Včeraj je na slovenski obali potekala jadralska prireditev, ki je izpraznila marine in povezala Portorož, Izolo in Koper. Velike in male jadrnice so v šibkem vetru, ki je za marsikatero jadrnico predstavljal kar velik izziv, prejadrale eno od tras s startom v Portorožu, Izoli ali Kopru.

Tokrat so bili vsi zmagovalci, prireditev ni imela tekmovalnega značaja, pomembno je bilo predvsem sodelovanje. Edini pogoj za sodelovanje je bila uporaba jader kot edinega pogonskega sredstva. Zbrala se je res pisana druščina jadrnic, od manjših jadrnic olimpijskih in nekdanjih olimpijskih razredov (laser, optimist, evropa, tornado, 470, soling), do monotipov, kot sta Melges 24 in Seascape, velikih regatnih in potovalnih jadrnic ter dve jadralni deski. Nastopila sta tudi dva olimpijca Dušan Puh in Mitja Nevečny. Prijavljenih je bilo 58 jadrnic, od tega jih je šest startalo v Kopru, 23 v Izoli in 29 v Portorožu. Zvečer je potekala še zaključna prireditev s prijetnim druženjem in živo glasbo na plaži v Simonovem zalivu.

Slovenski dan jadranja je pripravila Sekcija za velike jadrnice pri Jadralni zvezi Slovenije, z namenom povezati ljubitelje jadranja. Jadralci so lahko startali pred Portorožem, pred Izolo ali pred Koprom in so objadrali celotno slovensko obalo  (Portorož – Izola – Koper – Izola – Porotorž ali Izola – Koper – Izola – Portorož – Izola ali Koper – Izola – Portorož – Izola – Koper). Oldtajmerji in jadrnice krajše od sedem metrov so jadrale na krajši progi. Vsaka jadrnica, ki je odjadrala celotno progo, bo prejela plaketo.

Sekcija za velike jadrnice se zahvaljuje jadralnim društvom JK Ljubljana, JK Pocodebon, ŠKD Wada, JK Skipper Maribor in JK Olympic, ki so pomagali pri organizaciji prvega dneva slovenskega jadranja.

Čestitke vsem jadralcem, ki so v včerajšnjih težkih razmerah prejadrali vsaj delček trase. Hvala za udeležbo in se vidimo prihodnje leto.

Vir: JZS, foto: Polona Marinček