Prejšnji teden se je pričela letošnja regata Clipper Round the World Race 2015-16. Na prvo etapo iz Londona proti brazilskemu Rio de Janiro se je podalo 12 posadk. Po sedmih dneh plovbe je prišlo do tragične nesreče na jadrnici IchorCoal.

Darren Ladd, skipper jadrnice IchorCoil je sporočil tragično vest, da je ponoči prišlo do nesreče. Ko so okrog polnoči pluli približno 120 nmi stran od portugalske obale, je začel pihati močnejši veter. Morje je bilo še relativno mirno, hitrost vetra pa se je povečala na 21-27 vozlov. Odločili so se, da bodo zmanjšali površino glavnega jadra. 49 letnega Andrewa Ashmana (Andy), je med manevrom udaril bum. Padel je v nezavest. Posadka mu je nemudoma nudila prvo pomoč, vendar ga niso uspeli spraviti k zavesti. Preko satelitskega telefona so poklicali v Praxas Medical Group, ki nudi daljinsko medicinsko pomoč ekipam na regati. Kljub vsem naporom, je izkušeni jadralec iz Orpingtona v Kentu izgubil bitko z življenjem.

Ostali člani posadke so nepoškodovani. Ekipa se je odločila, da bodo nadaljevali regato, Preusmerili so se v mesto Porto na Portugalskem, kje bodo predali truplo jadralca, nato pa nadaljevali regato proti Riu.

Andy naj bi na regati sodeloval še v etapah po južnem oceanu in etapi iz zahodne Ameriške obale do vzhodne skozi Panamski prekop. Njegove jadralske izkušnje segajo 30 let nazaj, ko je v Londonu pričel s prvimi jadralskimi podvigi. V svoji jadralski karieri je opravil praktično vsa šolanja od izkušenega člana posadke do izpita yachmaster.

Regata Clipper je bila ustanovljena pred 20 leti. Ker poteka vsako drugo leto, je letošnja deseta po vrsti. Smrt jadralca je prva usodna nesreča na regati. Do sedaj se jo je udeležilo preko 3300 amaterskih jadralcev. Letos se bo na celotni regati zvrstilo 700 jadralcev, ki bodo regato spremljali po etapah.

Regato bomo v celoti spremljali na eNavtiki.