PORTOROŽ – Jahtni klub Portorož je od petka do nedelje gostil prvo etapo evropskega pokala razreda Melges 24, ki se ga je udeležilo 24 posadk iz 10 držav. V osmih plovih izpeljanih po zmernem maestralu je bila najprepričljivejša ekipa Altee iz Italije. Najboljša slovenska jadrnica, Atena, je sidro odvrgla na osmem mestu.

Melges 24 je 7 metrov dolga tekmovalna jadrnica, ki jo je projektiral Buddy Melges, član zmagovalne posadke Pokala Amerike leta 1992. Ker je lahka, okretna, razmeroma poceni in preprosta za prevažanje, je postala nemudoma priljubljena med rekreativci. Leta 1998 je že imela svoje prvo svetovno prvenstvo. Lastniki se vsako sezono pomerijo tudi na 5 tekmah evropskega pokala in prvo je letos gostil Jahtni klub Portorož. »Za organizacijo smo se odločili, ker bi si v bližnji prihodnosti želeli kandidirati za evropsko prvenstvo. To je bil test, preden se odločimo za resnejši korak,« je pojasnil član organizacijskega odbora Branko Parunov.

Z veseljem bi se vrnili

Večina posadk se je v Sloveniji znašla prvič in bila nad gostoljubnim sprejemom ter ugodnim vetrom navdušena. Vse tri dni je floto namreč poganjal maestral, ki se je v zalivu razpihal ob poldnevu ter regatnemu odboru omogočil izpeljavo osmih preizkušenj. »To je bila naša prva regata po zimskem premoru. Sprva nismo bili uigrani, a smo vseeno jadrali konstantno, kar nam je na koncu prineslo zmago. Ta rezultat nam veliko pomeni, saj si podobne razmere obetamo maja na evropskem prvenstvu na Blatnem jezeru,« je dejal krmar Altee Andrea Racchelli. Za razlike od Italijana si je Tonu Toniste, dobitnik dveh olimpijskih kolajn v razredu 470 leta 1988 in 1992, želel več adrenalina. »V četrtek smo trenirali po burji in neizmerno uživali. Škoda, ker se ni obdržala. Mogoče pa je tak umirjen začetek boljši,« se je filozofsko tolažil drugouvrščeni Estonec. Tretje mesto v skupnem seštevku je osvojila ekipa Audi Riccarda Simoneschija.  »Imamo novo jadrnico, zato je ta uvrstitev zadovoljiva. Nekaj napak bo potrebno še odpraviti, kar se tiče organizacije pa nimam pripomb. Z veseljem bom podprl kandidaturo Portoroža, če se bodo zanjo odločili,« s pohvalami ni skoparil Simoneschi.

Jerkovič najhitrejši v domači konkurenci

Za štiri slovenske posadke je dogodek veljal tudi kot državno prvenstvo. S 64 točkami je naslov prvaka ubranila zasedba Atene, ki ji je poveljeval Jure Jerkovič. »Kvalitetna konkurenca, lepo vreme in zmaga, kaj več bi si sploh lahko želeli?« so vtise po popolnem vikendu strnili prvaki. Agapeja krmarja Hinka Goliasa je bila druga in Little Big Man z Markom Potiškom za krmilom tretja.

REZULTATI:

Evropski pokal Melges 24 – 24 posadk, 8 regat, odbitek najslabše

1. ITA      Altea/Andrea Racchelli                   3.,2.,2.,2.,(5.),1.,1.,1.         12 tč

2. EST      Lenny/Tonu Toniste                         2.,3.,5.,(14.),4.,3.,5.,7.       29 tč

3. ITA      Audi/Riccardo Simoneschi              5.,1.,(10.),7.,3.,6.,2.,6.       30 tč

 

Državno prvenstvo - 4 posadke, 8 regat, odbitek najslabše

1. Atena                 Jure Jerkovič (JK Ljubljana)       65 tč

2. Agapeja              Hinko Golias (SC Aurora)          77 tč

3. Little Big Man   Marko Potišek (JK Maestral)      103 tč