V soboto, 4.10.2014 se bo pričela letošnja Volvo Ocean Race regata. Na prvi priobalni regate v Španskem Allicantu se bo na pot okoli sveta podalo 7 ekip.

Na letošnjo izdajo regate Volvo Ocean Race so organizatorji uspeli pritegniti 7 ekip, kar je 2 več kot na zadnji regati pred dvema letoma. Ne epsko potovanje okoli sveta, kjer bodo jadralci morali prepluti 39.000 navtičnih milj, se bodo podali naslednjo soboto, 11.10.2014.

Večje število udeležencev je verjetno posledica novega pravila. Letos bodo na regati nastopile monotipne jadrnice, kar je znatno zmanjšalo stroške ekip in naredilo regato še bolj zanimivo. Sedem ekip Team SCA, Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team, Team Brunel, Alvimedica, Mapfre in Vestas Wind se bodo prvič srečale na vodi v soboto 4.10.2014 na priobalni regati pred španskim mestom Allicante. Le teden za tem pa se bodo podali preko Atlantika proti Brazilski obali in s ponovnim prečkanjem Atlantika prvo etapo regate zaključili v Južnoafriškem Cape Townu. Od tu jih bo pot vodila proti Abu Dhabiju in naprej v kitajski Sanya. Preko Pacifika bodo pluli do Novo Zelandskega Ausklenad in naprej mimo zloglasnega rta Horna do brazilskega mesta Itajai. V nadaljevanju bodo sledili vzhodni obali in pred prečkanjem Atlantika, obiskali Newport. Po vrnitvi v Evropo, bo prvi postanek v Lisboni, nato v francoskem Lorientu, zaključek pa v švedskem Geteborgu. Organizatorji pričakujejo da bodo vsa plovila cilj dosegla med 21. in 24.6.2015. Slavnostni zaključek regate je predviden za 27.6.2015 z priobalno regato pred mestom Geteborg na Švedskem.

Aktivno spremljanje regate

Za jadralce, ki bi radi aktivno spremljali regato in postali del nje, je Volvo Ocean race tudi letos pripravil igro na njihovi spletni strani. Ko opravite registracijo boste lahko na svoji virtualni jadrnici izbirali jadra, določali kurz plovbe in pluli v vremenskih razmerah kakršnih plujejo tudi jadralci na regati. Svoje odločitve boste sprejemali na podlagi vremenskih predvidevanj kakršne bodo uporabljale tudi ekipe. Tekmovali boste z ostalimi virtualnimi jadralci in če boste jadrali dobro, boste deležni lepih nagrad. Povezava do virtualne regate Volvo Ocean Race: http://www.volvooceanrace.com/en/game.html

Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani. Spremljajte nas redno in ne zamudite izjemnega navtičnega dogodka!