Minilo je 48 ur od začetka četrte etape Volvo Ocean Race 2014-15. Šest posadk je izplulo iz kitajskega mesta Sanya na vzhod, proti Filipinom. Takoj po izplutju iz zaliva na odprto morje so začeli vetrovi pihati z vse večjimi hitrostmi in morje je stalno bolj vzvalovano.

Vse ekipe so že preplule Južno Kitajsko morje in so pred severnim rtom Filipinov. Trenutno plujejo v severovzhodnih vetrovih, ki pihajo s konstantnimi hitrostmi med 25 in 30 vozli, sunki pa to hitrost še presežejo.

Za vse jadralce je plovba izjemno naporna. Plujejo s hitrostmi okrog 20 vozlov. Visoki valovi plovila močno premetavajo in morje se stalno preliva preko plovila.

Argentinec Francisco Vignale, ki je na plovilu MAPFRE kot novinar, je o plovbi povedal le nekaj besed: "Raje bi jahal bika na rodeu. Vsi imamo morsko bolezen in težko se je privaditi na takšne razmere." Jadralci zelo težko spijo in pomanjkanje spanja se pozna že pri vseh. Matt Knighton na plovilu Abu Dhabi je povedal: "Nihče še ni pošteno zaspal v zadnjih 48 urah. Ko udarimo v val, vse ki so na posteljah, premakne 10 centimetrov nazaj, dokler z nogami ne udarijo v steno in se prebudijo."

Plovila trenutno plujejo proti Filipinom, Dve kontrolni točki morajo pustiti na svoji desni strani. Ko zapustijo severni del Filipinov bodo morali sprejeti taktično odločitev ali bodo nadaljevali na sever proti Taiwanu, ali pa se bodo izbrali bolj direktno smer proti Solomonovim otokom. Obe odločitvi imata svoje prednosti in slabosti. Plovba na sever pomeni daljšo pot, vendar glede na vremenske napovedi več vetra in posledično višje hitrosti plovbe, medtem ko je druga krajša, z manj vetra in celo obstaja možnost, da padejo v področja brez vetra.

Trenutno je še vedno v vodstvu kitajska ekipa Dongfeng (v kitajščini to pomeni veter z vzhoda, ki trenutno piha). Le nekaj metrov za njimi pluje ekipa Abu Dhabi. Ekipa MAPFRE ima 5 nmi zaostanka, zadnja ekipa SCA pa le 12 nmi. Kljub 48 uram plovbe in divjemu morju, so razlike izjemno majhne. Jutrišnje taktične odločitev bodo verjetno prinesle prve večje spremembe.