Včeraj v poznih popoladnskih urah so v centru za reševanje prejeli nujen klic o izginotju jadralca v Velebitskem kanalu.

V akcijo reševanja sta se podali plovili luške izpostave Starigrad Paklenica in luške kapitanije Zadar. Preiskali so Velebitski kanal med Ražanca do Novskega ždirla a za češkim jadralcem ni bilo sledi. Čeh je s svojim 4,2 metra dolgim napihljivim katamaranom odjadral v Velebitski kanal. Ker se ni prepričal o vremenskih pogojih, ki so nastopili kasneje, je izgubil nadzor nad svojim plovilom. Vreme se je namreč poslabšalo. Pihati je pričela močna burja, ki ga je nekontrolirano nosila po kanalu.

Kmalu po pričetku akcijo so v center za reševanje sporočili, da so češkega turista opazili ribiči v bližini Vinjerca in ga rešili. Ob 20.45 uri so šestinštirideset letnega Čeha R.K. s službenim plovilom izpostave luške kapitanije pripeljali nazaj v Starigrad. Ugotovili so, da plovilo ni primerno za plovbo po ekstremnih vremenskih pogojih in da jadralec ni imel pravih izkušenj s katerimi bi se lahko podal na plovbo.

Vir: MMPI