Včeraj se je v španskem mestu Alicanta pričela letošnja Volvo Ocean Race. Na štartu prve priobalne regate, ki jo je spremljalo več 10.000 gledalcev, se je zbralo sedem ekip.

Da so letos ekipe izjemno izenačene in da bo letos za prestižno lovoriko potrebno vložiti vse znanje, moči in izkušnje se je pokazalo že na prvi regati. V eni sami uri jadranja so se na vodilnem mestu zamenjale kar tri ekipe. Med ekipo Alvimedica, ki je prva prečkala ciljno črto in drugouvrščeno ekipo Abu Dhabi Ocean Racing je bila razlika le 5 sekund. Na tretje mesto je zaplula ekipa MAPFRE, ki je za drugimi zaostala le 25 sekund.

Začetek letošnje Volvo Ocena Race je ob 14.00 po lokalnem času oznanil strel štartne pištole. Flota sedmih jadrnic je zaplula na regatno polje pred španskim mestom Alicante. 7,8 nmi dolga proga je imela pet kontrolnih vrat. Vsem ekipam je adrenalin napolnil kri. Srčni utrip navigatorja na jadrnici Alvimedica je med regato dosegel kar 170 utripov na minuto.

Na štartu se je najbolj znašla danska ekipa Vestas Wind. Dober začetek in hitra plovba v veter sta bili dovolj, da so prvi obrnili na boji. Skupaj z njimi je obrnila tudi kitajska ekipa Dongfeng.

Proti drugim kontrolnim vratom so ekipe plule z vetrom. Najkrajšo pot in najboljši veter je uspelo ujeti ekipi Abu Dhabi, ki je prva obrnila v veter proti tretji boji. Po petih kontrolnih vratih, treh plovbah v veter in treh z vetrom, je prva skozi cilj priplula ekipa Alvimedica. Le pet sekund za njimi je ciljno črto prečkala ekipa Abu Dhabi, na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa MAPFRE. Sledila jim je ekipa Brunel, ki je zaostala dodatnih 21 sekund. Kitajska ekipa Dongfeng je zasedla peto mesto z zaostankom 1:12 za prvo ekipo. Prva v celoti ženska ekipa na regati Volvo Ocean Race, ekipa SCA, je zasedla šesto mesto, zadnja pa je skozi cilj priplula jadrnica Vestas Wind, ki je sicer najbolje štartala, vendar jim majhna prednost na začetku ni pomagala pri končni uvrstitvi. Za plovbo po 7,8 nmi dolgi progi so potrebovali 55 minut in 24 sekund, kar je bilo 3 minute in 22 sekund več kot je potrebovala za plovbo prvouvrščena ekipa Alvimedica.

Rezultati po 1. regati:

1. Alvimedica (Turčija/ZDA) 14:52:02 - 1 točka
2. Abu Dhabi Ocean Racing 14:52:07 - 2 točki
3. MAPFRE (Španija) 14:52:27 - 3 točke
4. Brunel (Nizozemska) 14:52:48 - 4 točke
5. Dongfeng Race Team (Kitajska) 14:53:14 - 5 točk
6. SCA (Švedska) 14:53:51  - 6 točk
7. Vestas Wind (Danska) 14:55:24 - 7 točk

Videoposnetek celotne priobalne regate v Alicantu: