uspeli prejadrati kar 540 navtičnih milj.

540 navtičnih milj v enem dnevu je le 56 manj od trenutnega svetovnega rekorda, ki znaša 596,6 nmi in ga je leta 2008 postavila ekipa Ericsson 4 s svojo jadrnico Volvo Open 70. Pri plovbi 540 nmi v enem dnevu pomeni, da so v povprečju jadrali s hitrostjo 22,50 vozla. Seveda se zaenkrat na jadrnicah izvajajo treningi ekip in testiranja opreme, tako da so skipperji in jadralci prepričani, da bodo na sami regati okoli sveta, uspeli prepluti še večje razdalje v enem dnevu.

»Na jadranju proti Kanarskim otokom so proti nam pihali vetrovi s hitrostmi do 45 vozlov, vetrovi v krmo pa so dosegali hitrosti do 35 vozlov. Pogoji so bili izjemno zahtevni, vendar se je posadka izkazala za izjemno. Na plovilih ni prišlo do večjih okvar, zato sem zelo zadovoljen s plovbo.«, je povedal Bouwe Bekking, skipper na jadrnici Brunel.

Ena izmed novosti, ki bodo sigurno prispevale k hitrejšemu jadranju novih jadrnic, je nagnjena kobilica. Os kobilice so nagnili za 6 stopinj. Na ta način se premec plovila dvigne iz vode s čemer se izognejo potapljanju nosu jadrnice, kar je bil velik problem na dosedanjih regatah. Na ta način so jadrnice hitrejše in varnejše pri plovbi z vetrom. Bekking je povedal tudi, da je plovba z vetrom sedaj drugačna in predvsem bolj udobna.

Nove jadrnice so sicer nekoliko šibkejše od svojih predhodnic, vendar bodo nove tehnologije in večja izbira jader pomagala pluti hitreje, kot so plule do sedaj. Ekipa Brunel bo v naslednjih 14 dneh izvajala dodatne teste ter delala na programu za predvidevanje hitrosti. Po dosedanjih izračunih naj bi Volvo 65 pri plovbi v veter s hitrostjo 30 vozlov dosegala hitrosti okrog 11 vozlov, pri plovbi z enako močnim vetrom v krmo, pa naj bi bila hitrost 30 vozlov. Izračuni predvidevajo, da bi jadrnica plula v vodi brez valov. To so seveda teoretične hitrosti. Za prave odgovore bo potrebno počakati še nekaj mesecev.