V prostorih rezidence nemškega veleposlaništva v Sloveniji je danes potekal sprejem, na katerem sta se kot sodelujoča partnerja predstavila BMW Group Slovenija, vodilno premium avtomobilsko podjetje, s predstavitvijo najnaprednejšega modela BMW i8 in projekt Esimit Europa z eno najhitrejših in tehnološko najbolj izpopolnjenih jadrnic na svetu, ki jo vodi nemška jadralska legenda in eden najboljših jadralcev vseh časov, Jochen Schümann, dvakratni zmagovalec Pokala Amerike in dobitnik štirih olimpijskih odličij. Skupno vodilo sodelujočih predstavlja zavezanost razvoju, inovativnosti in visokotehnološkemu napredku, njihovo skupno sporočilo pa je, da Evropa predstavlja zmagovalno moštvo. Sprejem je popestril tudi bogat kulturni program, v okviru katerega se je z razstavo steklenih skulptur “A Floating Life” predstavila nemška umetnica Erika Mayer, z olji na platnu pa slovenski slikar Danijel Lovro Fugger.

Nemška veleposlanica dr. Anna Elisabeth Prinz, ki je vodenje veleposlaništva v Ljubljani prevzela pred slabim letom, je danes priredila poseben sprejem za goste s področja gospodarstva, športa in diplomacije, na katerem je želela predstaviti nemška bisera, ki sta se v duhu evropskih vrednot ter z zanašanjem na tehnološki razvoj, inovacije in dolgoročno vizijo zavihtela na prestol med svojimi konkurenti, hkrati pa sta na izjemen način povezala in zaznamovala evropski prostor.

BMW Group je s svojimi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce eden najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles na svetu. BMW Group ima kot globalno podjetje prodajno mrežo razpredeno po več kot 140 državah, tudi v Sloveniji. BMW Group je uspeh vedno gradil na dolgoročni viziji in pripravljen je, da tudi v prihodnosti odigra vodilno in prelomno vlogo pri oblikovanju osebne mobilnosti na premium nivoju. Na dogodku je generalni direktor BMW Group Slovenija, Lothar Schupet, izpostavil: »Raziskave in razvoj, ki so kot del projekta i v pogonu že od 2007, so postavile temelje rešitvam trajnostne mobilnosti, ki jo narekujejo okoljske, ekonomske in družbene spremembe v Evropi in po svetu. BMW Group sledi celostnemu pristopu, ki ga uteleša nova blagovna znamka BMW i, da bi ustvaril harmonijo med osebnimi potrebami in mobilnimi storitvami s premium značajem, ki ga jasno opredeljuje trajnostni razvoj. Povsem električni BMW i3 in hibridni športni BMW i8 sta modela, ki utelešata našo vizijo trajnostne mobilnosti.« Lothar Schupet je ob zaključku svojega nagovora izpostavil odlično sodelovanje z nemškim veleposlaništvom v Ljubljani in projektom Esimit. Na sprejemu so predstavniki BMW Group Slovenija predstavili BMW i8, avtomobil z atributi agilne zmogljivosti in izjemne učinkovitosti. BMW i8 predstavlja revolucionarno in v prihodnost usmerjeno interpretacijo značilnega BMW užitka v vožnji – s tem pa velja za najnaprednejši model v segmentu športnih avtomobilov na svetu.

Projekt Esimit Europa, ki že skoraj 20 let na izviren način povezuje diplomacijo, gospodarstvo in šport, je pod evropsko zastavo na skupni jadrnici povezal Evropejce ter pridobil zaupanje Ruske federacije – tako od leta 2010 pod jadri ene najhitrejših in tehnološko najbolj dovršenih jadrnic na svetu, Esimit Europa 2, povezuje celoten evropski kontinent. Esimit Europa 2 z zaporednimi zmagami na vseh 29 regatah, ki se jih je udeležila doslej, po svetu širi sporočilo o uspešni združeni Evropi. Jadrnica na krovu združuje izjemne jadralce, dobitnike olimpijskih odličij, zmagovalce Pokala Amerike, evropske in svetovne prvake iz desetih različnih držav. Pokrovitelj projekta Esimit Europa je José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, podpirajo ga tudi Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta, Sergej Lavrov, zunanji minister Ruske federacije, ter številni drugi evropski diplomati, poslovneži in politiki, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je izrekla čestitke za uspešen projekt.

Veleposlanica se je s projektom Esimit Europa prvič seznanila lansko leto, ko je Esimit Europa 2 prvič nastopila tudi na največjem jadralskem dogodku na svetu - na znameniti nemški regati Kieler Woche - in zmagala na obeh dirkah ter postavila tudi rekord. Pomen projekta Esimit Europa je prepoznalo tudi nemško gospodarstvo, saj sta pomembna partnerja projekta tudi BMW in Adidas. Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa, je ob današnjem sprejemu na veleposlaništvu povedal »Projekt Esimit Europa nosi pomembno sporočilo o pomenu sodelovanja, zaupanja in odgovornosti. Jadrnica s svojo mednarodno ekipo, v kateri je tudi najboljši nemški jadralec, Jochen Schümann, je za takšno sporočilo čudovit simbol. To prepoznava vedno več uglednih diplomatov in poslovnežev po vsem svetu, kar nam daje priznanje in moč za nadaljnji razvoj.«

Sprejem je popestril tudi bogat kulturni program, v okviru katerega se je z razstavo steklenih skulptur “A Floating Life” predstavila nemška umetnica Erika Mayer, z olji na platnu pa slovenski slikar Danijel Lovro Fugger. Konservatorij za glasbo & balet Ljubljana je prispeval izjemen nastop helikonistov, na klavirju pa je dogodek spremljal pianist Matjaž Ferenc.

Ob današnjem sprejemu v rezidenci je nemška veleposlanica dr. Anna Elisabeth Prinz povedala: »Ta sprejem sem priredila z namenom, da bi pokazala, koliko več lahko dosežemo, če si podamo roke in razmišljamo izven okvirjev. Evropa potrebuje znanje inženirjev, poslovnežev, umetnikov, športnikov, diplomatov - vseh tistih, ki želijo soustvarjati zmagovalno evropsko moštvo na osnovi pravične konkurence in v dobrih odnosih s svojimi sosedi. Izzivi prihodnosti so tako veliki, da moramo združiti moči, a potrebujemo tudi navdih iz kulture, umetnosti in glasbe, da bomo lahko uspešno oblikovali dragoceno in mirno prihodnost. Esimit Europa skozi športno tekmovanje vodi do novih izumov, novi avtomobili morajo biti okolju prijazni in diplomacija mora delovati v enakem duhu sodelovanja. To je skupna nit našega sprejema: Evropa je zmagovalno moštvo, če bomo dobro sodelovali in napredovali, tudi s pomočjo svojih kulture, glasbe in umetnosti.«