Marina de Gloria v Riu de Janeiru bo med 15. in 22. avgustom gostila predolimpijsko regato, na kateri se bodo pomerile najboljše jadralke in jadralci olimpijskega jadranja. Med njimi so tudi trije slovenski predstavniki, ki so že osvojili mednarodne olimpijske norme, in sicer Vasilij Žbogar v razredu finn in posadka Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470.

Predolimpijska regata predstavlja glavno generalko za jadralke in jadralce, ki se bodo prihodnje leto avgusta že potegovali za olimpijske medalje.

V zalivu Guanabara na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto se je že zbralo 339 jadralk in jadralcev iz 52 držav, med katerimi so nekateri že pustili svoj pečat na olimpijskih igrah, na seznamu pa so tudi nova imena, ki se bodo morala še dokazati. Na predolimpijski regati se bodo pomerili tudi trije slovenski predstavniki, ki so si mednarodno olimpijsko normo prijadrali že lani na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v Santanderju v Španiji. Vasilij Žbogar ter Tina Mrak in Veronika Macarol so na predolimpijsko regato odpotovali sproščeni in brez rezultatskih pričakovanj. Njihov glavni namen je čim bolje spoznati razmere na regatnem polje in logistiko na prizorišču.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta letošnjo sezono odlično začeli in si v začetku julija v Aarhusu na Danskem prijadrali naslov evropskih prvakinj v razredu 470, ki je tudi s psihološkega vidika dobra popotnica za odštevanje do olimpijskih iger. Tina Mrak se je s Tejo Černe že udeležila olimpijskih iger v Londonu, za Veroniko Macarol pa bo to povsem nova izkušnja.

»Kontejner z opremo je zamujal, zato smo izgubili nekaj treningov na morju. Danes smo jadrali izven zaliva, kjer je veter nekoliko stabilnejši, je pa zato toliko večji val. Že nekaj dni prevladujejo srednji do močni vetrovi, veter pa naj bi v naslednjih dneh oslabel, vendar val z odprtega morja ostaja.«, je o prvih vtisih z regatnega polja povedala Tina Mrak. »Na predolimpijski regati bova jadrali s izposojeno jadrnico, imava le svoj jambor in jadra. Nova jadrnica septembra potuje na svetovno prvenstvo v Izrael, ki je za naju letos bolj pomembno, v Riu pa bova jadrali s izposojeno opremo. Pozna se tudi velika razlika med reprezentancami, nekatere imajo večjo ekipo in tudi po več kontejnerjev, ki so preurejeni v delavnice, masažne sobe, garderobe, pisarne … Konkurenca bo močna, vse najine največje tekmice so že nekaj časa na prizorišču in so z razmerami boljše seznanjene kakor midve, vendar se s tem ne obremenjujeva. Najin cilj ostaja spoznavanje razmer in regatnih polij. Na predolimpijski regati bomo vsak dan jadrali na drugem polju in s tem pridobili veliko novih informacij.«

Najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki ima za seboj že štiri olimpijske regate in dve olimpijski medalji v razredu laser (bron, Atene 2004 in srebro, Peking 2008) je zadnji del treningov pred odhodom v Brazilijo opravil v Valenciji. Dnevi na španskem morju so bili zelo dragoceni, saj je zaradi poškodbe in dveh zlomljenih reber izgubil pet tednov treningov.

»Glede na poškodbo so treningi v Valenciji potekali dobro. Želel sem narediti čim več treningov na vodi, da si vrnem občutek na jadrnici, predvsem pa sem želel videti, koliko me poškodba ovira pri jadranju, a na srečo me ni. Se mi pa pozna pomanjkanje vzdržljivosti, po eni uri treninga sem namreč že zelo utrujen,« je o zadnjih pripravah povedal Vasilij Žbogar, ki v Riu tokrat nima visokih rezultatskih ciljev: »Na predolimpijski regati bom jadral s staro jadrnico in staro opremo, saj je nova na poti na svetovno prvenstvo na Novo Zelandijo. Tudi pomanjkanje treningov v obdobju po evropskem prvenstvu se še pozna, tako da moj prvi cilj ni vrhunski rezultat, pač pa spoznavanje razmer na regatnem polju in usklajevanje logistike na obali. To bo za priprave na igre zelo pomembno in temu bom posvetil največ pozornosti.«

Predolimpijska regata predstavlja glavno generalko za jadralke in jadralce, ki se bodo prihodnje leto avgusta že potegovali za olimpijske medalje. Tako kot na olimpijskih igrah ima vsaka država možnost udeležbe s po enim predstavnikom v vsakem razredu. Za večino jadralcev regata ni tako pomembna po rezultatski plati, ampak je predvsem ena od priložnosti, da se pobliže spoznajo z razmerami na regatnem polju, ki bodo drugo leto krojile rezultate. Regata je tudi pomembna časovna prelomnica, saj zaznamuje zadnje leto odštevanja do olimpijskih iger in je hkrati generalka za gostitelje. V zadnjem času je bilo kar nekaj govora o onesnaženosti Guanabara zaliva, tako da bo predolimpijska regata dala tudi odgovore na to vprašanje. Tina Mrak je zaskrbljena zaradi kakovosti vode: »Voda je res rjave barve, še posebej v naši marini, kjer imamo urejen spust v morje. Zraven dobesedno izteka kanalizacija in zelo smrdi. Dokler ne prijadrava v sredino zaliva, paziva, da nama voda preveč ne šprica v obraz in jezik imava skrbno za zobmi. Nekateri jadralci imajo tudi zdravstvene težave. Upava, da bova dobili tudi kakšen nasvet zdravnika ali kakšna preventivna zdravila, da bova lahko jadrali nemoteno.«

Vasilij Žbogar ničesar ne želi prepustiti naključju zato je poskrbel tudi za preventivo: “Z mednarodne jadralske zveze so nam sporočili, da moramo biti zaradi onesnaženosti morja zelo previdni in z zdravnico Petro Zupet sva veliko delala na preventivi, da bi morebitna okužba s kakšno bakterijo čim manj vplivala na moje počutje.”

Danes so pred jadralci razredov finn in 470 še zadnje priprave in meritve opreme, v jutri pa se na regatnem polju začenja zares. Od nedelje do petka se bodo pomerili v 10 plovih, v soboto pa najboljših deset posadk v posameznem razredu čaka še regata za medalje.

Vir: JZS.si; Foto: Dragan Sinožič